Diskuse o počasí Bouřky 29.5. až 31.5.2017
Ta fronta se začíná stáčet na Česko ze by zase ?
Morava ,,slízla,, předfrontální bouřky.. Studená fronta se teprve blíží z Německa, Čechy si ještě můžou užít své..uvidíme. Včera jsem byl celý den a i jsem tam poblíž spal, v Bavorsku u Stutgartu..Mělo to tam následující průběh. Od dopoledne se tvořily bouřky z tepla,s krátkou životností a nepříliš intenzivní..až do podvečera..pak se to vše rozpadlo a večer se vyjasňovalo. Frontální bouřky tam přišly až kolem druhé v noci, a byly mnohem intenzivnější než ty předfrontální, bylo obrovský množství blesků..V Čechách by to dnes mohlo dopadnout podobně..a fronta by mohla přecházet i dřív...
Ta bouřka na hranicích Německa a Rakouska vypadá velmi slušně. Bohužel má ale velmi pomalý postup, ty Alpy to dost drží. Rozhodně se ale nedá vyloučit, že by se mohla podívat i na Šumavu, pravděpodobně už ale s menší intenzitou.
Z fronty jsem zatím jakožto Pražák dosti zklamaný, nejspíš to slíznou jen Krušné hory.
Jinak k "tomu zelenému" na ESTOFEXu (mimo to, že by mě velmi zajímalo, kde ESTOFEX vydal pro Čechy upozornění na tornáda): jedná se o "meziměřítkovou diskuzi" (jestli má někdo lepší překlad "mesoscale discussion", tak jej sem, prosím, napište. Není to primárně upozornění před tornády, spíše je to doplnění původní předpovědi na základě aktuálního výskytu bouřek (většinou silných) či změně podmínek. Nejčastěji se varuje před nebezpečnými doprovodnými projevy bouřek, takže se může zde vyskytnout i varování před tornády, ale většinou se to zmiňuje jen okrajově, jakože tu "je ta pravděpodobnost, že se tak stane".
lukashrn
Přesně jak píšeš. V Praze opět zklamání. Sice se ještě něco malého tvoří, ale pravděpodobně už dneska opět nic pořádného nebude. Frontální bouřky jdou klasicky přes Německo a Polsko a předfrontální si vyžraly východní Čechy a severní Morava. Jinak ta mezoměřítková diskuse klidně může znamenat i zhoršení podmínek pro tvorbu bouřek, takže ne vždy znamená MD nějaký masakr, tu dnešní jsem nečetl, takže nevím...
Jo estofex po rozkliknuti ma upozorneni:
A pronounced outflow boundary from the Polish storm system will enter the Czech Republic from the north and may cross much of it by early evening. Latest 11z surface observations show hot but mostly dry conditions (temperatures around 30°C, dewpoints mostly between 11 and 15°C), though overnight showers and thunderstorms have left pockets of enhanced low-level moisture with dewpoints up to 18°C.
Fields of towering cumuls clouds are visible on satellite imagery and first isolated storms have already formed. They are still suffering from strong entrainment, but activity will likely increase in the next few hours. With plentiful CAPE but rather weak vertical wind shear, pulse storms may bring 2-4 cm sized hail, localized flash floods or severe downbursts.
Depending on the strength of the mentioned outflow boundary and its capability to "pool" and enhance the low-level moisture, activity may turn widespread and poses an additional risk of flash floods. However, this is mostly beyong 15z, and later observations need to be avaited to confirm or reject this scenario.
Kdo neumi anglicky tak google translator.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.