Kometa C/2025 R2 (SWAN) je dlouhoperiodická kometa, která byla objevena Vladimirem Bezuglym pomocí snímků pořízených družicí SWAN - 11. září 2025.
Orbitální dráha a návrat:
Kometa C/2025 R2 (SWAN) má extrémně dlouhou oběžnou dráhu s periodou přibližně 22 554 let. To znamená, že se k nám vrací jen jednou za tisíce let. Nejbližší přiblížení k Zemi se očekává 20. října 2025, kdy bude kometa vzdálena pouhých 0,26 AU (přibližně 39 milionů km).
Viditelnost a pozorování:
Kometa byla původně těžko pozorovatelná kvůli své blízkosti ke Slunci. V období kolem 20. října se očekává, že kometa dosáhne jasnosti až 4 magnitudy, což znamená, že by mohla být viditelná i pouhým okem za dobrých pozorovacích podmínek. Nejlepší čas pro pozorování u nás v Česku bude kolem 21. října, kdy bude kometa nejblíže Zemi a zároveň bude probíhat maximální fáze meteorického roje Orionidy.
Pro optimální pozorování komety se doporučuje:
Použití dalekohledu nebo triedru, pro detailnější pohled na kometu a její ocas. Ovšem za dobrých podmínek bude lze pozorovatelná i pouhým okem, takže dalekohled či triedr zdá se nebude nutností. Dále je také potřeba si zajistit tmavší místo bez většího světelného znečištění.
Diskuse o počasí Pozorování nově objevených komet - C/2025 A6 (Lemmon) - C/2025 R2 (SWAN)
Myslím si, že se máme na co těšit a bude to opět dobré pozorování. Minule jsem kometu neviděl, tak snad teď. Perseidy, které padaly asi před 3 měsíci, tak moc viditelné nebyly, kvůli velmi jasnému Měsíci. Nyní by to mělo krásně vyjít, že Měsíc na obloze viditelný nebude - tím pádem bude svítit na 0%, což výrazně zlepší viditelnost i těch slabých padajících hvězd pouhým okem.
Teď ale ještě k tomu musí přispět hezké počasí - tedy nejlépe jasná, max skoro jasná obloha.
Když už tu bylo založeno tohle téma (nevím, jestli se sem hodí), musím zmínit i jinou kometu, a to C/2025 A6 (Lemmon). Osobně se o komety zajímám již dlouho a občas o nich napíšu i nějaký ten článek. Pro zájemce, zde je jeden, který referuje o kometách pro zbytek letošního roku (a začátek toho příštího), ovšem to ještě kometa C/2025 R2 (SWAN) nebyla objevena: https://kommet.cz/2025/08/24/obdobi-kometarniho-su... Jestli můžu něco navrhnout, tak pokud to admin dovolí, poprosil bych autora, že by změnil název tohoto tématu na něco, co se týká komet obecněji, aby se alespoň o těch jasných z nich dalo někde diskutovat. Tato kometa totiž pravděpodobně nebude pozorovatelná pouhým okem (v maximu jasnosti 6-7 mag je již nyní), zatímco kometa C/2025 A6 (Lemmon), kterou jsem už dvakrát pozoroval v binokuláru 20x80, nejspíše ano.
Marek_98
Dnešní počasí bude přát parádnímu pozorování, kometa Lemmon čím dál tím více zesiluje, její magnituda by dnes měla být kolem 3.5 a tak se bude dát spatřit i pouhým okem ve více tmavých oblastech. Já určitě vyrazím pozorovat, tak snad se mi ji podaří zachytit s telefonem.
Klokan_0
Já jsem bohužel nemocný, ale ještě předtím jsem se stihl na kometu C/2025 A6 (Lemmon) podívat potřetí, dokud byla stále na ranní obloze. V binokuláru 20x80 byla s každým dalším pozorováním hezčí a jasnější, teď už máme ze světa i nějaká hlášení pozorování pouhým okem, ale jen z tmavých oblastí, protože kometa má jasnost okolo 5 mag. To by u nás šlo možná v nadhlavníku, ale ona je poměrně nízko nad obzorem. Každopádně dál zjasňuje a přes 4 mag by se měla dostat, takže ono by to nakonec mělo jít i od nás (pochopitelně ideálně mimo město).
Jinak, zaznamenal jsem i jedno pozorování pouhým okem u komety C/2025 R2 (SWAN), což je vcelku obdivuhodné, protože tato kometa má jasnost spíš k 6 mag. Tuhle kometu jsem ještě neviděl, jasnost si zatím podle odhadů drží, ale na konci měsíce začne prudce slábnout a tak v polovině listopadu asi přestane být pozorovatelná malými dalekohledy. V té době nám navíc definitivně zmizí z oblohy kometa C/2025 A6 (Lemmon), takže máme tak měsíc, nejspíš ani to ne, abychom si vychutnali dvě jasné komety na večerní obloze najednou.
Klokan_0
Pěkný, tady bohužel nic.. Takže to ještě zkusím dneska večer a hlavně zítra ráno, protože by mohla být vidět nad východním obzorem, na který mám krásný výhled. Navíc k tomu by měla být ještě jasnější.
Ale aspoň jsem vyfotil Velký Vůz a souhvězdí Vozka.
Kometu C/2025 A6 (Lemmon) jsem dnes ráno pozoroval, ještě že je pořád vidět i ráno, na východní směry mám na rozdíl od těch západních výborný výhled. Ráno je ale níž nad obzorem a navíc nad městem, takže nebyla nic moc, každopádně krátký ohon vidět byl. Zpracuji ještě odhad jasnosti. Na kometu C/2025 R2 (SWAN) si ještě musím počkat.
EDIT: Tak nakonec mi jasnost komety C/2025 A6 (Lemmon) vyšla na rovných 5 mag, ale na tmavé obloze bude určitě ještě o něco jasnější. Ohon má z města délku půl stupně.
Dnes by mohlo být málo oblačnosti jen na úplném východě Česka, jinde asi nic. Příští dny pak bude opravdu hodně oblačnosti a srážky, ve výhledu žádný jasný den není. Rád bych si ale kometu ještě jednou prohlédnul když zesiluje, bohužel to vypadá tak, že šancí nebude mnoho.
Klokan_0
Já jí neviděl ani jednou, takže trochu zklamání.. Jsme prostě natočený zády k severozápadu.
Dneska jsem se snažil dívat na východní obzor ale zřejmě byla přímo za stromem, takže nic.
Snad příště se nějaká podobná kometa objeví, i když šance, že se objevila naposledy ve středověku bude asi malá.
Klokan_0
To už je moc dobře zachycená hvězdná obloha, i hvězdy slabé magnitudy jsou dobře vidět a žádné čáry z pohybu hvězd. To máš na to nějakou pokročilou techniku vč. hodinového strojku ?
Je tam vidět i Mizar-Alcor (dvě hvězdy blízko sebe na obloze). Kolik lidí umí tyhle dvě hvězdy rozlišit pouhým okem ? Já už mám co dělat.
Klokan_0
Tak to už ten telefon musí umět fotit hodně dobře, i slabé hvězdy v dáli jsou tam zachyceny a kometa detailně. Ještě nedávno něco takového vůbec nebylo možné. Stativ je samozřejmostí. Expozice byla 22 minut nebo 22 vteřin ? Pohyb hvězd na obloze vypadá jako když by se otáčeli kolem osy rotace (severka je velmi blízko ose rotace), rychlost otáčení je 1 stupeň za 4 minuty (360 stupňů za 24 hodin resp. 1440 minut). Za 22 minut hvězdy urazí 5.5 stupně, což je cca 11 násobek průměru měsíce.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.