Dlouho očekávaná kometa PANSTARRS (C/2025 R3) je tady. Již v těchto dnech je možné tuto kometu spatřit na ranní obloze těsně před svítáním i v menších okulárech, za tmavé oblohy je možné ji pozorovat i pouhým okem.
Další dny by měla tato kometa ještě více zjasnit, ovšem mezitím se bude zároveň posouvat jižněji k obzoru a to může pozorování ztížit. Ideální pozorování tak připadá pro následující dny, nejlépe kolem 4 hodiny ranní. Kometa se bude nacházet v souhvězdí Pegase.
Krásnou scenérii pak doplní i Galaxie v Andromedě která bude této kometě velmi na blízku a na výsledné fotce či při samotném pohledu na oblohu může jít o velmi pěkný úkaz.
Diskuse o počasí Pozorování komety PANSTARRS (C/2025 R3)
Škoda, že toto téma vzniklo tak pozdě, protože ač se to nezdá, ty nejlepší pozorovací podmínky již máme za sebou. Mě ani nenapadlo zakládat téma, protože tohle pro běžné lidi nebude nějaká "vypalovačka", navíc počasí teď její pozorování moc neumožní. Já jsem ji viděl poprvé a evidentně naposledy v pátek ráno, podmínky byly dost špatné, světelné znečištění, výška jen zhruba 10° nad obzorem a hlavně svit Měsíce. Jasnost jsem odhadl i s korekcí o atmosférickou extinkci na 5,5 mag, v této výšce ve městě pouhým okem bez šance, to jsem ani nezkoušel, pozoroval jsem binokulárem 20x80. Ohon měl délku zhruba 0,4°. Dnes ráno jsem chtěl taky pozorovat, ale to už se nasunula vysoká oblačnost. Na spatření komety máme už jen zhruba týden a pak definitivně zmizí u Slunce (do té doby ještě trochu zjasní, a to asi na 4 mag).
Mnohem lepší podmínky na pozorování má expedice SMPH (Společnost pro MeziPlanetární Hmotu) na Kanárských ostrovech, kde je kometa s jasností okolo 5 mag bezpečně viditelná pouhým okem, a to s ohonem o délce i přes 3°. Tato expedice se tam vydala kvůli jiné kometě, C/2026 A1 (MAPS), která mohla předvést pěknou nebeskou show především na jižní polokouli (čím více na jih, tím lépe), ale na začátku dubna zanikla u Slunce. Kometa C/2025 R3 (PanSTARRS) je však na takto tmavé obloze opravdu vděčný náhradník.
Marek_98
Uvidíme, já si myslím že pozorovatelná bude až skoro do konce příštího týdne, až pak by měla začít výrazně klesat. Chtěl bych využít nějakých okének pro pozorování, ale moc jich asi nebude, nejlíp to s oblačností vypadá ve čtvrtek a v pátek, kvůli tomu bych si klidně přivstal.
Klokan_0
Pozorovatelná v případě dobrých podmínek asi bude, ale jednak ten výhled počasí nevypadá moc dobře, a taky bude kometa už tak nízko nad obzorem, že s jasností 4-5 mag bude pouhým okem viditelná opravdu velmi obtížně, respektive spíše nebude. Doporučuji tedy nějaký triedr a nebo i ten větší astronomický binokulár.
Klokan_0
Vstávání je hrůza, to je jasné. Ale pokud opravdu bude hezky, tak se alespoň jednu z těch nocí pokusím překonat a na kometu se podívat, i když ten pohled odsud za moc stát nebude. Každopádně kdo ví, kdy zase přiletí kometa o této jasnosti (i když ty pozorovací podmínky nejsou ideální), chce to tedy té příležitosti využít.
Klokan_0
Závidím tu oblohu. Každopádně pěkná fotka. Tady ty podmínky prostě nebyly, ve městě takhle nízko nad obzorem ještě v situaci, kdy kometa vychází právě směrem nad tím městem, stačí, aby se něco málo pokazilo a už je pozorování nemožné. V noci na včerejšek byla obecně obloha ve špatném stavu a přecházely zbytky oblačnosti, no a v noci na dnešek to byla tenká vysoká oblačnost. Za podmínek, které byly lepší než tyto, bylo pozorování komety obtížné, takže tohle by bylo nemožné (kometa od té doby ještě klesla k obzoru) a to zjasnění nebylo zase tak velké. Na tmavé obloze jsou ale hlášena pozorování pouhým okem a ohon o délce až 7°, byť tedy takto dlouhý je vidět spíše až v menších dalekohledech nebo triedrech. Takže celkově šlo o pěknou a jasnou kometu, ale pozorovací okno bylo moc krátké a kometa byla celou dobu poměrně nízko nad obzorem. Teď už se s ní budeme muset rozloučit a doufejme, že brzy přiletí zase nějaká jiná jasná kometa.
Marek_98
Ano, byla opravdu pěkná, škoda že od nás nešla vidět v noci a výš nad obzorem jako ji uvidí na jižní polokouli. Nicméně další kometa je skoro za dveřmi, totiž periodická kometa 10P/Tempel by měla jít vidět už koncem května jako jasnější mlhavý obláček v menších dalekohledech a také triederech. Narozdíl od minulých let, kdy se tato kometa vyskytovala, bude letos o dost jasnější než v letech předešlých. Postupně by měla zjasnit a její vrchol se očekává v podobě 6 magnitudy kdy by měla být od země vzdálená asi 0,40 AU, což je na hranici viditelnosti pouhým okem, bude to také celkem vděčný a pěkný cíl na pozorování prakticky po celé léto.
S tím že je pro ní tak velké pozorovací okno, lze ji nádherně dokumentovat a sledovat po celou její dobu výskytu u nás. Kometa by se měla od těch předešlých lišit svým vzhledem a totiž její ohon by měl mít tvar vějíře, ovšem nebude tak dlouhý jako sme pozorovali například u komety A6 Lemmon nebo nynější R3 PANSTARRS.
Klokan_0
Souhlas. Kde ty vlastně bereš ty informace o kometách?
Já o nich vím, řekl bych, celkem dost, jsem členem SMPH a píšu články na kommet.cz, no a co se zdrojů týče, používám hlavně aerith.net a astro.vanbuitenen.nl. Ta kometa 10P/Tempel by měla dosáhnout spíše tak 8 mag, to je pořád celkem dobré i pro triedry, ale 6 mag je pro mě právě novinka, tuhle hodnotu jsem zatím nikde neviděl, tak proto se ptám.
Mag 6 je už blbý a tahle kometa bude spíše mag 8. Nikdo jiný nedává méně a stellarium je s těmi magy divný.
Ale pokusím se vyjet mimo světelný žár SZ a zkusit ji nafotit při jejim peaku.
Kdyby měl někdo zájem, může mi napsat soukromou zprávu a můžeme se o těch kometách pobavit víc, zajímám se o ně celkem podrobně od roku 2013. Jinak, s tou kometou 10P/Tempel si opravdu myslím, že nedosáhne více než těch 8 mag. Doporučuji opravdu sledovat spíše stránky, které jsem tu sdílel (nejlepší kometární predikce a obecně informace jsou za mě v druhém z těch tří odkazů), Stellarium a další podobné programy jsou v tomto často nepřesné. Samozřejmě nejde vyloučit ani těch 6 mag, ale to by se muselo stát něco nečekaného, například outburst (náhlé zjasnění způsobené třeba odlomením kousku jádra a tím pádem uvolněním většího množství prachu a/nebo plynu z tělesa), což není pro tuto kometu typické.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.