Tak u nás v jihozápadní části Prahy slabý déšť,bouřka šla severněji.
Diskuse o počasí Bouřky 5.9.2014 až 9.9.2014
Pěkné záběry dnešních bouřek (dokonce i škod) jsou k vidění ve fotogalerii:
Blesk nad Kolínem
Stoh zapálený během bouřky
Bouřkově bohaté počasí zatím pokračuje i v září.
Petr12
S ukončením bych možná souhlasil, nikoliv však s tím, že včera na Moravě nic moc nebylo. Bouřky byly lokálně opravdu silné - přívalově v nich pršelo a někde i padaly kroupy. Na vlastní kůži jsme to pocítili i tady v Brně. Naopak, právě na Moravě byl včerejšek rozhodně nejúspěšnějším bouřkovým dnem v období, pro které platí tato diskuse (od 5. září).
A k samotnému včerejšku tady v Brně - začalo to slabou přeháňkou okolo 7:40 ráno, ta ale přinesla pouze neměřitelné množství srážek, a to jak do meteostanice, tak do analogového srážkoměru. Dopoledne pak bylo převážně polojasné, ale už v poledne začaly nebývale rychle růst kupovité mraky. Už ve 12:50 byl slyšitelný první hrom, v tu dobu začalo i slabě pokapávat. Hromů přibývalo a déšť sílil, přičemž ve 13:00 už pršelo přívalově. Pak pršelo proměnlivou intenzitou (nejčastěji silně, ale nouze nebyla ani o onen déšť přívalový) až do 13:20. Nejzajímavější úsek byl asi 13:10-13:15, kdy pršelo víceméně jenom přívalově a do toho ještě padaly až 1 cm velké kroupy. Ve 13:20 bylo dočasně po dešti. Z bouřky napršelo 8,4 mm srážek dle meteostanice, 8,5 mm naměřil analogový srážkoměr. Hřmělo až do 14:45, protože bouřku dorůstaly ze západu další buňky. Nakonec jsem za celé ty dvě hodiny bouřky slyšel 27 hromů a asi kolem 13:30 jsem viděl i pěkný CG blesk. V průběhu hřmění k nám přišla mírná přeháňka, která s bouřkou nesouvisela. Ta trvala asi od 13:35 do 13:55 a analogový měřič z ní naměřil 0,2 mm srážek, pro meteostanici to byla přeháňka neměřitelná. Jakmile ve 14:45 přestalo hřmít, tak se po zbytek dne už nic nedělo, statistiky se už tedy nezměnily. Za celý včerejší den jsem viděl 1 blesk a slyšel 27 hromů. Napršelo 8,4 mm srážek podle meteostanice a 8,7 mm dle analogového měřiče. Vyskytla se jedna přímá bouřka, která byla hodně silná, zaznamenal jsem v ní přívalový déšť a kroupy. Kromě bouřky se včera vyskytly ještě dvě další přeháňky. Takže celkově se včerejškem spokojenost, na září to byla až neobvykle silná bouřka, dokonce zůstala těsně pod třemi letošními nejsilnějšími bouřkami.
No pozor, Morava je široký pojem, to že v Brně napadaly kroupy přeci neznamená, že byl zrovna včerejšek nejúspěšnější den za období diskuse. Třeba na Jesenicku, tam už měli přívaláky a kroupy 6,7 a 8. Září, několikrát. V Olomouci jsem sice žádnou bouřku za toto období neregistroval, ale rozhodně včerejší den nepovažuji za nejlepší z této diskuse, bouřky se na konec vyskytly na samém východě republiky. Souhlasím tedy s "Petr12". Skutečně to včera nic moc nebylo, podobně jako předešlé dny s bouřkami na Jesenicku.
Plošně včerejšek nejúspěšnější za období diskuse jednoznačně byl. Brno není Morava, ale Jesenicko taky ne. V minulých dnech bouřky zasáhly Jesenicko, včera jižní a východní Moravu. A byly místy opravdu silné. Někteří uživatelé (a tím nemyslím sebe) to mohou opravdu potvrdit. To, že se u tebe včera nevyskytla bouřka neznamená, že to včera nic moc nebylo.
Včera, cez školu som videl nádherné kopovité oblaky, počas cestovania zo školy domov som sa len pozeral, že také tu dávno neboli, mohutné, sahali do výšky aj 8-10 km. Prišiel som domov a zahladel som sa na radar. OD ZJZ sa k nám približovala prehánka s bledozelenými odrazmi, pred nami sa samozrejme rozpadla, no po prehánke začal fučať V vietor, pretože od Z sa blížilo sýtočervené jadro (fotka). Pred jadrom sa miernejšie rozfúkalo. Maximálne som nameral 8,2 m/s (12 m/zem). Maximálna intenzita bola až 95 mm/hr. Napršalo 7,4 mm. Krúpy žiadne. Do zeme buchlo v okolí našej obce asi 35 CG bleskov, boli to šupy.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.