Diskuse o počasí Bouřky 23.3. a 24.3.2012
Bouřky se objevují díky labilitě dnes, zítra už je spíše nečekám a o neděli ani nemluvě. Jinak v druhé půlce března nejsou takovéto jarní bouřky nic výjimečného, ale mám info, že v KV padaly i kroupy. Je to svým způsobem tedy zajímavá situace a to už od rána, kdy nad JZ Čechami rotoval oblačný systém výškové TN.
Celkově dnes na západě Čech dle detektorů ČHMÚ uhodilo přes 300 blesků. Poslední takto brzké jarní bouřky se vyskytly v roce 2010 (26.3.). Ty byly ještě silnější (uhodilo přes 1000 blesků).
V Plzni (na okraji) se dnes vyskytly i malé krupky. Rány byly velké a po zimě to bylo takové "nezvyklé" . Bouřka byla docela silná hlavně na severním Plzeňsku.
od rána je tu hodně oblačnosti slunce svítilo jen odpoledne při oblačnu přes vysokou oblačnost, první bouřka zde byla letos už v lednu, první jarní byla možná už dnes ale ty dnešní bouřky mě překvapily, vůbec sem s nima nepočítal, takže když byla před chvílí bouřka jen cca 10 km západně od nás tak mě ani nenapadlo poslouchat jestli slabě nehřímá, takže mi to úplně uniklo i když byl vidět západně cb ale přes to kouřmo nebylo moc poznat jestli je to cb nebo jen congestus, zkrátka sem to propás dnes celý ten otáčející se vír se vyskytuje srážkově jen pár km od nás ale až sem asi s největší pravděpodobností nezasáhne ze srážkoměrů nejvíc zatím Tachov 11 mm což už je slušný ještě k tomu na začátek sezony
Tak ve Strakonicí hřmělo i blýskalo asi 20x asi kolem 17h.Nejsilnější hrom byl cca kolem 17:50h.Když jsem to spočítal,tak bouřka od Strakonic byla vzdálena přes 1km.
Jinak do 10h byla oblačnost nízká a po tom bylo do 15h jasno.Pak se zatahovalo.Teplota kolem 14h byla +20°C-teplo.
Kubele
To by si toho chtěl moc
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.