Nejvíc vedle byl ten slavný icon..
am96
však já jsem za to velice rád, že si to příroda řídí po svém... je to zajímavější, ale jen mě to utvrzuje v tom, že jako prognostik bych prostě pracovat nemohl... oni se snaží podchytit budoucí počasí, ale tam bude vždycky určitá míra nejistoty.. dnes se to ukázalo v celé své kráse... já těm modelům třeba nerozumím asi, nevím no. Prostě bych tuto práci nechtěl dělat, pozorovatel musí taky něco znát, ale je to za mě jistější zaměstnání než pracovat jako prognostik...takže sice prakticky nezapršelo, ale jsem za to rád, příroda si jede po svém a je to tak správně.
Diskuse o počasí Retrográdní TN 4.–8. 8.
kuba
Jo, je to pěkně mimo.
Tady v noci byl takový liják, až mě to vzbudilo. Dalo to 2.1 mm. Aktuálně slabě trvale prší a už jsem na pěkných 2.9 mm. Zatím to pro Čechy vypadá pěkně.
No co koukám na Slovenský radar, tak v okolí Szombathely na západě Maďarska se tvoří další srážky, ale stále s postupem k SZ, takže nad oblast Čech. Pro Moravu asi hlavní budou srážky, co dorazí z centrálního Maďarska a Slovenska k večeru. Slovenský Aladin maluje konvektivní srážky a bouřky s postupem od JV na SZ, které by měly později večer dorazit nad Moravu a spojit se s tím trvalým deštěm. Jenže věřit jakémukoliv modelu je teď prostě asi zbytečné.
Příroda si to nějak udělá.
Jo a v oblačnosti se začínají dělat skulinky, sice pochybuji, že by se projasňovalo, ale úplně zataženo není.
Jo a nový výstup modelu ICON D2 dává pro jih Moravy za noc jen 2mm srážek. S žádnou velkou noční vlnou v mé oblasti nepočítá a těch 17mm co maluje celkem je hlavně s tím, že těch 15mm spadne teďka dopoledne. Proto na ty modely nekoukat a počkat na realitu..
kapr84
Upřímně, to, jak to dnes bude vypadat, bylo již včera dávno zařízené, ba klidně i před týdnem. Výtvory člověka jsou proti přírodě nedokonalé, pouze se snažíme co nejpřesněji odhalit, co nás asi bude čekat, a ta míra přesnosti stále pokulhává. Máme hrozně málo vstupních dat z nejrůznějších vrstev atmosféry, velká část vstupních hodnot se pouze odhaduje z hodnot naměřených v jiných hladinách/na jiných místech, dokud nebudou ta vstupní data perfektní, tak bude např. předpověď tlakových níží vždy spojena s velkou nejistotou.
Tady se již mírně rozpršelo a vypadá to, že nějakou dobu bude, je to celé západněji a zatím i slabší, než se čekalo, velká část Moravy a Slezska je bez srážek.
Aidamko1
Ne byla z toho 1 přeháňka, která nešla pod stromy necelé 4 mm, musel jsem ten výsev pod stromy pořádně zalejvat, málokdo teď lítá s konví po zahradě, ale už nemůžu čekat, modely naprosto nespolehlivé, na teploty a vítr stačila synoptická mapka stará 40 let, nespolehlivost v tom nejdůležitějším mi potvrzuje názor, že nemá smysl to moc sledovat, stačí radar a družice v daný den, oblačnost se protrhává, pač fouká čerstvý SZ vítr, ona se TN může prohloubit, ale nasměrování srážkového pole nikdo neumí a umět nebude a nic jiného mě z toho moc nebere, z větru a zimy a oblačnosti toho moc nemám, teplota 16, to bych bral v listopadu.
kapr84
Tak to je moc, to lepší kdyby napsali. "Situace je natolik složitá,že nevíme jak bude" To by bylo určitě lepší.
Inpocasi už ty dopolední srážky na pomezí Čech a Moravy taky upravil z dopoledních 20mm, bude dopoledních 0
Za chvíli nebude pršet ani u nás na VČ To aby jsme počítali i my s bouřkami ještě
chudák morava. dostává šťávu jak my v červnovém ultra derechu, se mi zdá
Tak byl jsem kolem půldruhé hodiny ráno ještě vzhůru, když přes nás šlo to nejsilnější - velmi silný déšť s celkem velkými kapkami a celkem dlouho. Ráno mrknu do srážkoměru a 5,3 mm Čekal jsem od toho trochu víc, ale dobré neco. Dneska k večeru ať radši už není vubec nic, vzhledem k tomu, co maluje aladin a zitřek může klidně celý propršet.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.