AuraPočasí
Jestli je podle Vás jako teplo pro toto období rozpětí +3 až 0 ℃, tak ano bude teplo, no a to co tam následuje po tom cca týdením profuku od Atlantiku, (nebo od jihu apod.) tak to je asi jen další oteplení..
, chápu že chcete mít alespoň jednou tuto zimu, pravdu, ale problém je ten, že máme ještě měsíc zimu, takže jednu positivní zprávu pro Vás mám... dočkáte se své chvíle slávy...👌
Diskuse o počasí Další TN a sněžení 29.1.2026
když opravdu bude dostatečně silná inverze, tak nastanou rekordy, o kterých se ani moc nemluví, ale přesto jsou docela mimořádný, protože se v záznamech opravdu nestávají často. už teď to bude na několika stanicích pod 300 metrů 50 dní, co se teplota nedostala na 5 stupňů a pokud to inverze podrží, tak to bude i přes 2 měsíce teplot výhradně pod pěti stupni. to potom zahrabu, kdy se v takových kopistech nebo teplicích naposled stalo, ale musel jsem minimálně do zimy 2010, abych tam aspoň podobnou řadu viděl
palma
Nikde jsem o teplu nic nepsal... Faktem je, že jsme měli nějakou zimní epizodu se slušnými mrazy a nějakým sněhem, která trvala zhruba od Vánoc, do (teď nevím přesně), zhruba 3 týdny podprůměrných teplot.
A to prostě skončilo, nastala obleva a zima se vrátila již v pouze omezené míře a podobě, tedy střídají se teplejší a chladnější dny a zima je celkově mírnější.
Tedy nemohu jinak a snad to ani nejde, nesrovnávat počasí s tím, co jsme měli a co máme nyní a rozdíl ten podstatný.
Francois
Nepsal jsem, že zima skončila. Proč mě citujete špatně (tedy spíše mi něco podsouváte)? A ty narážky? Prostě zbytečné a čtu to tady od Vás opakovaně.
Psal jsem tady, že se čekají nějaké výkyvy, oteplení a ochlazení, ale ten minulý ráz počasí, kdy byla zima pořádnější skončil a zima je již v celkově mírnějším módu.
Tudíž když si člověk užíval tu pořádnou zimu, teď to skutečně nestojí již za větší pozornost a řeč. Je to stejné, jako kdyby v létě po bohatých sériích supercel a MCS, někdy na konci července se řešila každá průměrná bouřková situace. OK chápu, ale už mě to prostě nebude tak bavit a vím, že už to není úplně tak atraktivní a zajímavé.
AuraPočasí
Dobrý den,
Sporadicky tu něco napíšu, spíše si tu rád čtu skvělé rozbory od uživattelů kteří tomu rozumí víc než já
ALE, bohužel mě přijdete trošku nemocný. Minimálně měsíc tak v několika tématech stále píšete dokola o tom že zima končí , teplý profuk za dveřmi atd. Proč to děláte? Víte že tu pak působíte jako člověk který spíše rozpoutává diskuzi o ho*** než o konečně krásné zimě ?Já si ji nadmíru užívám, lyžovaní, bruslení , uklid sněhu kolem domu, stavění sněhuláků a dokonce iglů s dětmi.
No a teď do mě ;)
AuraPočasí
Lžete..
Citace z vašeho příspěvku v tomto tématu...
abych napsal něco přímo k tématu. Tohle sněžení už je poměrně lehká dávka zimního počasí ve srovnání s tím co bylo. Prostě od toho dne - úterý, co nastala ledovka a oteplení se to definitivně rozbilo a zima skončila
nastal jakýsi osudový profuk a oteplení,
Plácáte tu do větru svoje momentální přetlaky, návaly.. co v 95% nevyjdou a pak se to všemožně snažíte kroutit a cpát na sílu všechno, aby vám ty bláboly aspoň trochu vyšly, ale marně..
Nikdo tu na to není zvědavý..
mrazíček007
👍
Ano, máte pravdu..je to prostě zjevné, do očí bijící. Jen slovo trošku bych si dovolil nahradit slovem těžce.. Táhne se to už léta..
No ,mě stačí tenhle "predikční zmatek nejlepšího prognostika..během dvou dnů..téma - Jaká bude zima 2025/26
11.01.2026, 09:06
Na nějaké větší tání to nevypadá. Především bude chybět vítr a větší profuk. Zítra nám opět napadne několik cm sněhu, pak se vytvoří krustička ledu z mrznoucího deště a následně budou teploty prakticky na rovných 0,0°C.
11.01.2026, 10:33
Moje prognózy vyšly dobře a na jedničku. Předpovídal jsem nástup oteplení a to se čeká. Zatímco jiní předpokládali, že se Arktická vzduchová hmota „nenechá vytlačit" a údajně tomu nerozumím atd.
12.01.2026, 12:13
Do hry vstoupí výšková tlaková níže. GFS jí tlačí někam nad okraj Polska. Akorát výškové tlakové níže se dají velmi těžko předvídat, takže to zamíchá s předpovědí.
Čím blíže se přiblíží k ČR, tím stoupá šance, že sem pošle studený vzduchu a teploty by mohly být opět podprůměrné s převahou mrazů.
Není nad to, být stálý ve svých predikcích..
Aura se vždy ukazuje, jen když má přijít teplo, jakmile bude zima par dni tak od něj bude klid
Francois
Tak jsem to taky lehce našel, kdy podle Aury měla zima skončit:
05.01.2026, 18:19
Samozřejmě. Atlantik je těžká váha. Prostě pokud do toho člověk nedává emoce a svoje přání, poté musí uznat, že Atlantik většinou vyhrává. Sice je nějaká předpovědní nejistota, ale koukněte prostě na ansámbly, směřují nahoru, většina z nich.
Oteplení je vysoce pravděpodobné až téměř jisté.
Poslední šance užít si zimu bude ke konci týdne pátek až neděle, kdy se čekají nějaké zimní projevy a sněžení. Příští týden se to zlomí do tepla.
Zhodnocení Alpsko-německé níže u mě na SZ:
Relativně krásná situace, kdy jsem očekával se štěstím kolem 3-4.cm sněhu, sněžit vydatněji mělo hlavně v jižní polovině Čech a absolutně nebylo jisté kam až se ten pás srážek vysune, někdo měl jen po SZ Čechy a někteří (ID2 v nějakých výstupech) až do Polska, což nakonec i vyšlo.
Mno začalo sněžit někdy kolem 4:30 (29.1) ráno, což bylo o 5 hodin dříve, než predikovaly model. (I-RUC, ID2...) Bez odrazů napadlo kolem 2cm sněhu (04:30-10:00).. po té desáté hodině se už objevily slabší odrazy na CZ/DE radaru a začalo mírněji sněžit, intenzita během dne až do večera byla dost proměnlivá, chvílemi sypalo hezky, pak zas intenzitou 0,1cm/hod. Do večera, za 15 hodin napadlo 7-8cm sněhu mokrého-vlhkého sněhu. Tudíž o 4 cm více než jsem čekal. Přes noc (na dnešek 30.1) napadl ještě 1cm sněhu, ale sníh ze včera i poměrně dost slehl (o 2-3cm). Celková sněhová pokrývka tu je v průměru 14cm a hlavně je vše bílé, takže atmosféra skvělá. Ohledně teplot žádný zázrak , včera brzy ráno teplota klesla pod nulu až na -1,4°C, přes den velmi pomalu stoupala k -0°C, na večer se ochladilo k -0,5°C. Dnes už od rána -0,5°C a až nyní (k 13:45) se dostala na hodnotu -0,1°C, a velmi pravděpodobně bude další ledový den. Hlavně díky mlze, která se drží od včerejšího večera a jen velmi zvolna polevuje.
Celkově tuto situaci hodnotím nadočekávání, jediné negativum jsou ty teploty, které bych uvítal alespon kolem -2/-3°C..
Další situaci nás čeká od středy, pravděpodobně další Jadranská níže, ale také tepleji...
palma
Záleží jak moc doslovně berete ta tvrzení nebo z jakého úhlu pohledu. Vlastně vše, co jsem napsal, vyšlo, je to relativní, ale skutečně to tak bylo, jak jsem napsal. On i ten Atlantik vyšel, pokud chápeme, prostě teplé proudění od západu/JZ, které do určité míry nastalo a přineslo oblevu.
Celkově jsem myslím byl pravdě blíže než ostatní, kteří spíše očekávali setrvání mrazů a zimy a nějakou bestii.
Francois
No však je to pravda ne? Napsal jsem, že zima bude pomalu a jistě končit. Však to je pravda. Vy jste z toho udělal něco jiného.
Únor krátký měsíc, prostě to uteče. Jaro, meteorologicky začíná už brzy, 2/3 zimy za námi s vrcholem, který se nejspíše už nepřekoná.
Francois
Aha jasně, už to vidím... No tak prostě to berete moc doslovně, vážně a chytáte se každého slova. To je pak těžký... Stačilo by se normálně a bavit a diskutovat...
Možná jste si toho nevšimnul, ale zcela přirozeně zde na diskuzi někdo něco občas napíše, co je lehce mimo, nebo prostě nějaká nadsázka apod. mylné tvrzení atd. prostě normální. Tudíž nechápu, proč se tím tak zabýváte.
Tak ten déšť se sněhem včera k večeru přešel zpátky do sněžení a až do dnešních ranních hodin to bylo trvalé, ale jen od poletování po mírnou intenzitu. Od rána jsou v tom přestávky, ale občas něco spadne ještě i teď, chvílemi je to čistě sníh a chvílemi déšť se sněhem. Ráno jsme měli tak 2 cm sněhu, teď už máme spíše jen asi 1 cm.
AuraPočasí
Tak ještě jednou
abych napsal něco přímo k tématu. Tohle sněžení už je poměrně lehká dávka zimního počasí ve srovnání s tím co bylo. Prostě od toho dne - úterý, co nastala ledovka a oteplení se to definitivně rozbilo a zima skončila
- nastal jakýsi osudový profuk a oteplení
A o nastupujícím teplu tu píšete periodicky už od listopadu..
Ale klidně tu opět lžete palmovi a všem , že jste o teplu nic nepsal..
Jste nemocný člověk..
Francois
Napsal jsem Vám to už do soukromé pošty, celkem 3 zprávy, tudíž samozřejmě vím, jaký je kontext těchto diskuzí - Vašich příspěvků a reakcí na mě. Sem to psát nebudu. Však tady to má být o počasí.
AuraPočasí
Teda, já už fakt nevím, jak to mám číst..
nahoře napíšete:
"Vlastně vše, co jsem napsal, vyšlo, je to relativní, ale skutečně to tak bylo, jak jsem napsal."
a Francoisovi napíšete vzápětí..
"Možná jste si toho nevšimnul, ale zcela přirozeně zde na diskuzi někdo něco občas napíše, co je lehce mimo, nebo prostě nějaká nadsázka apod. mylné tvrzení atd. prostě normální."
Takže moje rada:
Jako, třeba heřmánkový čaj popíjet přes den, a třezalku na noc.. a bude to dobrý..
¨
palma
Francois
Na Vás se nedá reagovat. Furt dokola točíte nějaké zbytečnosti. Admin to asi již smaže. Prostě tady se má řešit počasí a ne blbosti.
Francois
Řeším počasí,.. koukal jsem na cca 10.1. což je hraniční, bohužel, ale.. buď to pojede v módu okolo té +-0 nebo to zase houpne pěkně dolů,.. se mi líbí ta nejistota, koukal jsem i na PV... a to samé, jak se to rozdělí, budou ty dva víry strhávat ty kladné anomálie po směru svého otáčení a tam, kde se ty jejich okraje budou potkávat, tak si to tak nějak budou přehazovat mezi sebou.. vypadá to, jako když by se ve sklenici s vodou míchalo dvěma lžícema a ještě proti sobě..., bezva guláš..
Původně jsem nechtěl reagovat, ale nemám rád když si někdo pevně nestojí za tím co napsal, natož když je to o dva řádky výše. Auro co takhle přestat s touhle komedií? Tvé rozumy ohledně zimy nevyšly, tak se to teď snažíš na půl zase pozměňovat. Palma a Francois ti to tu vysvětlují s dalšími docela jasně, ne?
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.