Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, ve vyšších polohách trvalé sněžení a na Moravě i zabouří

Diskuse o počasí Prstencové zatmění Slunce 21.6.2020

# 17.06.2020, 18:00

Dne 21. června 2020 lze možno pozorovat prstencové zatmění Slunce.
Potáhne se střední Afrikou, Jižním Súdánem, Etiopijí, Jižní Saudskou Arábií, Jemenem, Ománem, přes Pákistán, sever Indie, Tibet, Čínu, Tchaj-wan, až někam po Filipínské moře, což je součástí Tichého oceánu.

Jako částečné bude viditelné z většiny Afriky, na celém Arabském poloostrově, v celé Ásii a v jižní polovině Ruska. Konec zatmění možná v Malaisii, Singapuru, Indonésii a na samém severu Austrálie.

Částečky zatmění zasáhnou také východní a jihovýchodní Evropu.
A dokonce i úplně krajní východ Slovenska bude mít dotek Měsíce na Slunci na dosah.
Což je zajímavé, že to tak těsně líže střední Evropu a potažmo i Česko. =D

Zelená linie značí hranici částečného zatmění Slunce 21.6.2020
http://xjubier.free.fr/en/site_pages/solar_eclipse...
Zdroj: © Xavier M. Jubier (http://xjubier.free.fr)

http://xjubier.free.fr/en/site_pages/solar_eclipse...
Zdroj: © Xavier M. Jubier (http://xjubier.free.fr)

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fd/SE2020Jun21A.gif
Zdroj: https://eclipse.gsfc.nasa.gov/eclipse.html

Viděli jste někdo tak těsně někdy hranici částečného zatmění Slunce v České republice (nebo těsně mimo republiku)?
Ano, viděli
0 (0 %)
Ne, neviděli
0 (0 %)
Bylo sluneční zatmění v Česku, které bylo tak malé, že jsem se o něj nezajímal(a), ale přes ČR proběhlo
5 (100 %)
Je mi to jedno a nezajímám se o to
0 (0 %)
Celkem hlasů: 5 Hlasování v anketě bylo ukončeno.
# 17.06.2020, 21:50

Ještě před tímto astronomicky zajímavým a neobvyklým slunovratovým novoluním si můžete, ovšem za vhodného počasí (které asi bohužel nebude), vychutnat:

https://www.astro.cz/kalendar-akci/zakryt-venuse-m...
Zdroj: Česká astronomická společnost (www.astro.cz)


No není to sice k tomuto slunečnímu zatmění, ale neskutečný východ Slunce byl v sobotu 31. května 2003, což jsem také s údivem sledoval.

http://home.zcu.cz/~smid/slunce-z/slunce03.htm

S tímto datem mám však spojen také neskutečný reklamní podvod "Český sen" a to ani nebyl ve vládě Babiš, ale Špidla... :D
A to bylo těsně před vstupem do Evropské unie.

Ráno krásný zážitek zatmění Slunce se záhy nechal totálně zkazit takovou kauzou.

Ale prosím k tématu. Nechci tady nějaké nevhodné příspěvky.

273
# 19.06.2020, 01:38

Toto zatmeni Slunne 21.06.2020 z CR nebude pozorovatelne ani jako castecne, tak tak CR mine. Coz je skoda. Za timto uplnym zatmenim by se muselo daleko, draze, neekologicky cestovat mimo Evropu. Jako castecne zatmeni bude pozorovatelne i z casti Evropy. Ted ale cestovani z duvodu COVID je ponekud obtizne.

Nedavna i nasledujici zatmeni jsou napriklad tady:

https://www.astro.cz/na-obloze/zatmeni.html
http://astro.ukho.gov.uk/eclipse/

V predchozich a nasledujicich letech i z CR budou pozorovatelna castecna zatmeni Slunce. Uplne zatmeni ale bude vetsinou daleko mimo Evropu. Pri nekterych zatmenich se vydarilo pocasi a je dobre videt pokles osvetleni od Slunce (Global Solar Radiation). I zareni na hornim okraji atmosfery pokleslo pri zatmeni, model pro krivku ale se zatmenim nepocita, proto tam neni pokles.

Od roku 2000 do roku 2060 minimalne (dal se mi to nechce hledat) bude v CR nejvetsi castecne zatmeni 12.08.2026 vecer zakryti az 88.5 % Slunecniho kotouce. Uplne zatmeni Slunce se na severu CR vyskytne az 07.10.2135. Zatmeni Slunce 12.08.2026 bude z CR cestovatelsky nejprivetivejsi, da se do pasu totality dojet i vlakem a busem, je to v pevninske Evrope a v EU. Navic v srpnu ve vecernich hodinach byva i v CR mene oblacnosti.

V CR (presne v miste Prahy ?) byla v nedavne dobe zatmeni z 20.03.2015 73.8 %, jeste o neco vetsi zatmeni bylo 04.01.2011 - 79.2% a jeste vetsi 31.05.2003 84.7%) ( 31.05.2003 bylo take jasno, ale jev byl brzo rano). Nevets zatmeni v CR v nedavne historii bylo 11.08.1999, 95.1% v Praze, na Morave az 98%. Pas totality prechazel prez Rakousko a Madarsko, tedy velmi dostupne oblasti, autobusem ci vlakem za par hodin (v te dobe byl jeste potreba pas i pro cestovani na tato mista). Oblacnosti v CR ale bylo docela dost.

Na vychod Slunce 31.05.2003 si take dobre pamatuji, velmi brzo rano jsem vyrazil na kopec jeste z fotakem na kinofilm. Bylo relativne jasno, relativne teplo a zatmeni Slunce bylo docela velke, v letech 2000-2060 to je v Praze druhe nejvetsi Slunecni zatmeni (na prvnim miste 12.08.2026) Cely rok 2003 byl s takovym tim extremnim letem, na ktere vetsina z nas koukala jak vyorana mys. To bylo dlouhou dobu nejteplejsi leto a dlouha doba Slunecniho svitu navic. V Hurbanovo na Slovensku bylo 61 nebo 62 tropickych dni v roce 2003, v CR pak bylo v Roce 2003 49 tropickych dni, coz je rekord poctu tropickych dni v CR jiz prekonan - Doksany v roce 2018 51 tropickych dni.

Uplne a prstencove zatmeni Slunce: Slunce a Mesic vypada priblizne plus minus na obloze stejne velke. Prumer Slunecniho kotouce v prubehu roku kolisa 31.45-32.53 uhlovych minut (0.5242-0.5422 uhloveno stupne), pri vzdalenosti 1 AU 31.99 uhlovych minut, tedy 0.5331 uhloveho stupne). U Mesice je kolisani uhlove velikosti jeste o dost vetsi. A tak nekdy je uhlova velikost Mesice na obloze vetsi nez uhlova velikost Slunce na obloze, nekdy ne. Pokud je uhlova velikost Slunce a Mesice stejna, uplne zatmeni je jen okamzik. Cim je uhlova velikost Mesice vetsi, nez uhlova velikost Slunce, tim zatmeni trva dele. Pokud je uhlova velikost Mesice mensi nez uhlova velikost Slunce, tak uplne zatmeni Slunce nenastava, nastava pouze prstencove zatmeni Slunce. Mesic se od Zeme v dusledku slapovych sil vzdaluje, radove centimetry za rok. Velikost Slunce by mela naopak rust 7 cm za rok cca. Za velmi velmi dlouhou dobu uz nikdy nebude moct nastat uplne zatmeni Slunce, nebot uhlovy polomer Mesice bude vzdy mensi nez uhlovy polomer Slunce. Tedy za predpokladu, ze se nezmeni obezna draha Zeme.


Tou dobou se i resila ona Evropska unie, do ktere jsme vstoupili. I kdyz nevim presny datum. Cesky Sen - to mel byt velmi levny supermarket 31.05.2003. Nakonec to byla jen kulisa stavby a cela ta akce byl studentsky projekt a vyskum o tom, jak reklama manipuluje lidi (aspon tak jsem to pochopil). Planovane otevreni bylo navic v den toho zatmeni. Primo politiky a ruznych tunelu a kauz se to snad ani netykalo. Politicky to ani tou dobou nebyla zadna slava. Vladla CSSD a Spidla, ktery toho dost podelal. Pak Staniclav Gross a nekdy v roce 2004 nebo 2005 vysla najevo kauza s bytem za 4 miliony, ktera uplne rozbila politicke pusobeni. Ale vzhledem k ostatnim vecem to nevypada na tak velkou vec. To byl slaby odvar proti tomu, co prislo za mnoho let. A to jak zhlediska pocasi, tak z hlediska tragedie ve vlade. Z dnesni vedouci strany se cloveku chce zvracet. Ale ve srovnani s denim ve svete ani Bures a kauzy okolo nejsou nic proti jinym castem sveta. Politickou situaci v regionech hadane stanice radsi moc nekomentuji, ale je treba si pripomenout napr. ze kurvy rudy tam meli gulag. Treba se volici tresnickaru zamysli.

Cesky Sen:

https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cesk%C3%BD_sen

https://www.csfd.cz/film/158202-cesky-sen/prehled/...

PRI POZOROVANI JAK ZATMENI TAK SLUNCE OBECNE DBEJTE NA BEZPECNY FILTR, ZEJMENA PRI POZOROVANI DALEKOHLEDEM. Rozhodne NEBEZPECNY filtr jsou diskety, ruzna CD, zacazena sklicka, film do fotaku, slunecni bryle a pod. Bezpecne je svarecske sklo velikosti nejmene 13 nebo astronomicka folie urcena prave na pozorovani Slunce. Filtr umistujeme pred obektiv, NE za okular. Pokud je Slunce cervene nizko nad obzorem, vzadnem pripade nepozorujte dalekohledem bez filtru. Pozorovani Slunce bez filtru velice rychle zpusobi slepotu a pak budete odkazani na bilou hul a uz neuvidite nikde nic. A take - slepi nebudte ani u voleb.

Zdroj grafu z Prahy Libuse (ted uz maji grafy jiny format):
http://portal.chmi.cz/files/portal/docs/meteo/oa/d...

Praha Libus pri zatmeni Slunce 31.05.2003
Praha Libus pri zatmeni Slunce 04.01.2011
Praha Libus pri zatmeni Slunce 20.03.2015
385
# 22.06.2020, 14:23

tak konečně znám největšího astrologa ze všech..:D:D:D je jím sám velíký, největší...A.B.
„Včera večer (v sobotu) byla strašně důležitá věc. Ve 23:43 byl slunovrat. Zatmění slunce, měsíc v novu a Matka Země a Otec Slunce nám vzkázali, prosim vás, že máme spolupracovat. Spolupracovat aspoň čtyři měsíce. Že se máme spojit a že nám tady do tý naší zemičky nikdo nebude mluvit. Ani ti velký, ani nikdo ze zahraničí. Protože vy dobře víte, že vy rozhodujete o osudu naší země...,“
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/rezoluce-eu-evr...

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.