Diskuse o počasí Bouřky 23.7. až 29.7.2016
Zdravím, tak jsem zvědavěj co přinese dnešek. Bouřek bude určitě víc než včera. Tak uvidíme. Teď už tu máme 18,5 stupně a jasno.
V Brně jsme včera na rozdíl od poměrně velké části území zklamání nezažili. Ovšem vše je relativní, u nás v Jundrově napršelo jen 0,1 mm srážek. Nicméně byly části města, kde byl zaznamenán jak přívalový déšť, tak kroupy. Ale pěkně popořadě.
Nejprve nás krátce před 15. hodinou těsně západně míjela silná přeháňka, ale u nás z ní nespadla ani kapka. Dle detekce blesků vyprodukovala jeden výboj, ovšem hrom jsem neslyšel a první bouřku dne tak zatím nezaznamenal.
To však už neplatilo v 15:05, kdy začalo hřmít ze severu z buňky od Kuřimi. Při vývoji oblaku byl viditelný pěkný pileus, ale to bylo asi tak nejzajímavější z této vzdálené bouřky. Šla totiž sice na nás, ovšem rozpadla se. Mezi těmi 15:05 a 15:40 jsem slyšel 6 hromů. Report zde: URL
O necelou hodinu později už hřmělo znova. Tentokrát z jiného jádra, které vzniklo východně od Brna jako silná až přívalová přeháňka, ale do bouřky se přetvořila až později. Slyšel jsem 5 hromů v čase 16:35 až 16:50, než bouřka opustila dosah mého místa pozorování. Takže druhá bouřka a druhá vzdálená. Report: URL
To hlavní ale přišlo až navečer. V 19:35 opět začalo hřmít, tentokrát ze severu až severovýchodu. Nešlo o jednobuněčnou bouřku jako v předchozích případech, ale o multicelu, takže potenciál k delší výdrži tu byl. A skutečně. Bouřka se nasunula až nad Brno, z některých jeho částí byl hlášen přívalový déšť a kroupy. Bouřka přinesla i shelf cloud. Já jsem viděl "pouze" nádherné blesky, a to jak typu CG, tak CC. Celkově jsem jich za bouřku spatřil asi 15. Některé výboje byly i docela blízké, tak 3-5 km daleko, takže hromy byly hlasité a dunivé. Bouřka s sebou sem do Jundrova přinesla i slabou přeháňku, pršelo ale jen 20 minut (20:10 až 20:30) a napršel naprosto minimální měřitelný úhrn - 0,1 mm srážek. Blesky a hromy jsem detekoval až do 21:40, kdy se bouřka jižně až jihovýchodně od nás rozpadla. Hromů mohlo být za celou dobu pozorování bouřky asi 40. Zde je report: URL
Takže i když jsme v Jundrově včera nezaznamenali přímou bouřku, s dvěma vzdálenými a jednou okrajovou jsem i tak spokojen. Je to poprvé, kdy se u nás či v naší blízkosti letos vyskytly hned 3 bouřky (i když 12. července byly dokonce 4). Bouřková sezóna se v červenci poměrně slušně rozjela a další bouřkové situace máme před sebou, tak snad něco v nejbližších dnech zase přijde.
Ahoj, nyní je už asi hodinu v Praze (konkrétně na Střížkově) neskutečná bouřka, přívalový déšť a objevily se také kroupy a hrozné rány..taková bouře tady nebyla už několik let. Jeden blesk musel uhodit do našeho paneláku, byla cítit spálenina. Následovalo několik dalších přímých blesků.. úplný masakr. Myslím, že obecně v Praze už taková bouře nebyla léta..pořád to teď nepřestává..teď to zase někam prásklo.. užijte si pěkný bouřkový den!
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.