Pro Brno realistických vidím těch 5cm, jelikož je na tom plošná shoda všech, ale úplně všech relevantních modelů, co mají poslední den, dva již setrvačnost ve výstupech. Patrně to může být až k 7cm, možná i 10cm při štěstí. Nicméně to se uvidí až zítra ve výstupech. Každopádně sníh bude určitě a jsem rád, že tentokrát by i naše oblast měla dostat celkem pěknou nadílku. 5cm je minimum v průměru, tedy luxus.
Diskuse o počasí Další TN a sněžení 29.1.2026
charlie
Stejně v Polabí ve čtvrtek přes den bude kolem +2/+3°C, takže to je pro vás stejně jedno jestli by něco napadlo přes noc.
No já jinak osobně tomu sněžení v severní polovině Čech moc nevěřím. Nyní si užije jižní půlka, zejména J/JZ Čech, kde bude i mrznout a sníh tam tát nebude.
Neuro
Ty Nory už Vám snad někdo vysvětloval ;)
charlie
Nám tu sníh leží doteď na vetší ploše ikdyž už za ty dva poslední dny, dost zredukoval , ale měli jsme tu o prsa větší šteští s teplotami pri oblevách než vy, to je pravda... nicmene az na aladina ktery je na urivni Prahy Max se srazkami , davaji ostani alespon par cm k dobru, tak zkuskme tomu verit😅😅
Tak jak se tu psalo o Aladinovi a pouhém poprašku, tak Aladin vidí na jihu 10-13cm srážek ve sněhu, takže žádné poprašky. Ano v mm maluje více, ale sníh bude vlhký a ve zlínském hrají a na Hodonínsku až mokrý, takže bude nižší koeficient přepočtení mm srážek na cm sněhu. Vyšší bude zase v severní části Čech, kde sníh bude až prachový, ale tam srážek bdue méně. Zároveň ve čtvrtek bude chladno, na rozhraní bude základna oblačnosti poměrně nízko, tudíž srážky budou mít vysokou efektivitu k teplotě, takže i v nížinách bude celý den na 0.
Neuro
Yr.no předpověď bych asi přirovnal k Tn.cz předpovědi od Honsové. To mi přijde jako nejlepší přirovnání... Ale chybu u sledování modelů tu dělá hafo lidí, že sleduje pouze hlavní běhy.
.
Jinak je jasné, že jižní polovina Česka se 100% pravděpodobností uvidí 1cm a více. Zatím stále dosti záleží jak moc se TN vysune k severu a hlavně jak silná bude tlaková níže ve středním Německu, ta je viditelná v hladině 850hPa - nyní dosti slabě a postupně se vyplní (rozpadne).
ludvicek
To sice ano, ale to je vlastně to co jsem psal s hlavními běhy, tyto předpovědi berou hlavní běhy modelů a ty občas jsou extrémní a nevychází. Dobré je právě sledovat křivky / ernsembly modelů, (wetterzentralle.de/diagramy) kde průměr bych řekl má vyšší váhu.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.