Diskuse o počasí Další TN a sněžení 29.1.2026
Tady ted krásně začalo sněžit
Francois
Jo, vypadá to venku ideálně zimně a dle modelů sněžení v občasné formě až do pondělního večera. Ideální stav. Sice teda nepřekonáme to maximum 4cm letošní zimy, ale tak kdoví.
Jinak sníh co napadl ve čtvrtek včera téměř roztál, na fotce je tak víceméně nový sníh.
Nějakého většího a poctivějšího sněžení se letos asi už nedočkám. Únor v éře oteplování patří už spíše k jarním měsícům. Nevyšla nám silnější pokrývka jako třeba v lokalitě kolem Mostu začátkem ledna, kde se tak ještě dnes můžou spolehnout na starou vrstvu sněhu, na kterou už pak není třeba příliš nového. U nás už je zjevné, že půda není tak promrzlá, protože včerejší 1,5 cm vrstvička se docela rychle rozpouštěla, i když teplota byla jen kolem 1 stupně. A ta Amerika nám pravděpodobně tradičně opět sebere veškeré další možné projevy zimy, které se tak hezky v předpovědních modelech objevovaly. Zimu tak zatím hodnotím jako ne úplně povedenou, i když její potenciál je letos mimořádný.
Vokr
Únor, jarní měsíc Achjo .. Takže zítra u nás vítáme jaro s 15 až 20 cm 🤣
jazapp
Tak to je vážný 😆
Tohle má dobrou cestu, jestli to víc naroste tak by to bylo super.
Jinak opravdu slabě sněží.
Dobre rano,tak nam v noci ikdyz radar nic neukazoval,pripadlo cca 1cm snehu,celkove mame 3-4cm,snezeni slabeho typu pokracuje dale,je to nejspis z nizke oblacnocti ktwra se tu drti,teplota stala na -2,3°C,ten pristi tyden vypada ze to sleze,ale prognozy se mi zda cim dal vic rozchazi tak uvidime,kazdopadne ikdyz jsem to uz necekal tak snehova pokryvka pokracuje,na boby to nejspis uz bude taky
Vokr
Hele já ti nevím, ale stanice v Hradci Králové, měla nějaký sníh od 30.12. v kuse, až teď skoro do konce ledna, pak 3-4 dny bez, a teď to bylo zase 4 cm. Maximum naměřené v termínu, bylo 15 cm. Ledových dnů dost v HK, v kuse i 9 dní. Tady když se podívám do okolí Mostu, jak je tvoje oblíbená písnička, tak Žatec měl sníh až 9.1. a teď ke konci měsíce držel dlouho 1 cm, pak už nesouvislá pokrývka. Maximum měl jeden den stejně jak HK, a to 15 cm. Nebo se můžeme podívat na data o kousek dál, na stanici Smolnice u Loun, tady na SZ. A ano, jak už tady proběhlo, úzký pás severně, přímo pod KH, tam naopak sníh leží delší dobu (Chomutov, Litvínov, Osek, Teplice...). Takže asi tak, a za mně je výhercem Hradec Králové Ne ale teď vážně, za mně velkým překvapením je severní část Prahy a okolí, kde to letos vychází parádně se sněhem. Tam to je vyloženě paráda a není to moc časté, aby to tam takhle dlouho leželo, a na celkem větším území. Viz třeba reporty Tominoo z Bořanovic na okraji Prahy, nebo Reynolds z Proseka. A viděl jsem to osobně minulou sobotu
Leden 2026 zde v Pošumaví s průměrnou teplotou -4°C ..
Výrazný podnormál.. Navíc 5 týdnů SP (od 24.12.) , z toho více než 4 týdny zcela souvislá..
6x Tmin v rozmezí -15/-20°C..
To už reálně připomíná ledny z minulého století..
Kdo ví, kdy se tu něco takového zopakuje..
Čest jeho památce
Ahoj přátelé. Zdejší diskuzi potichu sleduji 4 roky. Dnes mi to nedalo a přidám možná jediný příspěvek co kdy napíšu abych podpořil/pobouřil Brňáky. Bydlím na Kamechách což je západní okraj Brna (350m.n.m) a s dvoudenním neustálým popadáváním prašanu jsme na 8cm. Jen dodám je u nás zůstali ležet už z té čtvrteční fronty 4cm. Je mi docela líto pana Aidamka dole v Řečkovicích😔
Tak u nás končí leden teplotně podprůměrný o 2,1 °C a srážkově 7 mm nad průměrem. Celý měsíc byla souvislá pokrývka od 10 do 27 cm. Nyní máme 16 cm
Těžko říct co bude v Únoru
Zatím model CFS dává teplotně průměrný únor a srážkově průměrný na V i nadprůměrný únor
S Evropy studený únor ale srážkově suchý únor
J Evropy dává hodně teplý únor ale srážkově celkem nadprůměrný únor až pomalu k nám
Tak těžko říct co bude
Lerak2
Hele já ti nevím, já jsem byl v poslední době v HK a okolí dvakrát, a to 21. a 29.1. a ani v jednom případem tam nebyl žádný sníh. Zcela holo bylo např. i v okolí Kostelce nad Orlicí a v Jablonném nad Orlicí jen nesouvislá pokrývka. Žádný super zimní dojem jsem tam z toho tedy neměl (možná jsem se tedy jen netrefil do těch zásypů). Jinak s tou severní Prahou souhlas, ale je to velmi lokální záležitost...
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.