spurdo
Prady
Tady s další vlnou ochlazování sněží už od 700 m.n.m.
Aktuálně při +0,8°C za silného větru se všude válí olistěné větvičky . Sníh samozřejmě ještě nedrží. To se ale v nejbližších hodinách změní a do rána jsem zvědav jak to bude vypadat. Jdu zabalit stromkové rybízy a angrešty.
Edit: Tak postupuje to rychle. Na střechách už sníh drží.
Diskuse o počasí Ochlazení a vydatné sněžení 11. a 12.května
Od západu už začíná ve vyšších polohách i mrznout. V Horní Blatné je podle webkamery už solidně bílo. http://pocasi-hb.cz/meteo/webcam.php
Srážky končí a máme sotva 6 mm. Taková situace a zase z toho nic není. Propadák přesně dle předpokladu. Modely snižovaly a ve finále spadlo ještě méně. A nejvíce zase v tradičním pásu, kde už nachcalo v posledních dnech spousta vody. Takže ani letos nevybočíme z let 2018 a 2019 a pršet tu v dvouciferných sumách nebude. Třeba na Šumavě už je to od pátku snad 4. pásmo vydatných srážek.
Teploty 11.5. v 19 hod.: Min.: Klínovec -2°C, Luční Bouda -1.3°C - max. Brod nad Dyjí 22.9°C, Lednice 22.3°C. Z měst od Z na V: Cheb +2°C, Plzeň 5°C, Praha Libuš 6°C, , Pardubice 9°C, Brno 20°C, Ostrava 19°C. Rozdíl mezi Prahou a Brnem je stále 14 st.....Na SZ sněží už od 700 mnm.
Tak dneska se to hodně povedlo, zatím napršelo 27,6 mm v trvalém dešti a ještě asi chvíli pršet bude, spolu s tím včerejším už půjde o opravdu zajímavé úhrny. Silný vítr se zatím nekonal, až teď začalo výrazněji foukat, bouřka také nebyla, ale to mi ani nějak nevadí, tohle je i možná lepší, až doprší, tak napíši podrobnější souhrn situace. Pokud zítra ráno nedojde na mráz, tak už to ani lépe dopadnout nemohlo.
Možná už si toho někdo všiml, ale Aladin a GFS předpovídají k čtvrtku/pátku další zajímavou situaci, to by bylo něco, kdyby to zase vyšlo.
Po dlouhé době opravdu plošně vydatné srážky ve většině ČR, tady >30 mm zahradního deště, včera 10 mm, moc pěkné. Na nějaký čas by to povrchové sucho mělo vyřešit + to je hodně dobrá zpráva pro plodiny na polích v době růstu.
Ve výhledu je další možnost ve středu + nějaká divočina v pátek, ale se ještě uvidí, to může uletět úplně jinam mi přijde. Dobrá zpráva je i že není vedro.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.