Ondra83 Jsem říkal, že budu ještě závidět Brněnsku, tak tady to máte, ale je to od nás 100 km, co je objektivně vzato brutal vzdálenost, rozlišuji i části ORP, říkám nároky mám na současnou předpověď vysoké, oranžový stupeň by měl být poměrně vzácný a když je celý okres v klidu, tak za mě jasný mega průser, blíže byly srážky v české části Vysočiny (jak jinak).
Doplnit místy až zoufalé srážkové deficity pár dní zabere.. Zaplaťpánbůh za konec července a první srpnovou dekádu, že je takhle zalito! Od té druhé se tak můžeme v klidu navrátit do letních teplot...
Yurri Brněnsko zase v červnu a červenci závidělo úhrny na Třebíčsku. Koneckonců za červen z obou krajů nejméně v Žabovřeskách. Červenec se uvidí. Jako tady 32mm, v Budějkách koukám že 16mm, za poslední týden pomalu tak 30mm máš ne?
swan1 Nestraš, teď sbírám mirabelky a pod stromem je sucho, pač je tam i trochu trávy a listí, tzn. žádné doplnění nehrozí a mimo stromy je vlhko max. do 5 cm, tzn. o ničem, za týden slunce jsme tam kde jsme byli.
Petr75 No ono už jenom podle toho co dává ještě Aladin na příštích 48 hodin bych řekl, že jsme teprve v cca ve 2/3 celkových úhrnů. Ještě připadne dost, ale plošně už jenom na východě, SV, ale snad i ty přeháňky mají být poměrně vydatné v průměru.
Aidamko1 Mám na zahradě 3 km od MB jen 14 mm, asi nejméně z celého kraje, neprší, jen fouká, naposledy pršelo solidně toho 23.5., silné půdní sucho v mém ORP bylo největší z republiky.
Yurri Nebavím se o tvé zahrádce, ale o celé ČR.. Je pár tradičních míst, kde se to úplně nepovedlo, ale na většině území ano... Těm pár tradičním místům nezbývá holt než čekat na další situaci.. Jinak, do zítřejší půlnoci jsou na programu ještě další srážky, a to i plošné.. Nejvíce na SV z jen pomalu se odsouvajiciho rozhraní a také na Šumavě a v Pošumaví z dalšího systému od JZ...
Yurri Podle té mapy srážek za 48h výše jste přesně mezi srážkově bohatými oblastmi na V, S i Z. Bohužel u vás slabší, ale okolí je komplet 30+ mm, tedy za mě výstraha na místě.
Ondra83 Okolní okresy jo, ale můj rozhodně ne, nejvíc dostal menší západ Jemnicka kolem 30 mm, ale jinak opravdu kolem 20 mm a méně, koukněte pořádně, výstraha 2. st. zde úplně mimo.
am96 Je to tak, navíc se rýsují srážky i na středu. No uvidíme, každopádně celodenni déšť už to chtělo, naposled podobně zapršelo v dubnu, mezitím jen krátké epozody nebo přívaláky.
Zde je v pátek publikovaná předpověď z modelu ECMWF: https://www.facebook.com/photo/?fbid=7996608788310... (srážky za víkend). Kromě východu Moravy a Slezska vyšla perfektně. V okolí Beskyd se těch srážek čekalo více - tam nedošlo k významnějšímu rozvoji konvekce a předpověď tam zůstane nenaplněna. Jinde ale vyšla na výbornou.
Tady zatím 16,5 mm, to není špatné, ideální by ale bylo tak 3x tolik. Dnes je ještě docela velká šance, že by něco mohlo napadnout z přeháněk a v noci na zítra by také něco spadnout mohlo. Pokud zakončíme tuhle epizodu s úhrnem nad 25 mm, tak to budu považovat za úspěch.
Tady zatím dnes 25mm. Původně na začátku situace jsem podle modelů počítal nejméně s 30mm. Což se nakonec asi naplní. Takže srážky u nás skončí sice u dolní hranice, ale nejspíš dle původních výhledů. Nakonec hezky prší i v těch Beskydech, Rožnov už má přes 30 mm. Tady už to bude chtít od deště pauzu, posledních 15 dní prší buď denně nebo ob den. Obilí, které zemědělci nestihli sklidit do 24.7. jim už na polích téměř kompletně splesnivělo, všude se daří hromadě slimáků. Když už prší, je dobré, že prší hodně, aspoň se doplní spodní vody. Na povrchu je teď už ale nutně potřeba několik dnů bez deště. Zítra to ještě nejspíš nebude a v úterý těžko říct, tak uvidíme.