Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes maxima kolem 10 °C, zítra k nám začne proudit studený vzduch

Diskuse o počasí Pozorování nově objevených komet - C/2025 A6 (Lemmon) - C/2025 R2 (SWAN)

1966
# 23.09.2025, 16:02

Kometa C/2025 R2 (SWAN) je dlouhoperiodická kometa, která byla objevena Vladimirem Bezuglym pomocí snímků pořízených družicí SWAN - 11. září 2025.

Orbitální dráha a návrat:
Kometa C/2025 R2 (SWAN) má extrémně dlouhou oběžnou dráhu s periodou přibližně 22 554 let. To znamená, že se k nám vrací jen jednou za tisíce let. Nejbližší přiblížení k Zemi se očekává 20. října 2025, kdy bude kometa vzdálena pouhých 0,26 AU (přibližně 39 milionů km).

Viditelnost a pozorování:
Kometa byla původně těžko pozorovatelná kvůli své blízkosti ke Slunci. V období kolem 20. října se očekává, že kometa dosáhne jasnosti až 4 magnitudy, což znamená, že by mohla být viditelná i pouhým okem za dobrých pozorovacích podmínek. Nejlepší čas pro pozorování u nás v Česku bude kolem 21. října, kdy bude kometa nejblíže Zemi a zároveň bude probíhat maximální fáze meteorického roje Orionidy.

Pro optimální pozorování komety se doporučuje:
Použití dalekohledu nebo triedru, pro detailnější pohled na kometu a její ocas. Ovšem za dobrých podmínek bude lze pozorovatelná i pouhým okem, takže dalekohled či triedr zdá se nebude nutností. Dále je také potřeba si zajistit tmavší místo bez většího světelného znečištění.

C/2025 R2 (SWAN) - Gerald Rhemann
1261
# 23.09.2025, 16:22

Myslím si, že se máme na co těšit a bude to opět dobré pozorování. Minule jsem kometu neviděl, tak snad teď. Perseidy, které padaly asi před 3 měsíci, tak moc viditelné nebyly, kvůli velmi jasnému Měsíci. Nyní by to mělo krásně vyjít, že Měsíc na obloze viditelný nebude - tím pádem bude svítit na 0%, což výrazně zlepší viditelnost i těch slabých padajících hvězd pouhým okem.
Teď ale ještě k tomu musí přispět hezké počasí - tedy nejlépe jasná, max skoro jasná obloha.

# 23.09.2025, 21:11

Když už tu bylo založeno tohle téma (nevím, jestli se sem hodí), musím zmínit i jinou kometu, a to C/2025 A6 (Lemmon). Osobně se o komety zajímám již dlouho a občas o nich napíšu i nějaký ten článek. Pro zájemce, zde je jeden, který referuje o kometách pro zbytek letošního roku (a začátek toho příštího), ovšem to ještě kometa C/2025 R2 (SWAN) nebyla objevena: https://kommet.cz/2025/08/24/obdobi-kometarniho-su... Jestli můžu něco navrhnout, tak pokud to admin dovolí, poprosil bych autora, že by změnil název tohoto tématu na něco, co se týká komet obecněji, aby se alespoň o těch jasných z nich dalo někde diskutovat. Tato kometa totiž pravděpodobně nebude pozorovatelná pouhým okem (v maximu jasnosti 6-7 mag je již nyní), zatímco kometa C/2025 A6 (Lemmon), kterou jsem už dvakrát pozoroval v binokuláru 20x80, nejspíše ano.

1966
# 18.10.2025, 09:52

Marek_98
Dnešní počasí bude přát parádnímu pozorování, kometa Lemmon čím dál tím více zesiluje, její magnituda by dnes měla být kolem 3.5 a tak se bude dát spatřit i pouhým okem ve více tmavých oblastech. Já určitě vyrazím pozorovat, tak snad se mi ji podaří zachytit s telefonem. :D

Stellarium - Porovnání jasnosti podle Velkého Vozu dnes krátce po 19:30.
1261
# 18.10.2025, 10:48

Klokan_0
Já to také zkusím, ale lehce se bojím, že budu mít horší podmínky. Síce budu fotit z vysokého paneláku, pod kterým jsou stromy, takže nebudou přímo na mě svítit lampy, ale snad mi tam při výhledu na SZ nebudou blokovat další světla z města..

1966
# 18.10.2025, 12:14

Tadeas
Já to mám s podmínkami dobré, plánuji vyrazit na kopec dál od vesnice, na stupnici Bortle jsou tady hodnoty asi 3/4 což je parádní, navíc nebude měsíc, takže si myslím, že ji taky uvidíš i z města i přes to světelné znečištění. :cool:

# 18.10.2025, 13:29

Klokan_0
Já jsem bohužel nemocný, ale ještě předtím jsem se stihl na kometu C/2025 A6 (Lemmon) podívat potřetí, dokud byla stále na ranní obloze. V binokuláru 20x80 byla s každým dalším pozorováním hezčí a jasnější, teď už máme ze světa i nějaká hlášení pozorování pouhým okem, ale jen z tmavých oblastí, protože kometa má jasnost okolo 5 mag. To by u nás šlo možná v nadhlavníku, ale ona je poměrně nízko nad obzorem. Každopádně dál zjasňuje a přes 4 mag by se měla dostat, takže ono by to nakonec mělo jít i od nás (pochopitelně ideálně mimo město).

Jinak, zaznamenal jsem i jedno pozorování pouhým okem u komety C/2025 R2 (SWAN), což je vcelku obdivuhodné, protože tato kometa má jasnost spíš k 6 mag. Tuhle kometu jsem ještě neviděl, jasnost si zatím podle odhadů drží, ale na konci měsíce začne prudce slábnout a tak v polovině listopadu asi přestane být pozorovatelná malými dalekohledy. V té době nám navíc definitivně zmizí z oblohy kometa C/2025 A6 (Lemmon), takže máme tak měsíc, nejspíš ani to ne, abychom si vychutnali dvě jasné komety na večerní obloze najednou.

1261
# 18.10.2025, 14:28

Klokan_0
Podle aplikace Stellarium to vypadá, že by podmínky mohly být dobré. Bude jasná obloha a kolem mě snad budou stromy zakrývat to světelné znečištění, takže šanci mám určitě také. ;-) Horší to mají spíše sousedi pod námi (tam už jim zavazí stromy). :D

1966
# 18.10.2025, 23:34

Marek_98
Tadeas
Tak nakonec se mi povedlo ji cvaknout.

Kometa společně s Velkým Vozem
1261
# 19.10.2025, 07:57

Klokan_0
Pěkný, tady bohužel nic.. Takže to ještě zkusím dneska večer a hlavně zítra ráno, protože by mohla být vidět nad východním obzorem, na který mám krásný výhled. Navíc k tomu by měla být ještě jasnější. ;-)

Ale aspoň jsem vyfotil Velký Vůz a souhvězdí Vozka.

Velký Vůz
Souhvězdí Vozka
# 19.10.2025, 11:56

Kometu C/2025 A6 (Lemmon) jsem dnes ráno pozoroval, ještě že je pořád vidět i ráno, na východní směry mám na rozdíl od těch západních výborný výhled. Ráno je ale níž nad obzorem a navíc nad městem, takže nebyla nic moc, každopádně krátký ohon vidět byl. Zpracuji ještě odhad jasnosti. Na kometu C/2025 R2 (SWAN) si ještě musím počkat.

EDIT: Tak nakonec mi jasnost komety C/2025 A6 (Lemmon) vyšla na rovných 5 mag, ale na tmavé obloze bude určitě ještě o něco jasnější. Ohon má z města délku půl stupně.

1966
# 20.10.2025, 15:46

Dnes by mohlo být málo oblačnosti jen na úplném východě Česka, jinde asi nic. Příští dny pak bude opravdu hodně oblačnosti a srážky, ve výhledu žádný jasný den není. Rád bych si ale kometu ještě jednou prohlédnul když zesiluje, bohužel to vypadá tak, že šancí nebude mnoho.

1261
# 20.10.2025, 16:23

Klokan_0
Já jí neviděl ani jednou, takže trochu zklamání.. Jsme prostě natočený zády k severozápadu.
Dneska jsem se snažil dívat na východní obzor ale zřejmě byla přímo za stromem, takže nic.
Snad příště se nějaká podobná kometa objeví, i když šance, že se objevila naposledy ve středověku bude asi malá.

1966
# 20.10.2025, 19:46

Tadeas
Kdo ví, kdy bude viditelná další kometa v blízké době. :D

375
# 20.10.2025, 21:48

Klokan_0
To už je moc dobře zachycená hvězdná obloha, i hvězdy slabé magnitudy jsou dobře vidět a žádné čáry z pohybu hvězd. To máš na to nějakou pokročilou techniku vč. hodinového strojku ?

Je tam vidět i Mizar-Alcor (dvě hvězdy blízko sebe na obloze). Kolik lidí umí tyhle dvě hvězdy rozlišit pouhým okem ? Já už mám co dělat.

# 21.10.2025, 14:42

TommyAst
Vysoko nad obzorem, kde není tolik světelného znečištění, s tím nemám problém, víc směrem k obzoru je to horší.

1966
# 21.10.2025, 14:46

TommyAst
Děkuji, je to focené pomocí telefonu Realme 8 a stativu bez star trackeru. Celková expozice byla nějakých 22 minut. Jen teda sem měl v plánu to cvaknout ještě s okulárem přímo pro telefon, abych zachytil větší detaily, ale už nebude asi žádná možnost.

375
# 22.10.2025, 18:21

Klokan_0
Tak to už ten telefon musí umět fotit hodně dobře, i slabé hvězdy v dáli jsou tam zachyceny a kometa detailně. Ještě nedávno něco takového vůbec nebylo možné. Stativ je samozřejmostí. Expozice byla 22 minut nebo 22 vteřin ? Pohyb hvězd na obloze vypadá jako když by se otáčeli kolem osy rotace (severka je velmi blízko ose rotace), rychlost otáčení je 1 stupeň za 4 minuty (360 stupňů za 24 hodin resp. 1440 minut). Za 22 minut hvězdy urazí 5.5 stupně, což je cca 11 násobek průměru měsíce.

1966
# 27.10.2025, 12:29

TommyAst
22 minut byla celková expozice, seskládal jsem několik fotek po 15 sekundách expozice do sebe v programu pro úpravu hvězd.

375
# 27.10.2025, 12:57

Klokan_0
Tak to by vycházelo. Za 15 vteřin urazí na obloze hvěždy 4 minuty, ale délka stopy se liší podle pozice na obloze (vzdálenost od osy-severky). Stejně by mě nenapadlo, že i na mobil se dají takto dobře vyfotit hvězdy.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.