Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes už se objeví srážky a hlavně na západě přechodně chladněji

Diskuse o počasí Bouřky 13.7. až 18.7.2014

116
# 12.07.2014, 14:08

Českou republiku bude v pondělí přecházet okluzní fronta. Šance na nějaké bouřky bude už zítra, měly by se vyskytovat místy hlavně v jihozápadní polovině území, kde pro to budou nejpříhodnější podmínky. CAPE bude v řádu stovek J/kg. Daleko výhodnější situace nastane pro bouřky právě v pondělí, kdy existuje možnost bouřky prakticky kdekoliv. CAPE pravděpodobně na některých místech překročí i 1000 J/kg a Lifted Index půjde až k -4°C. Šance na bouřky bude ještě v úterý, to se mohou ojedinělé bouřky ukázat hlavně v jihovýchodní polovině Česka. Labilita bude poměrně vysoká, podmínky pro vznik bouřek ale dost možná nebudou podpořeny dalšími důležitými faktory. Zde můžete o bouřkách v období od zítřka do úterka diskutovat. :blesk:

86
# 12.07.2014, 22:44

Zatím to vypadá na pohodové letní bouřky bez citelnějších škod (největším nebezpečím budou zřejmě vydatnější srážky, ale půda je stále relativně sušší, kromě hor). V pondělí se budou tvořit na většině území, v úterý hlavně na východě.

# 13.07.2014, 09:01

To CAPE nakonec tak vysoké zřejmě nebude. Jen někde překročí lehce 1000 J/kg, ale někde taky budou mít jen pár stovek J/kg. Takže jak píše Petr, pohodové běžné letní bouřky.

165
# 13.07.2014, 10:02

Tak estofex dnes vydal skoro pro celé Čechy 1.stupen http://estofex.org/

// Ke každému příspěvku není nutné přidávat několik vykřičníků, Petr12 (moderátor)

41
# 13.07.2014, 10:47

Obyčejné slabší bouřky, nic extra nečekám, estofex varuje pouze před krupobitím, což tomu moc nevěřim

116
# 13.07.2014, 21:55

Tak ač se dnes v Česku nějaké ty bouřky vyskytovaly, tady v Brně jsme na žádnou z nich štěstí neměli. Dokonce ani na přeháňku, i když některé přeháňky nás obcházely velmi těsně. Doufám, že zítřejší den pro nás bude úspěšnější. Situace totiž vypadá ještě o mnoho lépe, než co se dneška týkalo. :)

116
# 14.07.2014, 14:09

Tak právě nás přešla bouřka. Další nás předtím obešla. Je tedy už teď jasné, že dnes budeme mít poměrně úspěšný bouřkový den. O tom, jak to s bouřkami probíhalo, sepíšu report hned, jakmile to bude možné. :) :blesk:

Tady přidávám ještě nějaké fotky. :)

EDIT: Oba příspěvky sloučeny do jednoho + provedeno otočení první fotografie do správné polohy. Pavell, moderátor 14.7.2014 v 17:20 hod.

Krátce po skončení bouřky, která k nám přinesla i krátký přívalový déšť
Odcházející bouřka
Vzdálený Cumulonimbus na jihu
116
# 14.07.2014, 16:07

uničovák
Zajímavé, měl jsi k bouřce neuvěřitelně blízko a úplně se před tebou rozpadla. Opravdu zvláštní.


Vrátím se tedy k tomu prozatimnímu průběhu dnešního bouřkového dne, neboť je zatím úspěšný. Vše začalo už kolem poledne, kdy se začala tvořit kupovitá oblačnost, která přerůstala až do Cumulonimbů. Okolo 12:50 jsem ji šel zkontrolovat ven a měl jsem to štěstí, že na oné přeháňce, která se nakonec ukázala být bouřkou, se vyskytl jeden blesk. Nakonec to na ní byl jediný blesk a já jsem jej sice kvůli přesvětlené obloze neviděl, hrom z něj jsem ale slyšel. Bouřka dále elektrickou aktivitu neprodukovala, postupovala už pouze jako přeháňka a nás zasáhla okrajem. Od 13:05 do 13:25 tu slabě až mírně, v jeden moment (asi minuta) i středně silně pršelo. Z této bouřky zaznamenal analogový srážkoměr 0,2 mm srážek. Meteostanice měřitelné množství srážek nezaznamenala. Pak nepršelo asi jenom 10 minut. Nástup druhé bouřky byl velmi prudký. Bez varování začalo ve 13:35 přívalově pršet, přívalový déšť trval všeho všudy asi 2 minuty. Déšť pak slábnul velmi pomalým tempem, definitivně přestalo pršet až ve 14:00. Asi od 13:45 byly slyšitelné i hromy, těch jsem do 14:10 slyšel 7. Poté se bouřka definitivně rozpadla v přeháňku. Za tuto bouřku napršelo 4,2 mm srážek, na tomto údaji se shodla meteostanice s analogovým srážkoměrem, ten měl v sobě ale už 0,2 mm srážek právě z deště z předchozí bouřky. Dnešní úhrn je tedy prozatím 4,2 mm, respektive 4,4 mm srážek. To i proto, že z další přeháňky napršelo neměřitelné množství srážek. Přeháňka byla slabá a trvala od 14:50 do 15:00. Bouřkově však dnes konec těmi dvěma bouřkami ještě nepřišel. V 15:10 se z ničeho nic ozval hrom, ihned poté začalo slabě pršet. Hromy jsem nakonec slyšel 4, a to právě od 15:10 až do 15:25. Slabý déšť skončil v 15:35. Déšť nezesílil, protože nás bouřka taktéž spíše míjela. I z tohoto deště ale přišlo pouze neměřitelné množství srážek. Proto tedy zatím zůstáváme na výše uvedených hodnotách. Doufám, že ještě dnes něco přijde, dle radaru to už ale nevypadá. Na další vývoj bouřek ale ještě je čas. I kdyby to však nevyšlo, dnes si určitě připíšeme minimálně 3 bouřky - jednu, která šla přímo přes nás a dvě okrajové. :) :blesk:

EDIT: Oba příspěvky sloučeny do jednoho. Pavell, moderátor 14.7.2014 v 16:50 hod.

86
# 14.07.2014, 16:17

Dnes je energie relativně slabá a tomu odpovídají i bouřky. Zítra se bouřky mohou vyskytnout na východě území.

Ojediněle se objeví při podobné situaci po celý tento pracovní týden - prodloužil jsem tedy téma. Ke konci týdne se u nás více prosadí příliv teplého vzduchu z jihu a bouřky mohou být silnější.

74
# 14.07.2014, 17:41

uničovák
No je zajímavé jak to přeskočilo ale určitě by ta bouřka nic nezalila i kdyby přes vás přešla. Důvod je jednoduchý, sice při ní naprší hodně vody ale rychle, takže ta voda odteče. Jednou při asi 10 minutové bouřce napršelo 11mm. Bylo zrovna velké sucho a já šel zkusit jak hluboko se voda dostala. a půda byla vlhká pouze 3cm hluboko od povrchu a to na zahrádce kde je půda nakypřená. Takže jestli vás to trápí kvůli tomu zalití tak moc nemusí.

# 14.07.2014, 20:01

Z Beskyd hlásím parádní bouřkové točo. Už 3 hodiny se to tu honí, vzniknou červená jádra, poprší, na chvíli zeslábnou a opodál se obnoví. Celkem bez výrazných pohybů někam vpřed. Stále se to tu přelévá a poprchává. Podívejte se na radar. Výbojů je dost.

116
# 14.07.2014, 21:50

uničovák
Je to dost nepochopitelné, proč se to stalo. Taky jsem si toho na radaru všiml. Jednou už to ale vyjít musí. Šance je i zítra, bouřky se stále mohou vyskytovat místy. Takže to ještě nevzdávej, naopak, když ČHMÚ nevydá výstrahu, většinou bouřky překvapí a když ji vydá, tak bouřky často zklamou. Děje se to tak už dlouho. Takže být tebou, nevěším hlavu. ;-)

Jinak, v Brně se dnes už žádná bouřka, ani přeháňka, neukázala. Zůstali jsme dnes na 3 bouřkách, z toho 1 nás zasáhla přímo a 2 spíše okrajově. 3 bouřky doplnila ještě slabá přeháňka. Dnes jsem tedy slyšel celkem 12 hromů, blesk jsem neviděl. Během celého dne napršelo 4,2 mm srážek dle meteostanice, 4,4 mm zaznamenal analogový srážkoměr. Ani nyní se na nás už nic nechystá. Celkově to samozřejmě beru jako úspěšný den.

EDIT: Tak teď po desáté hodině večerní je jako taková pomyslná třešnička na dortu viditelná blýskavice, intenzita je většinou tak 3-4 záblesky za minutu, ale postupně je to pořád méně. Cumulonimbus postupuje dále k severovýchodu, blýskavice bude pozorovatelná až do zániku bouřky. :)

EDIT č. 2: Blýskavice krátce po půl jedenácté hodině večerní ustala. Pozoroval jsem ji lehce přes půl hodiny.

116
# 14.07.2014, 23:25

Všechno o tom, že to dnes skončilo, jde stranou! Neuvěřitelné, co se vytvořilo severně od nás. 4. bouřka dneška je tady a hřmí téměř nepřetržitě. Do toho silná blýskavice, ale neviděl jsem ani jediný kanál blesku, zatím. Definitivní podrobnosti přinesu asi až ráno, počasí neuvěřitelně překvapuje, v těchto dnech. :blesk:

EDIT: Na 4 sekundovou expozici se mi podařilo zachytit tohle. Blesk udeřil asi 1 km daleko od Jundrova.

Blízký úder blesku.
116
# 15.07.2014, 10:14

Tak se ještě vrátím k tomu včerejšku, protože ač to ještě před desátou hodinou večerní vůbec nevypadalo, tak nakonec se vyvinula nedaleko nás bouřka a ještě to bylo hodně zajímavé. Takže, poté, co jsem ve 23:00 zkontroloval radar a zjistil jsem, co se jenom kousek od nás severozápadně vytvořilo, vyběhl jsem na balkon. Hned jsem uviděl první záblesk a na to hrom. Elektrická aktivita sílila natolik, že jsem již kolem 23:30 přestal počítat blesky a hromy, protože to bylo snad co 5-10 sekund záblesk a hřmělo téměř nepřetržitě! Viděl jsem i pár bleskových kanálů, jako například ten, který je na fotce výše. Nepřetržité hřmění a záblesky trvaly asi od 23:20 do 0:05, předtím i potom byla elektrická aktivita o něco slabší. Definitivně elektrická aktivita této bouřky vyprchala asi kolem 0:40. Ještě poté se na detekci blesků pár výbojů objevilo, ty ale byly už moc daleko, a tak jsem je neviděl. Původně jsem si myslel, že bouřka bude beze srážek a že nás mine severozápadně. Ale srážkové pásmo se tak zvláštně prolévalo k jihozápadu, že tu nakonec skutečně začalo pršet. To se stalo v 0:20. Pršelo až do 1:10, intenzita deště byla většinou středně silná, asi 10 minut pršelo silně a zhruba od 0:50 dále už pršelo jenom slabě až mírně. Za celou bouřku napršelo 4,8 mm srážek podle analogového srážkoměru, meteostanice zaznamenala 5,1 mm. Po skončení deště bouřka odešla dále na východ a tam se rozpadla.

116
# 15.07.2014, 11:34

uničovák
Co se týče vzdálených nebo okrajových bouřek, jsme na tom pravidelně dobře. S těmi přímými bouřkami to už tak slavné není, je ale fakt, že pátek a včerejšek se mimořádně vydařily. 7 bouřek ve 2 bouřkových dnech, to je tady naprosto unikát. Jak jsem psal, jednou tu bylo dokonce 7 bouřek v 1 bouřkovém dnu, ale to si myslím, že se už nikdy opakovat nebude. Navíc je to právě už tak 3 nebo 4 roky zpět. Je pravda, že kdybych já bydlel v Uničově, tak by mě to asi psychicky deptalo. K létu patří bouřky, když se řekne léto, je to to první, co se mi vybaví. Nechápu, jak je možné, že máš takovou smůlu. Jen se tě zeptám, kdy se u tebe ta jediná přímá bouřka objevila? No a ještě k těm vzdáleným, myslím, že těch musíš mít opravdu mnoho, když to chodí všechno kolem tebe. ;-)

EDIT: Tak ještě aktuálně, okolo Brna se to už kupí, fotografie směřuje na přeháňku na jihovýchodě.

Přeháňka jihovýchodně od Brna.
116
# 15.07.2014, 12:49

Tak evidentně ani já už nebudu mít tu příležitost si to zapisovat tak podrobně, byl jsem totiž napomenut do soukromých zpráv. Takže budu nucen jen napsat, že tu byla bouřka, popřípadě přidat fotku. Je ale pravda, že tohle je diskuse, takže asi tak k tomu. Teď k tvé smůle, fakt bych ti tu vláhu přál, obzválště, když tady opět prší. A to už 40 minut. Teď už déšť ustává, byl maximálně středně silný, ale trochu určitě napršelo a obzvláště poté, jak pršelo v pátek, ale i včera a nebo dnes po půlnoci, už tolik té vláhy nepotřebujeme, i když přeci jen, jsme jižní Morava, takže by mělo pršet pravidelně, aby bylo sucho zažehnáno. Zdá se mi, že tohle je u tebe jako naschvál. Včera u nás byly 4 bouřky a pršelo hned několikrát, dnes už taky prší podruhé, počítám-li ten déšť po půlnoci. Tak ti přeji, aby i u tebe pořádně zapršelo, i když nevím, jestli se to stane. Doufám ale, že jo.

116
# 15.07.2014, 15:01

Cumulonimby na Brněnsku. :blesk:

Cumulonimbus na východě.
Cumulonimbus na severu.
FGh
Avatar
13
# 15.07.2014, 15:28

Ve středních Čechách dnes už jen plochá kupovitá oblačnost, ze které nic nevyroste. Počasí v pohodě, ani není moc teplo.

116
# 15.07.2014, 15:47

V rámci norem se ještě pokusím popsat situaci po poledni. Takže přeháňka po obědě, která trvala od 12:05 do 12:50 a byla mírná až středně silná, nám dala dle meteostanice 0,6 mm, dle analogového srážkoměru pak 0,7 mm srážek. Z přeháňky pak 2 krát zahřmělo, takže se stala bouřkou. Z dalšího mraku pak zahřmělo 3 krát, takže dnes nakonec 2 bouřky. Pokud by ještě něco přišlo, napsal bych. :) :blesk:

# 15.07.2014, 15:48

Jeste aby ji, Cape na 0

Moderátor: Příště přispívejte hodnotněji, trochu delším příspěvkem, na to jak je příspěvek krátký, je v něm mnoho chyb, tom-791

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.