Diskuse o počasí Bouřky a vydatný déšť 27.6. až 30.6.2017
Tak předpovědi se rozcházejí, přesně jak se u zvlněných front dá čekat. Zatímco ve výstupu 0UTC Aladin směřoval srážky ve čvrtek na Z a GFS více na východ, tak v 6UTC tomu bylo přesně naopak. Takže zatím se nedá říci, kde srážek spadne nejvíce. V rámci Čech se to ještě bude měnit a já tipuji, že následující výstupy srážky hodně zredukují. Ve většině případů se tak stalo.
NesQuiK
Vezmu to postupně (nezaručuji, že to je takto správně, vycházím z vlastní úvahy a toho, co mi má úroveň angličtiny dovolí):
MRGL (bílá) - marginal, tedy opravdu velmi malé riziko silných bouřek
SLGT (žlutá) - slight, stále poměrně nízké riziko silných bouřek, ale nedají se vyloučit
ENH (oranžová) - nejspíše enhanced, tedy zvýšené riziko silných bouřek, je pravděpodobné, že se může silná bouřka vyskytnout
MDT (červená) - pravděpodobně moderate, tedy vyšší riziko i velmi silných bouřek
HIGH (fialová) - tady už je to přímo ve zkratce, tedy vysoké riziko velmi až extrémně silných bouřek.
Fialová mě v podání Severe Weather poměrně překvapila, dávají ji jen velmi zřídka, řekl bych, že i méně často jak Estofex, situace v Itálii bude velmi zajímavá a vzhledem k tomu, o jakou oblast se jedná, nepřekvapil by mě výskyt (silných) tornád. Určitě to zítra budu sledovat, tady zřejmě zas takový binec nebude.
Ondra83
Německý model ICON dává srážky odpoledne na většinu našeho území: http://www.ve...7;6&l=rain-3h (v Čechách mohou být i vydatnější v bouřkách).
Pěkné bouřky u Prahy, stejně, jak předpokládal Aladin, v Čechách ale budete mít aspoň ten vydatný déšť, to u nás bude zas, jako obvykle, pár kapek. Bouřky by měly být i na Vysočině. Třeba k Vám Yurri něco pěkného příjde a aspoň zaleje. U nás je to bída. Co už, musíme doufat, že bude
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.