Dlouho očekávaná kometa PANSTARRS (C/2025 R3) je tady. Již v těchto dnech je možné tuto kometu spatřit na ranní obloze těsně před svítáním i v menších okulárech, za tmavé oblohy je možné ji pozorovat i pouhým okem.
Další dny by měla tato kometa ještě více zjasnit, ovšem mezitím se bude zároveň posouvat jižněji k obzoru a to může pozorování ztížit. Ideální pozorování tak připadá pro následující dny, nejlépe kolem 4 hodiny ranní. Kometa se bude nacházet v souhvězdí Pegase.
Krásnou scenérii pak doplní i Galaxie v Andromedě která bude této kometě velmi na blízku a na výsledné fotce či při samotném pohledu na oblohu může jít o velmi pěkný úkaz.
Diskuse o počasí Pozorování komety PANSTARRS (C/2025 R3)
Škoda, že toto téma vzniklo tak pozdě, protože ač se to nezdá, ty nejlepší pozorovací podmínky již máme za sebou. Mě ani nenapadlo zakládat téma, protože tohle pro běžné lidi nebude nějaká "vypalovačka", navíc počasí teď její pozorování moc neumožní. Já jsem ji viděl poprvé a evidentně naposledy v pátek ráno, podmínky byly dost špatné, světelné znečištění, výška jen zhruba 10° nad obzorem a hlavně svit Měsíce. Jasnost jsem odhadl i s korekcí o atmosférickou extinkci na 5,5 mag, v této výšce ve městě pouhým okem bez šance, to jsem ani nezkoušel, pozoroval jsem binokulárem 20x80. Ohon měl délku zhruba 0,4°. Dnes ráno jsem chtěl taky pozorovat, ale to už se nasunula vysoká oblačnost. Na spatření komety máme už jen zhruba týden a pak definitivně zmizí u Slunce (do té doby ještě trochu zjasní, a to asi na 4 mag).
Mnohem lepší podmínky na pozorování má expedice SMPH (Společnost pro MeziPlanetární Hmotu) na Kanárských ostrovech, kde je kometa s jasností okolo 5 mag bezpečně viditelná pouhým okem, a to s ohonem o délce i přes 3°. Tato expedice se tam vydala kvůli jiné kometě, C/2026 A1 (MAPS), která mohla předvést pěknou nebeskou show především na jižní polokouli (čím více na jih, tím lépe), ale na začátku dubna zanikla u Slunce. Kometa C/2025 R3 (PanSTARRS) je však na takto tmavé obloze opravdu vděčný náhradník.
Marek_98
Uvidíme, já si myslím že pozorovatelná bude až skoro do konce příštího týdne, až pak by měla začít výrazně klesat. Chtěl bych využít nějakých okének pro pozorování, ale moc jich asi nebude, nejlíp to s oblačností vypadá ve čtvrtek a v pátek, kvůli tomu bych si klidně přivstal.
Klokan_0
Pozorovatelná v případě dobrých podmínek asi bude, ale jednak ten výhled počasí nevypadá moc dobře, a taky bude kometa už tak nízko nad obzorem, že s jasností 4-5 mag bude pouhým okem viditelná opravdu velmi obtížně, respektive spíše nebude. Doporučuji tedy nějaký triedr a nebo i ten větší astronomický binokulár.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.