Diskuse o počasí Retrográdní TN 4.–8. 8.
Tak podle posledních výstupů bude zalita celé ČR . Jen ta výstraha od ČHMÚ mi vůbec nesedí. Oranžová jen pro 5 okresů v Jeseníkách mi přijde málo.
Aidamko1
Tak také doufám, že jen tak nepřestane, ty to tam potřebuješ jako sůl, třeba ti tam s trochou štěstí spadne za tuto epizodu více než za celý červen a červenec dohromady. Tady to také vypadá docela dobře a přes 20 mm bychom se dostat mohli, bude to ale i o troše štěstí při přeháňkách. Jsem zvědav na celkové úhrny na severních horách, tam by se to přes 100 mm dostat mohlo.
JUGOCV
Upřesním to Slovensko, protože v daném produktu se špatně zobrazuje celkový srážkový úhrn. Ranní běh modelu ALADIN (4. 8. 2023, 6:00 UTC) oproti předchozím běhům výrazně přidal na úhrnech v celé střední Evropě. Na Slovensku v okolí Žiliny udává 72hodinovou sumu dokonce 221 mm s poměrně rozsáhlou oblastí s úhrny nad 100 mm v celém SZ Slovensku. Odtoková odezva by byla výrazná např. v povodí Kysuce. Ale i v rámci ČR by byly oblasti se 100 mm+ (hřebeny Krkonoš + návětří Jizerských hor; návětří Jeseníků, ČM vrchoviny, Beskydy).
Baumrtnik
Jenže Vy se řídíte jen dle Aladina, ale zbytek modelů tam pro Vás má výrazně méně vody.
Swan1
Joo, díky. Snad to doženeme. Kdyby to dalo 40mm, tak budu happy.
Frantis95
Jestli v Žabovřeskách fakt těch 40mm spadne, tak to bude dobrá darda. Úhrn za předchozí 2 měsíce za jeden den. ??
Tyjo, ale kolik toho dává do Beskyd a Jeseníků.. v pondělí mám v plánu jet do města, tak jsem zvědavý jak bude vypadat příští týden Morava v Hradišti... protože tam vidím přes 100 mm jak v Jeseníkách tak Beskydech... hm hm. To snad nevyjde zase... jediné štěstí, že je na Moravě slabé nasycení.. i když ten SV už má vyšší.. no jsem opravdu zvědavý jak to dopadne.. taky tu prší, ale velice slabě, a zatím jen jednou cvakl srážkoměr (0,2 mm)..
jsem víc než zvědavý ecmwf ze 12h..
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.