Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Vlnu veder přeruší studená fronta, zítra teploty klesnou

Diskuse o počasí Zatmění slunce a Perseidy 12.-13.8.2026

2276
# 09.08.2026, 14:26

Vítám vás všechny v tomto novém tématu.
Jelikož už pár dní nastanou dvě pěkná podívaná (od časté - každý rok, až velmi vzácné - za několik desítek let), tak jsem se letos rozhodl založit výjímečné téma na zatmění Slunce a meteorický roj Perseidy.

Perseidy určitě všichni známe a pravděpodobně už jsme všichni viděli aspoň jednu padat. Ty (jako každý rok), nastanou opět v noci ze středy na čtvrtek (12.-13.8.). V tomto datumu jich bude padat nejvíce a nastane tak maximum roje. Samozřejmě už jsme mohli nějakou padající hvězdu zahlédnout od 17. července, kdy celý roj začal. Pro ty, kteří nezvládnou zahlédnout ani jednu v maximu, tak je lze ještě pozorovat až do 24. srpna - ovšem ale aktivita bude rychle klesat, takže to bude spíše o štěstí.
V maximu roje budeme moct zahlédnout během jedné hodiny až 100 padajících hvězd, takže šance na zhlédnutí pár hvězd je velmi vysoká.
Já plánuji Perseidy poprvé v tomto roce více fotit, tak snad se podaří nějaká vyfotit.
Mimochodem v nočních hodinách ze středy na čtvrtek by měla dorazit na sever našeho území trocha vysoké oblačnosti, ale v pozorování Perseidů by to nějak bránit nemělo.

A ještě večer 12.8. před maximem roje nastane vzácné zatmění Slunce - více vysvětlení je v článcích na In-počasí. Jen ve stručnosti dodám, že by mělo být zakryto 86-89% slunečního kotouče. Nebude to sice úplné zatmění Slunce, ale i přesto velmi částečné. Během maximu, kdy Měsíc zakryje nejvíce slunečního kotouče, bude na chvíli takové divné šero, při kterém mohou být vidět jen ty největší hvězdy (ale není to jisté), poté se ještě na chvíli rozední, ale potom už nastane klasický soumrak. Bude to proto možná tak lehce matoucí. Pro úplné zatmění je ale potřeba jet například do Španělska, kde bude zakryto až 100% slunečního kotouče.

VAROVÁNÍ PŘED ZATMĚNÍM SLUNCE!
Pokud plánujete se na zatmění Slunce dívat přímo očima, tak je nutností si koupit speciální brýle nebo certifikovaný filtr! Pokud se na to budete dívat pouhýma očima, hrozí oslepnutí!
Je dobré být dostatečně nachystaný, a hurá k pozorování.

Oblačnost během zatmění slunce ve středu večer. Obloha bude většinou jasná. Ventusky.com
Oblačnost v nočních hodinách ze středy na čtvrtek. Trocha vysoké oblačnosti dorazí na sever našeho území, ale v pozorování by nějak blokovat neměla. Ventusky.com
146
# 09.08.2026, 14:41

Na zatmění slunce jsem přichystanej tak snad se nic nepokazí. Bude to fakticky podívaná.
Co se Perseidů týče tak ty si asi nechám ujít, protože se mi nechce čekat až do půlnoci...
nebo je šance na zachycení víc Perseidů i před půlnocí?

2276
# 09.08.2026, 15:38

Horkeypes
Před půlnocí bude znatelně méně Perseidů, ale pokud budeš koukat na oblohu, tak je možné během hodiny zachytit až 25 meteorů, což je i tak dobré. Ale největší maximum bude hlavně po půlnoci, ale já si počkám. :)

2363
# 09.08.2026, 20:04

Letošní Perseidy mají skvělé podmínky – přeje nám jak počasí, tak měsíční fáze, protože Měsíc nebude svým svitem rušit pozorování. Rozhodně se je chystám sledovat. Dnes v noci plánuji fotit oblast souhvězdí Andromedy a stejnojmennou galaxii. Možná se na snímek zatoulá i nějaký menší meteor, i když budu fotit s 50mm objektivem, takže šance je kvůli užšímu ohnisku menší. Samotný „lov“ Perseidů pomocí širokoúhlého objektivu si proto nechávám až na samotné maximum tohoto meteorického roje.

2363
# 10.08.2026, 14:59

Tak včera jsem pozoroval od 23h do zhruba 1h ráno, spatřil jsem něco přes deset kousků meteorů, z nichž jeden byl velmi jasný, tipl bych dokonce i mag -1 s tím že měl i delší trvání. Ani jeden meteor sem nezachytil, jelikož sem fotil galaxii v Andromedě společně s galaxií v Trojúhelníku. Pouze sem tak pozoroval, přímo focení Perseidů nechám na další dny, ale i tak milé překvapení, na to že ještě není maximum roje.

Galaxie v Andromedě ( Na fotografii dole ) společně s galaxií v Trojúhelníku ( Malá mlhavá tečka nahoře )

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.