Diskuse o počasí Bouřková sezóna 2017
Tak zde letošní bouřková sezona válí, máme již 21 přímých bouřek. Nejsilnějším bouřkám vévodí 3. bouřka dne 30.5.2017, která přinesla přívalový déšť a krupobití do 2 cm. Dle radaru intenzita 395 mm/h. Pozadu nestojí ani MCS z 22.6.2017, díky obří bleskové aktivitě. Letos jsme i ve výrazném srážkovém nadprůměru, zatím 347 mm. Nejvyšší srážky dne 29.6.2017 a to 97 mm.
Tak ta druhá mapka je naprosto úžasná, díky za ní .
Můžete si tipnout, kde bydlíme. Zde vnímám letošní bouřkovou sezónu jako naprosto katastrofální, což druhá mapka potvrzuje nejnižším počtem bouřek z celé ČR. Mám tu zaznamenané letošní léto tuším 4 přímé bouřky (ale největší srážkový úhrn pouhé 4 mm = bouřka jak prase ) . A bouřkových dní, tedy i bouřek blízkých, ty už nepočítám, upřímně mě moc nezajímá, kolik bouřek jde kolem, pro mě tedy poslední mapka je nic neříkající údaj, ale chápu že to má někdo jak svatyni.
U nás je zatím sucho srovnatelné s rokem 2015, opadávají již stromy, hlavně břízy a lípy. Ale těžko tomu někdo věří, letos jsou propastné rozdíly ve srážkách na příč republikou.
Letos u nás zatím nejlepší bouřková sezóna za poslední léta. Vyskytlo se u nás 14 bouřek v devíti bouřkových dnech. Nejlepším zážitkem bylo pozorování supercel. V našem okolí se letos vyskytly tři, z nichž jedna nás zasáhla přímo (22.6.). Naopak nejhorším zážitkem byl blízký úder blesku CG+ minulý čtvrtek.
Myslím, že srpen ještě příjemně překvapí, obzvlášť následující týden.
Ondráš*
Ano Mrchojedy . Končí tady i silnice v polích, ale bydlíme normálně v domech a jíme příborem .
Sucho je tu až posledních pár let, krom loňska, kdy byl srážkově zcela normální rok. Ale jak přestaly chodit ty noční fronty od JZ, tak nám tu nemá z čeho pršet. Tlakové níže jsou pro naši oblast propadák a lokálním bouřkám se letos nechce, obecně celé Domažlicko, Tachovsko a sousední Strakonicko letos díky Šumavě velká srážková bída, jak na bouřky tak srážky celkově. I když Strakonicko aspoň pár lepších bouřek letos již mělo. Na zlepšení situace stále čekáme. Ale štve mi to, bouřky mám rád a letos jsem se jich nenabažil ještě vůbec.
Já se slovům Lištičky vůbec nedivím. U nás na Domažlicku se nebojím použít stejnou větu. Vzdálené bouřky byly, ale v létě bylo 0 bouřek přímých. Něco přímých bouřek bylo zjara, ale v bouřkách nenapršelo více, než 2 mm. To, co se pro náš vyprahlý okres chystá, bude poslední rána. Stromy usychají vestoje a teplota okolo 22 - 24°C v 850 hPa zaručí teploty atakující 40°C. A to jsem si myslel, že sucho jako v 2015 už snad nejde. Tehdy byla srážková bilance aspoň v zimě a na jaře lepší, zatímco letošní zima = 35mm za čtvrt roku a měsíc před tím, listopad 2016 = 4mm, čili nějaký srážkový základ není.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.