Srážky z Vysočiny se rozpadají, nějaké 2 mm úplně o ničem, když vidím jak to zesiluje na Brněnsku nebo i na Slovácku a vlastně celém zbytku Moravy, tak opět zklamání.
No v noci nás zasáhl oranžový flíček no to byl liják. Teď tu slabě ale hustě prší a to tu ještě není to pole srážek co se na nás valí že západu. Hmm to je teda darda, ale já mám pořád málo.
Yurri Já bych bral už konečně sucho, u nás už prší vcelku intenzivně třetí den, za posledních cca 15 let nepamatuju, že by tak dlouho a intenzivně u nás v kuse pršelo.
Martin Šimon Tady jsem za celou slavnou TN konečně překročil 20 mm, bejt to naráz dobrý, ale takhle zvlášť nic moc, kamkoliv se po okolí podívám, tak lepší, top situace v roce, co na to říci - mega pech.
I tady včera večer a v noci pršelo krásně 19mm. Od pátku máme 37mm a ještě něco málo naprší dnes. V okolí Sněžníku spadlo i lehce přes 40mm za 12 hodin. Už by to chtělo nějaké to sluníčko .
No teď jsem vyléval srážkoměry před tou dešťovou akcí co se blíží a napadlo tu krásných 50mm ale za 5 dnů což není žádná hrůza zase ani by se to nedalo nazvat povodněmi.
charlie Jsme na tom podobně, 18,7 mm. Koukám opět jako blázen, kde to všichni na východ od Prahy berou. Pořádně zalito mají SV, V a J Čechy. No a Vysočina a Morava, to samé Koukal jsem na stanice ČHMÚ v okolí. Mašťov na Chomutovsku od čtvrtka 8 mm. A dokonce stanice v KH, Měděnec nebo Nová Ves v Horách 15-18 mm. Čekal jsem aspoň 40 mm tady, a na horách 60+
Teda dnes je pěkné chladno. Pouze 16°C s menším větrem a mrholením. Noo prostě chladná část srpna. A to oteplování bude pomalý. No snad to uběhne rychle tyto dny.
Tak v PCE ustal déšť a máme hotový srpnový srážkový průměr. 73,2mm od začátku měsíce. Celkový sprnový průměr pro tuto lokalitu je.69mm. Klidně teď týden nemusí být nic a pak bych si to zopakoval.
Petr75 Tak v podobných horských oblastech je asi normální, že dokáže při výrazné situaci spadnout velmi mnoho srážek během kratší doby. Myslím, že už jste byl zvyklý na letošní sušší počasí a tak Vám to přijde jako něco neobvyklého. Hory často jenom čekají na návětří a pak je srážek dost. Kolikrát více v chladné části roku než v teplé. Je to hodně o větru a typickém západním proudění. Tlaková níže to pak ještě zesiluje.
Z téhle mapky už je orografie hodně znát prakticky všude. Větší úhrny odpovídají typickým pohraničním oblastem a vyniknou i Brdy, Vysočina.