Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Většinou zataženo a v severovýchodní polovině území slabé sněžení

Diskuse o počasí Další TN a sněžení 29.1.2026

192
# 28.01.2026, 15:01

Predators2
Jsem si upřímně ani nevšiml, že půlka jihočeského kraje bude mít teploty podobné jižní Moravě. :D Ale sněžit v těch jižních Čechách bude i při +1°C, díky teplotě ve výšce, která by tam měla být kolem -4°C (1450m.n.m), v 1000m.n.m má GFS -1/-2°C. Sníh bude vlhkej. Na severu/severozápadě jsme více v klidu.

# 28.01.2026, 15:03

Opět to vypadá bledě, předtím jsem psal, že budu spokojený se 6 cm, protože by to byl nový rekord této zimy, ale to se téměř jistě nestane. Nakonec pokud bude 1 cm, tak se budeme radovat, že máme souvislou sněhovou pokrývku, ačkoliv by to podle některých modelů 2-3 cm dát mohlo (a nebo spadne taky jen poprašek). Tohle místo je na zimu fakt šílené, většinu času mlha a/nebo nízká oblačnost (sem tam i s nějakými těmi slabšími srážkami), do toho občas holomrazy a když jednou za čas napadne sníh, je ho málo a většinou roztaje rychle. Že bychom měli dlouhé sněhové epizody s alespoň 15 cm sněhu jako Čechy (hlavně Praha a okolí), Polsko nebo dokonce Balkán, to opravdu téměř nehrozí.

1558
# 28.01.2026, 15:10

Taky to moc nechápu, proč se nyní vydává výstraha doslova na každý cm. V minulých a ještě silnějších zimách bylo běžně i přes 20 cm v nížinách. Podle mě by mohla být žlutá výstraha až od 20 cm sněhu. Ale zase také záleží, za jak dlouho ty centimetry napadnou. Jak je ale vidět, tak to na zítřek nevypadá ani na vydatnější sněžení, takže žlutá výstraha za mě zbytečná.
Je to ale čistě můj osobní názor. Každý může mít jiný.

# 28.01.2026, 15:32

Tadeas
Záleží jak kde. Třeba tady v Praze je spad 5+ cm docela událost a je jedno, za jak dlouhou dobu to napadne. Kolaps dopravy to určitě způsobí, tak proč před tím nevydat výstrahu:cool:.

# 28.01.2026, 16:09

No v Brně zase nic, ta zima se letos tváří chladněji,ale na běžkách jsem byl dvakrát s bídou na 5-6cm okolo Brna. Jinak ani na Vysočině žádnej zázrak nebyl, zatím.
Tak uvidíme co ještě předvede únor.

# 28.01.2026, 16:15

V celé západní polovině bude v 850hPa +- -3/-4°C..
To je v pohodě..
Bude to o nadmořské výšce..
Od nějakých 400mnm se to bude držet na Z všude.. někde i níž..
V polovina J.Čech, jižní a JV Morava budou teplejší.. holt, aspoň zpočátku určitě..

70
# 28.01.2026, 16:22

Marek_98
Dlouhé sněhové epizody s 15 cm v Praze a okolí? A na to jsi přišel jak, prosím tě? :D Je tu stejně bídná eurozima jako u vás, jen byly dvě jepičí epizody s +- 10 cm. Všechno vždy do pár dní okamžitě slezlo až na pár ledových zbytků. :D

198
# 28.01.2026, 16:24

Francois
My jsme nějakých 370 m tak doufám že se to držet bude,půda je promrzla tak by mělo.

353
# 28.01.2026, 16:44

Ondris
Asi tak, kromě pár vyvolených míst, které dostaly největší zásah tou slavnou přeháňkou. Minulý víkend jsem byl v Klánovicích a čuměl jsem jak puk - u nás pár zbytků a tam dost solidní souvislá vrstva sněhu:D, muselo tomu pomoct to zdejší lesní mikroklima, vždy se tam ten sníh drží dlouho. Každopádně nevím, jak to tam vypadá teď:)

192
# 28.01.2026, 16:50

Škoda, že ČHMÚ nemá více sněhoměrných stanic..., ale zítra si nejvíce polepší sněhově hlavně Čechy, Vysočina a Slezsko. Můj odhad je, že 10cm nového sněhu spadne na Vysočině a určitě budou i místa v Čechách, kde tolik napadne.

Sněhová pokrývka v 07:00 28.1
70
# 28.01.2026, 16:55

Negan
Já tam jezdím každé pondělí a nějaký sníh tam stále je. Ono obecně v lesích pár cm přežilo, jinak je ale většinou holo nebo nesouvislo v celých stř. Čechách viz. mapka od Lukasina), snad jen v SZ části kraje je sněhu trochu více, převážně díky té slavné přeháňce, ze které tam budou žít asi celou zimu. :D

# 28.01.2026, 17:00

Marek_98
To je na zlost, Praha po třetí už od listopadu bude těch 10 cm zítra mít. A Brno zase nic a podle toho, co se rýsuje, tak nenapadne ani poprašek, bude celý den nad nulou a srážky budou v dešti a nad nulou má být i dnes celou noc.

# 28.01.2026, 17:02

brezen31
Jako díky tý přeháňce to bylo jen cca 7 cm navíc oproti dalšímu okolí a jak to hraje kupodivu roli hned, prave ta vrstva je ta posledni co neroztala uz pres 3 tydny , a drzi se tu 😆 Snad padne všeobecně v Česku dost z této situace, ať to nějak vypadá😁

192
# 28.01.2026, 17:02

Ondris
U nás nejvíce napadlo 9/10.1 a to kolem 20cm, co na 90% části severozápadu drží dodnes. :D Sníh, ale leží v úzkém pásu přímo pod horami. (7-12cm) a nejvíce sněhu leží v polohách od 400 do 800m.n.m a to i přes 20cm sněhu. (úpatí Krušných hor) ... Podkrušnohoří (Teplicko-Mostecko) má jentak tak souvislou sněhovou pokrývku, zhruba kolem 1-3cm sněhu.

# 28.01.2026, 17:03

Ondris
Dobře, trochu jsem to zprůměroval, ale nějaké oblasti tolik sněhu měly i v nížinách, no a to Polsko mělo chvíli i přes půl metru a Balkán měl taky hodně sněhu. Zkrátka a dobře, co bych já dal i za těch vašich 10 cm, o tom tady my můžeme jenom snít. Pak si budou zase někteří hlavně ze severozápadu stěžovat v létě na bouřky, ale pokud na tom budeme lépe opět my, tak to bude kompenzace za zimu. :D

brezen31
Já doufám, že aspoň něco málo napadne. :)

353
# 28.01.2026, 17:06

Ondris
Jo, určitě je to silně vázané na ty lesy, jinde v okolí není nic, tak uvidíme co nám přinese zítřek. U vás už je celkem slušná výška tak by se mohlo udržet vše, tady je to horší, ale většinou tu je při podobných situacích trochu chladněji než v "čistém" Polabí, tak snad se taky něco udrží.:)

# 28.01.2026, 17:11

Nový GFS se s tím moc nepáře, a nahodil sem 15mm srážek ve sněhu😆

# 28.01.2026, 17:15

Marek_98
No to budem. Sorry ale 5 let neustálých failů kdy "derecha" šla jen přes východ se taky musí jednou kompenzovat;-) Vy a vaše 2022 bouřková sezóna, prosinec 2022 jadran a SZ max 4cm za zimu, 2023 derecha, to nikdo nezapomene.

Ranní modely vypadaly, že to zkrouhnou a nakonec přidaly nádherně, pokud už bude konečně teplota tak jak má být čiže 0°C tak by mohla ležet ještě nějaká pokrývka. Bohužel tradičně po tomhle atlantik vyhrává. Od soboty měly být mrazy na pár dní, ale jedna níže prorvala teplo až sem takže nic. No uvidíme co únor/březen ještě vyvede když se porouchává vortex právě teď. Třeba už to Moravě vyjde konečně;-):cool:

# 28.01.2026, 17:17

Co koukám na ID2 z 15z (na In-Počasí je 12z, 15z zde bude ve 17:35) tak pro nás to nejlépe vypadá hlavně odpoledne a večer. Trvalé slabé až mírné sněžení a teploty na 0. Samozřejmě přeji jak Praze, tak celým Čechám, celé Moravě, celému Slezsku. Když už to má být, tak ať to klapne všude. Ty zajíce spočítáme v březnu.

ICON D2 15z na 20:00 zítra večer, meteociel.fr
# 28.01.2026, 17:26

Myslím,že by u nás mohlo napadnout tak 7cm sněhu,do pátku do rána.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.