Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Diskuse o počasí Bouřky 13.4.2017

116
# 13.04.2017, 19:21

Dnes ráno nás přecházela studená fronta, po níž k nám proudil chladnější a vlhčí vzduch od severozápadu, jenž přinesl přeháňky a na Moravu a do Slezska i pár bouřek.

Zajímavá byla dnešní situace také u nás v Brně. Ráno nás zasáhl déšť ze zmíněné fronty s úhrnem 1,6 mm srážek. Hned po poledni pak přišly dvě přeháňky, které nám dohromady přinesly 0,5 mm srážek. To hlavní ale teprve následovalo.

Ve 13:30 začalo lehce pršet, déšť se během 5 minut změnil na silný s maximální intenzitou 36 mm/h. Takto ale pršelo opět jen asi 5 minut. V té samé době jsme zaznamenali rovněž kroupy o průměru do 0,5 cm. Od 13:40 déšť postupně slábl a ve 13:50 bylo po všem. Napršelo celkem 2,8 mm srážek (za dnešek tedy 4,9 mm) a maximální náraz větru přesáhl 12 m/s. Jednalo se o bouřku, protože jsem zaslechl celkem 4 hromy. Žádná z detekcí ale nic nezaznamenala, takže mi bouřku muselo potvrdit nezávisle na sobě několik dalších pozorovatelů (jeden prý pozoroval i blesky). To, že po frontě panoval příliv studeného vzduchu, dokládá také teplota. Zatímco před bouřkou bylo přibližně 13 °C, po ní teplota klesla na zhruba 8 °C. Odkazuji ještě na report: URL

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.