Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes se často ukáže slunce, zítra dorazí teplá fronta

Diskuse o počasí Bouřková sezóna 2019

113
# 31.03.2019, 13:38

Ondráš*

No já si nemyslím, ale doufám že vyhraje ta první možnost.

Každopádně to vypadá že nějakých bouřek by si mohl v příštím týdnu užít západ ČR

Srážek je zase velmi málo a zase se prohlubuje sucho což teď na začátku jara není vůbec dobré. Fronta se rozpadne ochladí se a pak zase oteplí navíc se zase přidá vítr, ale vypadá to že od pátku převezme velení TN z Itálie a konečně by jsme se mohli dočkat nějakých srážek a i bouřek potom dále by těch srážek mohlo i přibývat snad:)

Vím že se příspěvek nevztahuje k tématu, ale stojí za zamyšlení.

325
# 31.03.2019, 21:23

No mene nez 15 bourkovych dnu rocne (nerovna se poctu bourek) i v miste v CR s nejvetsim poctem bourkovych dni, to by bylo spatne. V tech spatnych letech, kdy je i sucho (2003,2015,2018) se i objevil v Praze pocet bourkovych dni pod 15, ale aby to postihlo celou CR, to nastesti ne.

V miste s nejvyssim poctem bourkovych dni za rok 2019 by to mohlo byt v CR okolo 40-45, mozna i 50, v Praze 15-25, mozna az 30, kdyz bude se darit. Naopak v miste v CR s nejnizsim poctem bourkovych dni rekneme 12.

Pak pocet dni, kdy se alespon na jednom miste v CR vyskytla bourka, tipuji 70-80. A pocet dni, kdy se na vsech mistech v CR vyskytla bourka, tipuji 3-5, nebo i 0. To jsem ale zatim nikdy nesledoval, v odhadu je proto nejistota docela.

Vyskyt bourky, posouzen individualne na kazdem ctverecnim km s tim, ze v dobe 23-23 UTC byly detekovany alespon 2 blesky v okruhu 15 km. Takhle bych to nejak resil, ale asi to na AMSOS, kde byla mapa s poctem bourek zakreslena, pocitaji trochu jinak.

A rozhodne bych pocet neuzaviral 12. zari. Bourky jsou nekdy i v rijnu, nebo i v listopadu-prosinci. Tak bych to uzavrel. az 01.01.2020, jakozto pocet od 01.01.2019 00 SEC (31.12.2018 23 UTC) do 31.12.2019 24 SEC (23 UTC). Misto UTC-SEC lze o par minut modifikovat cas na Slunecni, aby byla pulnoc presne v 00:00 - Slunce nejnize a Slunce nejvyse v 12:00. Rozdil mezi Chebem a Ostravou je okolo 20 minut (4 minuty na stupen zemepisne delky).

113
# 13.04.2019, 21:53

Ondráš*

Joo sorry já jsem si to spletl, mělo to být jinde.

68
# 29.04.2019, 07:28

Letošní bouřková sezóna zatím nic moc, spíš se dá říct že ještě ani nezačala na většině míst. První bouřky se vyskytly při přechodu tlakových níží z Atlantiku už na začátku března, nicméně bleskové výboje byly spíše ojedinělé a vázaly se například hlavně na větrné elektrárny. Další situace nastala až teď v pátek 26.4., kdy už to myslím stálo za to, avšak se to týkalo jen části našeho území.

U mě skóre zatím 2 vzdálené bouřky na začátku března, ale zážitek z nich žádný. Beru to tedy tak, že sezóna ještě ani nezačala a gfs dává najevo, že to ještě nějakou dobu potrvá. Zatím nejpozdější začátek sezóny co tu v mém místě byl, je 27.5.2016. Tehdy se to však rozjelo rovnou v podobě supercely a o den později MCS, která nám přinesla přes 100 mm srážek. To jen pro zajímavost...

Bouřky v Česku za březen 2019 (Zdroj: blesky.bourky.cz)
Bouřky v Česku za duben 2019 (Zdroj: blesky.bourky.cz)
# 30.04.2019, 17:32

Tak zatím máme 0 bouřek za celý rok 2019 a to bychom měli podle průměru jich mít 12

54
# 30.04.2019, 17:47

V Havirove dnes jiz druha bourka.

# 02.06.2019, 14:07

U nás zatím bouřková sezóna není příliš špatná, od začátku roku už 4 přímé bouřky (loni touhle dobou 2), jedna v lednu, jedna sněhová v únoru, jedna v dubnu a jedna v květnu. Co do intenzity, tak byla nejsilnější bouřka z 11.5., která se projevila především velmi silnými nárazy větru a krátkým, intenzivním krupobitím. Oproti loňsku zatím paráda.

# 02.06.2019, 14:15

U nás zatím 0 bouřek

F4
109
# 02.06.2019, 15:46

Je to bída. U nás v okolí jsem hromy slyšel už několikrát, např. právě teď, ale všechno leze po horách, takže jako by nic nebylo. Zatím 2 bouřky (2.1. a 25.5.2019).

116
# 03.06.2019, 23:08

U nás v brněnském Jundrově bouřková sezóna začala až včera, a to sice přímou bouřkou, ale to nic nemění na tom, že se tak stalo až v červnu, což je něco, co jsem do letoška nezažil. Zatím to letos s bouřkami vypadá opravdu tragicky, nebojím se napsat, že máme zaděláno na historický propadák. Tak snad to další týdny a měsíce zlepší.

# 18.07.2019, 14:49

No bouřková sezona zatím nic moc, sice máme již 6 bouřek (leden 1, únor 1, duben 1, květen 1, červen 2), ale všechno to je zatím slabota, vždy to trvá jen pár minut a kromě bouřky z 11.5., která přinesla brutální vichr a krátké krupobití, jsou projevy téměř mizivé. Zatím tu nebyl ani jeden pořádný přívalák, žádné bleskové divadlo nebo vysoká el. aktivita. Všechny bouřky (kromě ranní sněhové 3.2.) dorazily v podobnou denní dobu, tedy odpoledne nebo v podvečer, žádný noční nebo ranní přechod. 6 bouřek je zatím docela gut, ale projevově fakt hrůza. Nyní se bouřková pauza blíží již měsíci (naposledy byla bouřka 20.6.), no na to že by měla nyní vrcholit, tak další průser.

# 18.07.2019, 21:17

Ondráš*
Jo, kdybych počítal i vzdálená zahřmění, tak by to sedělo. Ale k čemu mi je počítat něco, co se u nás kromě vzdáleného zahřmění nijak neprojeví? Stránku moc dobře znám, strávil jsem na ní mnoho času, ale raději si vedu vlastní databázi založenou na přímých přechodech (dle radaru jsme viditelně zasaženi jádrem, které se srážkově projevuje a doprovází ho elektrická aktivita). Tuto definici splnilo jen šest bouřek, asi jsem to měl uvést rovnou a nedošlo by k takovému nedorozumění. Ona ta detekce blesků také není úplně nejpřesnější, např. bouřku z 14.1. klasifikovala jako vzdálenou, při přechodu ovšem došlo k CG- výboji do vysílače Cukrák na kopci Kopanina (necelé 3 km vzdušnou čarou od nás). Statistiku z Dejvic si bohužel nevedu, nemohu to tedy s grafem srovnávat.

68
# 19.07.2019, 09:24

Asi budu jeden z mála, kdo tuhle sezónu zatím nebude hodnotit nějak špatně. První dvě vzdálené bouřky se u nás vyskytly už začátkem března při přechodu tlakových níží, nicméně těch pár hromů jako začátek sezóny nepočítám. To pravé začalo až 2.6., kdy modely v podstatě s ničím nepočítaly a měli jsme tu pouze 15% od estofexu. Přešla náš velmi silná bouřka snad se všemi nebezpečnými projevy, downburstem a úhrnem 28,1 mm. Po tomto dni se to s bouřkami konečně rozjelo.

Vyzdvihnout musím především ranní MCS z 7.6., která přinesla parádní a vytrvalou bleskovou show a opět všechny nebezpečné jevy, včetně downburstu. Úhrn z této bouřky byl 41 mm. Je to již druhá situace, kdy vše vypadalo bledě, nicméně Vysočina z beznaděje udělala pravděpodobně vrchol sezóny (bouřka byla srovnatelná s derechy v srpnu 2017). Podobně tomu bylo i vloni v noci z 11. na 12.6., tehdy to však přecházelo daleko rychleji.

Poslední významná situace nastala 1.7., která byla tentokrát hlavně o škodách větrem a hezké struktuře oblačnosti.

Abych to zatím shrnul, bouřek sice není zas tak moc, ovšem když už se nějáká přímá vyskytne, pak to stojí za to. Zatím 5 přímých, 5 okrajových a 8 vzdálených.

3287
# 16.08.2019, 13:14

Tak u nás letošní bouřková sezóna nic moc s loňským rokem se to nedá porovnávat vloni už byly bouřky v dubnu a květnu letos to začínalo totálním fiaskem až do 6.6 nebyla ani 1 přímá bouřka:zz:!!:blesk: naštěstí v noci ze 6.6 na 7.6 přišly první silné bouřky s častým hrměním a lijáky už nevím kolik spadlo ale bylo toho dost další bouřka ale jen se slabým deštěm a žádnými viditelnými blesky byla v noci ze 13.6 na 14.6 skoro to nestálo za nic ale o den později 15.6 se přihnala silná bouře i kroupami a přívalovými srážkami rapidně nám to zvedlo potok další bouřka jen mírná přišla 19.6 a pak už do konce června byla pouze už 1 vzdálena bouřka takže za červen jen 4 přímé bouřky a pár vzdálených:blesk: a červenec začal zatím nejsilnější bouřkou letošní bouřkové sezóny ale zrovna ten den jsem jel pryč ale když jsem ve čtvrtek jel domů tak v lesích byly přelámané stromy takže to asi byla opravdu silná bouřka zřejmě i s krupobitím ale přehnala se moc rychle podle úhrnů mohlo tak spadnout 20-30 mm srážek dál už se tak silné bouřky neobjevovaly spíš naopak do konce července už bylo jen 5 přímých bouřek no a srpen ten je už docela chladný ani nemají se z čeho bouřky tvořit chybí Cape a to je důležité takže v srpnu máme zatím pouze 1 přímou bouřku vloni a předloni jich bylo více;-) Takže zatím máme: 11 přímých bouřek a asi 20 vzdálených vloni jsme naopak měli víc přímých přes 20 jich bylo určitě letošní bouřková sezóna je u nás zatím výrazně podprůměrná:( a jelikož už bouřky moc nehláseji jen ojed tak to tak asi zůstane.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.