Diskuse o počasí Retrográdní TN 4.–8. 8.
Aidamko1
Možná myslel od začátku srpna, ale za dnešek určitě ne. To se ani nemusíte ptát a je to vidět, že tolik tam v Jizerkách dnes nikde nemohlo spadnout.
Mě ta situace natolik mate, že vůbec nevím kolik spadne během noci. Výpočty dávaly i 20-30 mm, ale Aladin to snížil skoro na 0, podle aktuální situace bych tomu i věřil, ale zase vím, jak ty srážky umí během noci zesílit. Podle mě ty modely nemají moc smysl, většinou se nedá dopátrat přesné předpovědi.
Další změna oproti výpočtům modelů..
Střed TN si to nenamířil dolů na jih Itálie, nýbrž se jen mírně posunul k východu nad Jadran..
Pravděpodobně nás tedy TN bude zásobovat srážkami po celou noc i částečně ještě zítra, TN z Atlantiku se sem v nocí spíše na Z nedostane, bude více bloknutá, než měla být..
am96
Asi to tak bude. Je to možné, že to takhle myslel, ale bez té interpunkce se to fakt čte hrozně. Nemluvě o jiných záležitostech, co se gramatiky týče.
No zde 7mm, aktuálně zataženo, ale snaží se to trochu trhat, lehce se snaží prosvítat slunce. Nicméně otázkou je zda se ještě dočkáme nějakých srážek, které budou konvektivního charakteru. Snad ano.
Baumrtnik
Opravdu se to bude točit? Nevidím na satelitu ani radaru sebemenší náznak, že by se to stáčelo zpět.
swan1
Co to prosím znamená pro množství srážek přes noc a zítra?
Nad Čechami se ty srážky téměř zastavují. To je podle mě znamení, že začnou zesilovat, ale začne to nabíhat od J/JV, kde to bude silnější a stahovat se tam.
Bylo by divné, kdyby se vytvořila čára a od ní směrem na Z/SZ nespadlo téměř nic. Spíš to bude pozvolnější přechod a srážky budou na větším území.
GEM je stále jediný, co sem dává v noci nějaké bouřky, ostatní to mají posunuté východněji, nebo nekreslí vůbec nic, kromě deště.
Dnes zatím i ničem, není ani 10 mm, pod stromy sice nakapala souvislá plocha, ale je to tak 1 cm vláhy na povrchu, ještěže jsem si ten výsev pod stromy zalil, potřebuju vláhu aspoň do 5 cm komplet, nikoliv 1 cm, na výstrahu 2. stupně bude cokoliv pod 25 mm slabota, tak šup šup.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.