Diskuse o počasí Přeháňky a bouřky od 2.8. do 5.8.2019
Dnešek se tady v brněnském Jundrově nad očekávání vydařil. Už krátce po osmé hodině ranní celkem slušně zapršelo. Z tohoto deště jsme si odnesli 3,7 mm srážek, ale oblasti na jih od nás většinou překročily 10 mm. Kolem poledne nás okrajem lízla bouřka, jež nám tu nechala 0,4 mm vody. Report zde: URL Mnohem lepší bouřka přišla před 15. hodinou, byla totiž přímá a chvíli při ní i přívalově pršelo. V centru města se na ní prý vyskytly i kroupy, tady se to obešlo bez nich, ale připočítali jsme si dalších 5,3 mm srážek. Report tady: URL V průběhu pozdějších fází odpoledne pak ještě jednou pršelo, ale tentokrát už bez bouřky. Déšť trval necelou hodinu a jeho intenzita byla různá, od velmi slabé až po středně silnou. S dnešním úhrnem jsme si díky tomu polepšili o dalších 3,1 mm, takže součet činí 12,5 mm, což je v kombinaci s jednou přímou a jednou okrajovou bouřkou hezký první bouřkový i srážkový den měsíce srpna.
Zajimavé OT tady. U mě pouhý 1 mm. Ani přeháňka večer nezasáhla moji lokalitu. Nakonec dawe měl větší pravdu než ČHMÚ. Co se ovšem musí nechat je, že jsem dneska projížděl oblasti JV od Ostravy a prakticky nejsou vidět známky sucha. Škoda, že jsem neměl telefon, jsem mohl nafotit a poslat do diskuse o suchu. Zítra už se přeháňky téměř neočekávají. Další přeháňky a bouřky by mohly přijít od 6.8 spolu s teplotním rozhraním nad ČR. Zaleží na jeho poloze. V místě tzv. linie konvergence přesně uprostřed teplotního rozhraní se dají očekávat silné bouřky. Jejich hlavním nebezpečím bude přívalový déšť, protože se může vytvořit train effect a zasáhnout 1 místo více bouřkových buněk.
Nemohu uvěřit vlastním očím.Přišla bouřka s přívalovým deštěm.Já už ani nekoukal na radar a najednou rána.Napršelo krásných 19mm srážek.Přitom v noci nemělo být nic.
Dneska se tvořily v Česku na většině území přehánky a bouřky.Nejintenzivnější byly na J Moravě a na J Čech.
Tak za cely tyden bourkovych situaci nas naprimo trefila jedna jedina prehanka - slaba bourka a to vcera v podvecer.. Spadlo 6mm . Nejen ze jsme tu dlouhodobe ve srazkovem stinu Sumavy jako takove,ale pokud jdou srazky od JZ jsme ve stinu samotneho Velkeho Javoru, nejvyssi hory Sumavy.. Pokud to jde od SZ ci jinych smeru z vnitrozemi, sance na srazky je vzdy vetsi.. JZ patri letos k nejsussim oblastem republiky..
Dnes by se taky mohly objevit nějaké přeháňky i bouřky. Počítà se s nimi ojediněle, ale na severu až místy a dle Aladina i silnější
V těchto chvílích se už začínají objevovat přeháňky i bouřky v Jeseníkách.
U nás včera spadlo pár kapek, ale odpoledne byla pěkná podívaná když kolem nás procházela Intenzivní bouřka měl jsem pocit jako by to byla SC, ale nikdo to nepotvrdil.
NesQuiK
Je docela pravděpodobné, že v úterý a ve středu se vyskytnou silné bouřky, pokud je zase nepřekazí CIN. V úterý a v noci na středu v Čechách a ve středu odpoledne a večer na Moravě a ve Slezsku. Silnější by měly být ty úterní, protože bude výraznější rozdíl teplot mezi oblasti před frontou a za frontou . Ve středu už se postupně od jihu začne do oblasti s chladnějším vzduchem za frontou posunovat teplejší vzduch. Nyní už tedy záleží na načasování fronty. A navíc se zdá, že v úterý by se mohly vytvořit organizované bouřky, protože má být celkem vysoký střih větru. Taková večerní MCS, která přejde celé Čechy.
NesQuiK
Škoda, že v tu středu se nevytvoří squall- line, která přejde od západu na východ. Zrovna dneska je 6 let od jedné takové squall- line, která se ve 2 odpoledne dorazila do Karlových Varů a v 8 byla v Ostravě. A téměř celého Česka přinesla 20-30 mm srážek. Bohužel jestli si dobře pamatuji, tak minula jižní Moravu. Přešla v neděli 4.8.2013 a ve čtvrtek 8.8.2013 jsem měl historicky nejvyšší teplotu 38,2 C v Ostravě. Omlouvám se za OT, ale musel jsem vzpomenout na tento zajímavý týden, který navíc přesně sedí dny na letošní rok
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.