Vůbec nevím jak dopadneme tady my, ale Aladin pro nás všecko zrušil, možná snad večer. Starosti mi dělá ten vítr sice moc nefučí, ale během dne se asi rozfouká. Tady jsou sice nějaké předpovědi bouřek no uvidíme.
Síť Blitzortung pro detekci bleskových výbojů a bouřek v reálném čase - bouřky dnes ráno na Slovensku 29.4.2018 ve 3:00 UTC (5:00 SELČ) Zdroj: Blitzortung.org
Srážky a bouřky na slovenských srážkových radarech 29.4.2018 ve 2:15 UTC (4:15 SELČ) Zdroj: SHMÚ (www.shmu.sk)
U té Šumavy se to kupí, teď jen co se bude dít. Jinak hlavní místa kde by to mohlo pobublávat jsou u rakouských hranic na Vysočině (CAPE 1800 J/kg) nebo na jihu Zlínského kraje (CAPE 2300 J/kg), takže snad to tak taky bude.
Sondáže prokazují celkem vysoké CAPE, dokazují nijaký stři větru jak v Čechách tak na Moravě, hodnoty CIN jsou taky zanedbatelné, takže podle mě, pokud něco bude tak maximálně v horských polohách...
Uvidíme jestli se k večeru začne něco tvořit. Oblačnost je zatím jen v Čechách a na Moravě je úplně jasno. Silné bouřky se tvoří na jihu Polska těsně za našimi hranicemi.
Fstorm; Ondráš* Nechci Vám kazit náladu, ale nějak se vám to tam rozpadlo. Jinak hodnoty CAPE na pondělí většinu Čech na 0 J/kg, tak kde berou jaké bouřky.
Fstorm Nač se vztekat, vždyť se to dle modelových parametrů dalo očekávat, že v ČR ve většině případů dnes nic nebude - bohužel tomu chyběl právě střih větru a podpora orografie - hold Slovensko nabízí vyšší kopce.
Já si myslím že větší pravděpodobnost bouřek bude zítra. Dnes tomu chyběla podle mě vlhkost protože se oblačnost skoro vůbec netvořila . Absence střihu větru na to až taky vliv neměla tvořily by se alespoň lokálně bouřky.
Samik Asi záleží jak kde. Tady bylo odpoledne jak v prádelně, i mraky se snažily, ale když dosáhly určité výšky, tak úplně zamrzly a dál se jen rozpadaly.
Frantis95 Tak to dost pochybuji, viděl bych to spíše na Moravu, ale ani tam bych tomu příliš šanci nedával.
Samik Souhlasím s tebou... Myslel jsem si to hned od chvíle, kdy byla tato diskuse založena a většina lidí dala, že budou nebezpečné jevy... nebylo nic a ani to vysoké CAPE tomu nepomohlo.