Přesně před 7 lety přes nás začínala přecházet tlaková níže Kyrill která přinesla extrémně silné nárazy větru.
Přinesla i bouřky.
Nejvyšší náraz větru byl zaznamenán na Sněžce, 216 km/h (60 m/s)
Sněžka - 216 km/h (60 m/s)
vedle Sněžky - nárazy větru :
Fichtelberg - 51m/s (183.6km/h)
Milešovka - 47,3m/s (170km/h)
Praha - Karlov - 45m/s (162km/h)
Ústí nad Labem - Kočkov - 44,1m/s (158.7km/h)
Kocelovice - 43,2m/s (155.2km/h)
Šerák - 41,3m/s (148.6km/h) pozn. při nedávném orkánu Joachim (2011) byl náraz zde 41m/s.
Jak vzpomínáte na níži "Kyrill" vy? Jak se projevila u vás? Máte fotografie škod po řádění větru při níži "Kyrill"?
Více na: Sedm let od Kyrilla
Diskuse o počasí Orkán Kyrill (2007)
Jo, jo vzpomínám na ni hodně často, tenkrát to byl fakt hukot, bydlím v obci Hřebeč na Kladensku, kousek od nás je les a ten hukot večer jakej se tam odsud linul, připomínal valící se tsunami, nárazy byly tak silné, že se chvěl i barák, byla to pro mě fakt podívaná, jelikož, mám tyto extrémy rád, pro většinu lidí je to ale katastrofa,druhý den jsem se byl tak zběžně obhlédnout okolí obce a Kladna a bylo značné množství, zlámaných či vyvrácených stromů a požkozené některé střechy na domech, ohnuté nebo spadlé dopravní značky, poškozené semafory atd jo, ale od té doby se u nás nic tak silného zatim neobjevilo a tuhle zimu se už těžko objeví
To vypadá jak název filmu :-D Obě písmena velkým a v závorce rok... no ale když už jsme u toho, nebylo by určitě na škodu o té bestii nějaký film natočit :P
No výsledek řádění Kyrill lze dobře ilustrovat třeba na Plechým na Šumavě, který se dlouhá léta vyznačoval tím, že byl zarostlý a výhled z něj nebyl.
http://upload...nstein_05.JPG
A dnes http://s23.po.../DSCF2984.jpg
No z jedné strany to byla opravdu výjimečná a zajímavá podívaná, ale z té druhé strany na to moc dobré vzpomínky nemám. Normálně se nám vytrhaly dráty el. vedení z el. přípojky a byly jsme 4 dny bez proudu. Dokonce uletěla i jedna místní hliníková střecha, viz foto.
Vím, že to možná vypadá jako útok "opálených" spoluobčanů či bezdomovců, ale ujišťuji vás, že tomu tak není. Všelijak zmačkané plechy se nalezli za a na místní střeše vedlejšího domu. Zde jsem ještě nakreslil takové schéma, jak to asi proběhlo.
Archivní data z celé akce (18.01.2007 Olomouc, Černovír):
23:20 - Teplota: 14.1°C, vítr: Z 5 m/s
23:30 - Teplota: 13.9°C, vítr: SZ 7 m/s
23:40 - Teplota: 8.6°C, vítr: SZ 14 m/s
23:50 - Teplota: 5.2°C, vítr: SZ 7 m/s
00:00 - Teplota: 4.6°C, vítr: S 6 m/s
Více údajů bohužel nemám, v tehdejší době jsem ještě prováděl ruční měření, i tak jsem ale rozdíly zaznamenal.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.