Diskuse o počasí Ochlazení a vydatné sněžení 11. a 12.května
Yurri
Přesto bych to úplně Varama nenazýval. Je to sice v katastráním území, ale zcela mimo město.
U nas na JZ se dalo cekat, ze ochlazeni prijde nejdele a bude nejmirnejsi.. Ale ze jeste po pulnoci, kdyz prestavalo prset bude +4 st a rano v 6 h +1,5 st, v 530m.n.m., jsem necekal.
Takze tady ani vlocka a zadny mraz.. Super!
Srazky - zaclo tu prset vcera uz po obede a skoncilo po pulnoci..
Za dvanact hodin deste s ruznou intenzitou a obcasnym chvilkovym ustavanim srazek tu spadlo nadhernych 38 mm..
Spolu s 26 mm za sobotu je to 64 mm.
Velka radost a nadocekavane uhrny.. Meli jsme stesti a v sobotu i vcera jsme byli v oblasti z nejvetsimi uhrny.
Je zadelano na slusny rust jarnich hub a syte zelenou krajinu, dobry stav vody v rekach.
Alejandro.Marquéz
To je jedno, beru to orientačně, tady sejdu z kopce na kterém jsou MB a teplota je jiná, zpravidla o 1-2 st. nižší, proto ty teploty tak úplně neřeším, desetiny už vůbec ne, druhá strana náměstí to má jinak a ve dvoře zase jinak, každopádně s vysokou pravděpodobností na několika místech v okolí meteostanice bylo i chladněji než ty -3,4
Straky
Ty srážky jsou nádherný, normální úhrn srážek za celý květen vám spadl za 3 dny, to je luxus. Máte opravdu krásně zalito. Jen si neodpustím jednou rýpnutí. Ochlazení k vám nepřišlo nejdéle, ale nejpozději. Neberte to zle, ale pro Morávka je to strašné slovní spojení, které nedává žádný smysl, když to někdo řekne, tak trpím.
Zde celkem 17mm a nejnižší teplota +0,5 stupně. Vzhledem k dosavadní bídě velká spokojenost. Co se úspěšnosti předpovědi týče, tak nejlíp předpověděl, a to jak teplotu, tak srážky, GFS, který posledním výstupem hlásil 16 mm,a na který furt nadávám. Ale jedna vlaštovka jaro nedělá, a i pětkaři někdy dostanou jedničky. Největší odchylku od skutečných srážek měl aladin (+10 mm).
Tady to můžu s klidem uzavřít a jsem zvědav na další situace, které v týdnu mohou přijít.
ota
Pro Cecha ze sumavskych sudet je to normalka
Ok, prislo nejpozdeji, at tomu rozumi cela CR
Jo, jsou to pro me neuveritelne uhrny..
Lonsky kveten byl srazkove bohaty v cele CR..ale tady byl suchy a pak i cely rok..
Letosni unor ( 100mm ) a kveten, zatim 68mm
, jsou uzasny..
Tak se také přidám s celkovou sumarizací tohoto srážkového období. V sobotu nám tu spadl z drobného celo-odpoledního a pak i nočního crcání úhrn 0,75 mm. V neděli nás zasáhla první, byť slabší, přímá bouřka letošního roku a napršelo z ní 12 mm, přičemž průměrná 5-minutová intenzita srážek dosáhla až 60 mm/h. V pondělí jsme se nacházeli přesně uprostřed pásu nejvyšších denních úhrnů, navíc se do nás v systému trvalého deště šikovně trefovaly vnořené přeháňky + severní vítr způsoboval lehký návětrný efekt kopců J od nás, takže tu spadlo neskutečných 32,25 mm srážek.
Za celou epizodu tady napršelo 45 mm srážek, takže má květen skvěle nakročeno k tomu stát se srážkově nadprůměrným měsícem. Navíc zde po celé pondělní dopoledne byla mlha, která se definitivně rozpustila až s příchodem deště, takže jsou nedělní srážky perfektně svázány s pondělními, stromy ani nestihly oschnout, do země se toho díky tomu dostalo ještě více.
Dnešní ráno mě také potěšilo, sice se tu vyjasnilo a i na chvíli utišil vítr, ale teplá země a spousta vody udělala svoje, teplota se stihla dostat jen na -0,4 °C, venku jsem zkušebně asi před týdnem vysadil i pár rajčat, která už byla příliš velká na to, aby to přežívala vevnitř a ta to také přežila, takže supr.
Na středu a pátek se opět rýsují nějaké další srážky, těm osobně moc nevěřím (od jihu se to sem do chladného těžkého vzduchu málokdy protlačí), přesto, že některé modely k nám dávají více než zajímavé sumy. Spadne to v nejspíše v pásu jižní Čechy - jih Moravy + možná Beskydy a Javorníky. Ale co už, jinde je taky potřeba voda, my jsme jí teď dostali mnoho, konečně se k nám zase štěstí obrátilo čelem.
Yurri
Jo, rozdíly jsou velké, to máte pravdu.
Já než zkontroloval staniční údaje, tak jsem dříve četl zdejší diskusi a Váš příspěvek o tom, že ve Varech jsou -3,4 mě vylekal. Pak jsem si hned uvědomil, že asi myslíte letiště a zkontroloval jsem údaje ze stanice ve městě, kde bylo kolem 0.
Ono u těch větších měst nebo obecně oblastí, kde je několik stanic na menším území nebo v rámci například města (Praha, Brno, Ostrava, Plzeň) je vždycky lepší uvádět konkrétní stanici. Protože jak říkáte, rozdíly jsou kolikrát velké.
Za 2 dny hodně přes 40 mm téměř zahradnického deště, to tu dlouho nebylo. Konečně vydatně zalito, minimálně květen se z toho zřejmě vyžije; dvojnásob, pokud ještě něco málo připadne na osvěžení.
Nechápu komentáře, že Praha je jen beton; je to stále ještě jedno z nejzelenějších hlavních měst po Evropě a rád bych, aby to tak zůstalo
Tak tahle srážková epizoda se celkem vyvedla...
Za posledních 24h hodin jsme dostali 22mm srážek, k tomu sobota 1,5mm, neděle 12mm a jsme celkem lehce přes 35mm. To už ujde :-) Pokud by vyšla srážková činnost od zítřejšího odpoledne, tak máme do konce týdne možná i přes 50mm.
Jinak za květen už máme dohromady 51mm, to je také slušné číslo, tak jsme se s využitelnou vlhkostí půdy dostali zase na 70%.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.