Diskuse o počasí Bouřky od 8.5. do 11.5.2018
Dnes na jihu Vysočiny a JZ Moravy vznikaly mohutné bouřky, ale u mě na zahradě jsem naměřil 1,5mm, přímo v MB to bylo lepší až ke 4mm, prostě klasika, pro bouřky co řádí na Vysočině jsme moc na východě a pro bouřky co vznikají na Znojemsku nad Podyjím jsme zase moc na západě, záleval jsem z nachytaných srážek před týdnem a smutně koukal na tu čínu na východě.
Lukaskicz
Tohle je přesně jak to loňské derecho ze Znojemska, u nás 2mm a u Vás ke 30mm, před týdnem to bylo výjimečně naopak, teď jsme na řadě zase my jo?
Tak včerejší bouřky byly docela silné.V Česku uhodilo více než 15000 blesků.Nejvíce srážek spadlo v Jeseníkách a na J Moravě,ale největší srážkový úhrn byl v okolí Hradce Králové kde spadlo více než 50mm vody.I dneska se mohou tvořit bouřky,ale pouze na Moravě a ve Slezku.
matyty
V Třebíči vždycky pršelo víc jak u nás, já naměřil 3km od centra MB 1,5mm, centrum MB 4mm, kousek na Znojemsku třeba v Olbramkostele 44mm, Plenkovice 36mm, bylo to i s kroupami, klidně někde mohlo kolem těch 50mm spadnout, ty na Vysočině byly slabší, Dědice 20mm, Telč 22mm, Havlíčkův Brod 31mm.
Dnes to vypadá, že se něco velkého a silného vytvoří na Moravě a ve Slezsku. Největší šance je na krajním východě u hranic s Polskem a Slovenskem. Estofex vydal stupeň 1, pro část Polska dokonce stupeň 2!
Největší riziko spočívá pravděpodobně ve velkých kroupách a extrémních úhrnů srážek, bouřky budou mít velmi pomalý pohyb nebo budou stát téměř na místě, samozřejmě se můžou objevit i silné nárazy větru... ČHMÚ by teoreticky mohl vydat i výstrahu...
EDIT: ČHMÚ vydal výstrahu:
Počasí u nás ovlivňuje zvlněná studená fronta.
Dnes 11.5. odpoledne a večer se mohou v Olomouckém, Moravskoslezském a Zlínském kraji ojediněle vyskytnout silné bouřky s úhrny srážek kolem 30 mm, kroupami a případně nárazy větru kolem 20 m/s (70 km/h). Během noci budou bouřky postupně ustávat.
výstraha ČHMÚ zdroj: chmi.cz
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.