Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Začíná k nám proudit teplý vzduch, přidá se i saharský prach

Diskuse o počasí Bouřková sezóna 2016

116
# 24.03.2016, 17:25

Vypadá to, že o Velikonocích již definitivně nastane jarní období. Na bouřky to sice v nejbližších dnech a týdnech ještě nevypadá, při zvyšujících se teplotách však bude šance postupem času vyšší. Minulá bouřková sezóna alespoň u nás v Brně skončila spíše zklamáním, zato ta předminulá byla takřka dokonalá. Bude se rok 2016 z tohoto hlediska blížit spíše roku 2015 nebo 2014? To nám ukáží nadcházející měsíce. Bouřková sezóna začíná 1. dubna, zde zakládám téma pro diskusi o ní.

106
# 25.03.2016, 09:03

Mám tady pro vás pár chuťovek následující dny a za týden:D:D:D

Zdroj: Wetterzentrale.de
Zdroj: Wetterzentrale.de
Zdroj: Wetterzentrale.de
116
# 15.05.2016, 12:19

Tak v Brně letos bouřková sezóna ještě nezačala, do letoška byl nejpozdější start bouřkové sezóny 7. května, a to v roce 2013. Letos jsme na tom tedy s přehledem nejhůře a podle předpovědi se zdá, že ani nejbližší dny na tom nic nezmění.
Zatím nejbližší bouřka k nám byla asi 30 km od nás, a to 16. dubna, kdy večer severním cípem Jihomoravského kraje procházela supercela. Vidět byla krásná blýskavice, ale jinak jsem letos nic ve spojení s bouřkami zatím nezažil. Snad jen krásné, vzdálené Cumulonimby, a to snad na všech světových stranách od nás, ale dostatečně daleko na to, abychom si nemohli připsat bouřku a tím pádem i bouřkový den. Je to frustrující, kromě Brněnska letos nezaznamenalo bouřku už jen pár oblastí v Polabí. Neřekl bych, že to je smůla, to by byla jen v případě, kdyby to na nás mělo namířeno už několik bouřek a rozpadly by se před námi. Jen se prostě letos Brnu bouřky vyhýbají, a to velkým obloukem. Tak jsem zvědavý, kdy se to už konečně změní. Začínám být docela netrpělivý. :blesk:

116
# 15.05.2016, 23:23

aura333
Doufejme v to. Jinak souhlasím, bouřková sezóna 2014 byla tady na Brněnsku tou nejlepší, co kdy pamatuji. Naopak ta loňská byla spíše slabším průměrem až lehkým podprůměrem, ovšem první bouřku jsme zde zaznamenali již 11. dubna. Letos je zatím něco špatně, tak snad se to co nejdříve změní. ;-)

31
# 16.05.2016, 00:24

Tady letos zatím bouřek přesně 0. Možná za to může srážkový stín Krušných hor a tím celkově nižší výskyt srážek.

116
# 21.05.2016, 13:43

Tak letošní bouřková sezóna nám včerejší vzdálenou bouřkou konečně začala. Nutno ale poznamenat, že nejpozdější start bouřkové sezóny se ze 7. května 2013 přesunul na 20. května 2016. Takže extrémně pozdě, ale přece. Jednou to přijít muselo a konečně se tak stalo. :) :blesk:

# 23.05.2016, 21:39

Doufám , že se i u nás dočkám pořádné bouřky :D:blesk::vitr:

41
# 29.06.2016, 10:11

Letos těch supercel bylo snad na našem území už minimálně přes 20 nevím už přesný počet, ale je to tak, je to fakt neuvěřitelné, někdy se nevyskytne ani jedna za rok a nebo max pár, ale toto je nevídané, i nás Hřebeč na Kladensku přešla 1 a to hp supercela 23.5. jinak zde bylo zatím celkem 26 bouřek, pokud počítám i ty vzdálené, uvidíme co přinese červenec a srpen a možná ještě i září, nebo i říjen? když už se to klima tak nějak mění, jinak letos mi to připomíná pomalu jak Americký středozápad;-)

# 29.06.2016, 10:42

tom.f
Naprostý souhlas.Letos je sezona velice nabitá.Nevím jestli to je změnou klimatu , ale třeba na tom něco bude.

116
# 01.01.2017, 12:29

Tak jako tradičně zhodnotím na Nový rok uplynulou bouřkovou sezónu. :)

Rok 2016 nám do brněnského Jundrova přinesl celkem 43 bouřek ve 27 bouřkových dnech. To je u nás spíše lehký nadprůměr, takže mám důvod být s bouřkovou sezónou spokojen, dokonce bych ji umístil někam vedle let 2010 nebo třeba 2009, i tyto roky totiž přinesly velké množství bouřek. Jsem rád, že loňská bouřková sezóna následovala po bouřkově nepovedeném roce 2015 s 32 bouřkami ve 23 bouřkových dnech. Na první pohled se to nemusí zdát jako takový rozdíl, ale těch "průměrných" sezón, kdy se u nás vyskytlo kolem 40 nebo lehce pod 40 bouřek, tu bylo opravdu hodně. Z průměru výrazně vybočuje katastrofální rok 2013 a naopak přímo fantastický rok 2014.

Co bych bouřkové sezóně 2016 vytkl, je absence většího počtu přímých bouřek a především její délka. První bouřku jsem tu zaznamenal až 20. května, takto pozdě se zde první bouřka roku ještě nikdy neukázala (předtím nejpozději 7. května v tom bídném roce 2013). I konec bouřkové sezóny nastal brzy, a to již 21. srpna (vzpomínám si i na jeden dřívější konec, ale obecně je u nás častější, že bouřková sezóna končí až v září). Tohle je tedy na jinak dobré bouřkové sezóně celkem výrazná kaňka a budu si to zajisté dlouho pamatovat.

A teď už k jednotlivým měsícům. Zde tentokrát nemám moc co hodnotit, bouřkové totiž byly jen čtyři. Začnu od konce, protože do bouřkové sezóny jako takové počítám i měsíce duben a září. Ty samozřejmě zklamaly, bouřku nám totiž nepřinesly. Nepovedený byl i měsíc srpen, a to s pouhými 5 bouřkami ve 3 bouřkových dnech. Naopak s dalšími měsíci jsem byl celkem spokojen. Květen zachránil situaci na poslední chvíli, nečekal bych, že když se první bouřka celého roku vyskytne až 20. května, budeme mít na konci měsíce na kontě již 6 bouřek v 5 bouřkových dnech. Povedený byl s 9 bouřkami v 7 bouřkových dnech i červen a jako tradičně byl nejúspěšnější měsíc červenec, a to naprosto dominantně. Přinesl nám totiž hned 23 bouřek ve 12 bouřkových dnech, tedy více bouřek než všechny ostatní měsíce dohromady! Podobně úspěšný červenec jsem zažil snad jen v tom excelentním roce 2014 a jinak už nikdy, takže červenec je elementem, jenž pozici bouřkové sezóny 2016 významně posiluje.

A k dalším statistikám. Prvně tři nejsilnější bouřky roku 2016. Ta úplně nejsilnější se zde vyskytla, asi jako na mnoha dalších místech, dne 31. července. Byla to tedy až druhá bouřka toho dne, ale poslední a jediná přímá. Jednalo se vlastně o MCS a byla velmi dlouhá. Projevy elektrické aktivity trvaly téměř 4 hodiny, navíc jsem po několika letech zaznamenal takové to nepřetržité hřmění, které trvalo půl hodiny v kuse. Elektrická aktivita ale jediným nebezpečím této bouřky nebyla. Tím dalším byl totiž déšť. Z bouřky pršelo asi 5 hodin, déšť přitom několikrát zesílil až na přívalovou intenzitu, nejvíce napršelo takřka 8 mm srážek během 5 minut. Celkem bouřka přinesla 28,8 mm, v některých jiných částech Brna zaznamenali ještě více srážek a dokonce i kroupy, ty jsem ale já nepozoroval. Každopádně i u nás déšť vyplavil pár zahrad a drobné kamení a štěrk z lesa. Byla to jediná bouřka roku, která způsobila škody, byť jen velmi lehké. I další dvě silné bouřky se vyskytly v červenci. Na druhém místě se umístila druhá bouřka ze 2. července, jež přinesla přívalový déšť i malé kroupy. Ty samé nebezpečné doprovodné jevy vynesly třetí místo dokonce čtvrté bouřce ze 12. července, tato bouřka ale byla celkově o trochu slabší.

A teď nějaké zajímavosti. Poslední větou předchozího odstavce jsem nastínil, že 12. červenec nám přinesl hned 4 bouřky v jednom dni, což nebývá až tak obvyklou záležitostí. Už se mi ale stalo, že jsem v jeden den zaznamenal dokonce až 7 bouřek, každopádně nevím kdy, je to už hodně dávno. Upozornit musím i na 28. květen. Toho dne jsem zaznamenal 2 bouřky a druhá z nich k nám přinášela určité projevy (srážkové či elektrické, potažmo akustické) dokonce více než 8 hodin! To je pro naši lokalitu samozřejmě rekord. Menší kuriozitou se stal 30. červen. Toho dne jsem zaznamenal rovněž 2 bouřky, ale zatímco jsem nezaslechl hromy z bouřky, jež byla v jednu chvíli jen 10 km severovýchodně od nás, zaznamenal jsem naopak o několik hodin později bouřku nacházející se od naší pozice až 17 km jihovýchodně. To je ale spíše jen taková zajímavost.

Souhrn ukončím rozdělením bouřek na přímé, okrajové a vzdálené. O ty přímé zde, jak už jsem zmínil, byla loni nouze, vyskytlo se jich tu pouze 10, hned 5 z nich pak v červenci. Oproti tomu nás 16 bouřek minulo a patří tak do kategorie vzdálených, 17 dalších nás zasáhlo jen okrajem, takže jsme měli i nějakou tu smůlu.

Statistika je tedy zhotovena. Přeji šťastný rok 2017 a ještě lepší bouřkovou sezónu všem! :blesk:

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.