Diskuse o počasí Bouřky 8.7. a 9.7.2016
logitech
A co myslíte že se v noci vytvořilo na Moravě jak by jste to nazval? Já bych to nazval Squall Line.
Jinak celkem ta bouřka překvapila, že přešla Praděd tak pozdě v noci. Napršelo pouze 1,5mm, nejsilnější nárazy větru byly do 8 m/s. Co stalo za to byly blesky. Bylo jich hodně bohužel většina schovaná v mracích.
Nakonec to přes nás prošlo v plné síle, sláva, jediné pozitivum, že tam bylo hodně moc blesků, které v noci jsou krááásně vidět a hromů, silnej liják, až z toho byla mlha, ale zase negativní je na tom to, že to má sakryš přijít dříve, ochlazení až v noci je na nic, to musí přijít už odpoledne.
Na jihu Polska byla bouřka opravdu fantastická: fotografie (výrazný shelf cloud).
Hodnoty střihu větru jsou dnes vysoké. Na východě Slovenska se tvoří i supercely.
Že se v noci něco vytvoří, jsem vůbec nečekal, a tak jsem kolem půlnoci šel spát. "Naštěstí" šla squall line poměrně daleko na sever od nás, takže jsem přišel pouze o blýskavici, která, jak jsem se tak ptal, pozorovatelná byla. Na hromy a tím pádem na alespoň vzdálenou bouřku to ale bylo příliš daleko. Přímo Brno sice zasáhl jižní cíp squall line, ovšem ten elektricky aktivní nebyl a protože jeho odrazivost taktéž nebyla zrovna vysoká, spadlo údajně jen pár kapek a měřitelný úhrn srážek tak nenapršel. Sestavil jsem i orientační report: URL
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.