Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Diskuse o počasí Počet bouřkových dní v Česku v roce 2018

# 29.03.2018, 17:10

Zde v anketě si můžete tipnout jaký bude maximální počet bouřkových dní za celý rok 2018 na území České republiky.

Mimo anketu zde můžete psát i tipy v jaké oblasti v Česku si myslíte, že to zhruba bude.

Anketa:

hlasovat lze do 30. června 2018

Jen pro představu. Takto to vypadalo s bouřkovými dny loni v roce 2017. (viz obrázek dole)

Jaký bude maximální počet bouřkových dní na území ČR v roce 2018?
Nad 50 bouřkových dní
9 (50 %)
46 až 50 bouřkových dní
2 (11 %)
41 až 45 bouřkových dní
4 (22 %)
36 až 40 bouřkových dní
0 (0 %)
31 až 35 bouřkových dní
0 (0 %)
25 až 30 bouřkových dní
1 (6 %)
Pod 25 bouřkových dní
2 (11 %)
Celkem hlasů: 18 Hlasování v anketě bylo ukončeno.
Počet bouřkových dní na území ČR a SR v roce 2017 Zdroj: AMSos.cz (blesky.bourky.cz) + Blitzortung.org
42
# 29.03.2018, 18:47

Skvělé téma! Já sem si vždycky myslel, že nejvíce bouřek je na horách stejně jako srážek. Když sem si ale prohlížel statistiku ze stránky blesky.bourky.cz - počet bouřkových dní za rok 2013, 2014, 2015, 2016, tak jsem zjistil, že v tom není žádný systém. Pouze v Alpách v Rakousku je znát už velký rozdíl, to už jsou ale opravdu Hory oproti našim, co máme v ČR. U bouřek je to asi fakt o náhodě, pokud není nikde nějaké výrazné pohoří. Taky z těch statistik vyplývá, že na Slovensku, kde jsou výraznější pohoří Karpaty je jich o něco více. Jinak je to o náhodě. Je fakt těžké si tipnout, ale když už tak tipuji, že nejvíce bouřek bude v roce 2018 v Jeseníkách 45 bouřkových dní.

Jinak co se týče loňského roku, tak u nás na chatě (okres Mělník) bylo bouřek hodně (bouřkových dnů cca 30), ale s jistotou mohu říct, že 95% bouřek trvalo kolem/do 5 minut a vyloženě silná bouřka, která by napáchala velký škody nebyla ani 1. Ale vzpomínám, že se spustil 2x microburst, ale ani 1 nás nezasáhl přímo, bylo to pár km vedle a mělo to krátkého trvání.

# 29.03.2018, 19:19

Letos to bude něco :!!::D:pozor::tornado::prsi::blesk::vitr:

# 29.03.2018, 20:23

Doufám že co nejvíc :D

# 31.03.2018, 10:56

Ciste teoreticky to bude rok od roku horsi a horsi....jak jiz naznacuje trend.

116
# 31.03.2018, 22:48

logitech
Právě naopak, podle mě to bude bouřkově čím dál tím lepší. Nevím, o jakém trendu píšeš, ale řekl bych, že to, jestli je bouřková sezóna nadprůměrná nebo podprůměrná, je spíš o náhodě. A vzhledem ke změně klimatu se dá do budoucna očekávat nejen větší množství bouřek, ale i jejich větší intenzita. Myslím si, že potenciál tu je, jen je potřeba ho využít. :) :blesk:

142
# 31.03.2018, 22:56

Marek 2
Včera jsem četl nějaký článek, kde vědci přichází z teorií že ubude blesků a tím i bouřek tedy... Změna klimatu nebude až tak spojena s větším počtem bouřek, pamatuji si, že dřívěji byly bouřky častější, než v posledních letech, ale především s jejich intenzitou...

Globální oteplování nás připraví o blesky, předvíd... Zdroj: © Česká televize

116
# 31.03.2018, 23:09

igor127
Vědci těch teorií už vymysleli... :) Nechci sice ze seriózního zdroje dělat bulvár, ale můj názor zůstává neměnný.

Viz úryvek z článku Meteorologický seminář Drhleny 2017 od Amateur Stormchasing Society.

Dovolím si citovat: ,,Další si bere slovo Tomáš Púčik. Na jeho přednášku jsem se velice těšil. Dle zaslechnutých informací je to skutečný expert, který byl již několikrát na lovu bouří v Americe. Mimo jiné se podílel na projektu SKYWARN a v současné době spolupracuje s Estofexem a ESSL. Jeho přednáška se jmenovala „Konec?! Stormchasingu v Čechách“ a i přes těšení se na jeho výklad mi trochu mrazilo v zádech v obavě, že se za pár let budu muset dát třeba na focení motýlů. Z přednášky ale vyplynul opak. Intenzita bouří a doprovodných jevů by se měla dle jeho výpočtů zvyšovat. A pokud bychom se k naší matičce Zemi chovali mnohem hůř, budeme na tom u nás s bouřkami „ještě lépe“. Pro lovce a fotografy bouří vcelku příjemné zjištění a zlepšení nálady."

142
# 01.04.2018, 09:22

Marek 2
Ale v té citaci právě nic o zvyšování počtu bouřek není, píší o zvyšování intenzity a projevů, což píši i já a což se projevuje i v posledních letech, že bouřek je sice méně (samozřejmě, globálně a zejména časově se to zatím nedá moc porovnávat, ale na jižní Moravě je těch bouřek méně z mého pohledu - proč? :) ), ale když už jsou jsou často velmi intenzivní - viz. počet derecher nebo supercel. A ano vědci toho už vymysleli, dost toho vyšlo a dost ne oproti názorům nás amatérů co atmosferickým dějům ani nerozumíme.

116
# 03.04.2018, 23:13

igor127
Tohle je strašně zavádějící, protože pojem "intenzita" znamená v přesném výkladu míru, respektive četnost. Tu citaci je možné pochopit různými způsoby, já jsem si z toho vzal tu pozitivní část a pevně věřím, že to tak opravdu bude. A pokud ne, nezbude nám nic jiného než se zaměřit na ty doprovodné jevy. Každopádně tak jako tak, bouřky od nás nezmizí a myslím, že vždycky bude co pozorovat a fotit. :)

# 30.03.2019, 11:30

Tak jak nakonec dopadla anketa týkající se počtu bouřkových dní v České republice v loňském roce 2018?
Podle mapky počtu bouřkových dní (viz obrázek dole) z detekcí blesků sítě Blitzortung kterou na stránkách blesky.bourky.cz vydává AMSos.cz bylo loni nejvíce bouřkových dní v bavorském a hornorakouském příhraničí na Šumavě a v Novohradských horách kde se vyskytlo přes 40 dní s nějakou bouřkou. Nejvíce přes 45 bleskových dní na státních hranicích v okolí Modravy, Březníku a podobně také v oblasti Železné Rudy a na třetím místě je Pohorská Ves a její osada Pohoří na Šumavě v Novohradských horách.
Správná tedy byla možnost č. 2 46 až 50 bouřkových dní, která však získala jenom 2 hlasy. V anketě však zvítězila první varianta Nad 50 bouřkových dní s 9 hlasy (50 %).
Naopak nejméně bouřek měli loni na severu Čech na Českolipsku a také jihovýchodně od Prahy i pod 20 bouřkových dnů.

Parádní bouřkovou sezónu 2018 s počtem až přes 55 bouřkových dní měli loni v oblasti středo-jižního Slovenska.

Počet bouřkových dní na území ČR a SR v roce 2018 Zdroj: AMSos.cz (blesky.bourky.cz) + Blitzortung.org
273
# 30.03.2019, 12:35

Pokud se bude jednat o pocet dni, kdy alespon na jednom libovolnem miste v CR byla bourka, tak tipuji bezmala 75-85, pravda, ze to moc nejde urcit kvuli falesnym detekcim.

Pokud pujde o nejvetsi pocet dni s bourkou v CR na jednom, ale konstantnim miste (po cely rok), tipuji 55. Naopak jedno misto s nejnizsim poctem bourkovych dni v CR - tipuji 20-25 (muze to byt i pod 15).

Pocet dni s bourkou, kdy byla v tento den (23-23 UTC) bourka na vsech mistech v CR - Celo-republikovy bourkovy den, to tipuji tak na 5 dni.

Pocet dni, kdy nebyla bourka vubec nikde v CR (pozor na falesne vyboje) tipuji na 280-290.

# 30.03.2019, 12:40

TommyAst
Ano. Ale tohle se jednalo pouze roku 2018 a statistiky ze sítě detekce blesků Blitzortung. Lépe řečeno vycházel jsem podle té mapky bouřkových dní ze stránek: blesky.bourky.cz které vydává Amatérská meteorologická společnost.
Takže tipování zde v tomto tématu už dávno skončilo. Týkalo se to zkrátka loňského roku. Hlasování v anketě už bylo také dávno ukončeno.

Falešné výboje se samozřejmě také vyskytují, ale není to zase nějak v závratném množství. Navíc ty statistiky jsou brány až ze dvou bleskových výbojů, takže pokud se vyskytne pouze jeden falešný nebo i pravý elektrický výboj, tak se na mapkách neukáže. Mnohem častěji tomu bývá naopak, tedy že detekce spoustu blesků nezaznamená i když se přesto vyskytnou.

Něco jiného je pak kolik se v daném bouřkovém dni (od půlnoci do půlnoci) vyskytne jednotlivých bouřek. To může být klidně i 5, 6 bouřek za den. Ale musí být mezi nimi dostatečné časové pauzy nebo rozdělená oblačnost. Někdy pomůže i radar na kterém je vidět postup a lokalita daných bouřkových jáder. Klidně se mohou vyskytnout i dvě nebo více bouřek najednou ve stejnou chvíli (různá nepropojená bouřková jádra v jednom místě pozorování). Tam už se to někdy těžko určuje a asi bych při takové situaci uznal většinou jen jako jednu bouřku.
Ale už jsem zažil až 6 samostatných různě vzdálených bouřek v jednom bouřkovém dni.
Samozřejmě se pak rozlišují bouřky podle vzdálenosti od pozorovatele. Obvykle platí do 3 km bouřka v místě pozorování - přímá, od 3 do 5 km vzdálenější okrajová a nad 5 km velmi vzdálená, obvykle jen jako vzdálená. Horní hranice nemusí být jednoznačně ohraničena i když na to určitě existuje správná definice. Já to beru tak, že dokud je slyšet hrom tak se počítá bouřka. Pokud se jen blýská v dálce a nic není slyšet, tak je to jenom blýskavice a ne bouřka. Ale obyčejně ta horní hranice bouřky bývá kolem 15 km až 20 km. Vzdálenější hromy i pokud jsou slyšet už jako bouřku neberu ani vzdálenou.
V takových případech může být někdy i o 20 až 30 jednotlivých bouřek více než bouřkových dní v roce když se pořádně zadaří. Je to zajisté každý rok různé.

Pokud by jsi chtěl tipovat nebo hlasovat v anketě pro bouřky v letošním roce 2019, tak můžeš v tématu: Bouřková sezóna 2019.
Ale opět je to bráno podle té stránky: blesky.bourky.cz a detekce sítě Blitzortung. Zkrátka jak bude vypadat mapka počtu bouřkových dní 2019, tak podle toho se potom bude vycházet. I když počet bouřkových dní může být v daných místech teoreticky i jiný.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.