Diskuse o počasí Další TN a sněžení 29.1.2026
Na Pardubicku rano silne, ted vetsinou slabe trvale snezi. Snih tak do 3cm na trave a na silnici poprasek. Ikdyz je slabe pod 0, tak na teple zemi taje. Teplota -0.5.
Ten pas na sever Vysociny k Brnu je peknej no, to jsem nedojde, ale aspon to bude posilat ty slaby srazky, kazda vlhkost dobra.
Negan
S tím, že I-RUC mi v noci dával sněžení až od 10-11:00 a sněží od 04:00 v průměru 0,3cm/h (chvílemi více, chvílemi méně).. Tak mu absolutně nevěřím a vůbec neví jak co bude. Ale fajn díky své poloze - návětří Krušných hor (proudění od JV) tak tu mám potenciálně velkou šanci že tu bude sněžit až do zítřejšího rána.. (0,1-0,5cm/hod) Silnější intenzita nebo podobná na větším území bude hlavně na Moravě.
Děcka zase sáňkujou. Letos se vyřádili docela dost. Máme tu už měsíc v kuse sníh
palma
hezká jarní zahrádka, sněženky rostou?
Jinak sněžit proměnlivě bude skoro na celém území Česka až do zítřejšího rána..Každý model to vidí stejně po svém. Nejméne by tedy mělo sněžit už na JZ Čech (blízko hranic) a sever Čech (Šluknovsko, Liberecko) se sněhu dočká až asi během noci na zítřek.
To nad Brnem vypada radarove jako v desti, pokud to nefejkuje, tak to je solidni intenzita. Kez by to doslo i do Pce kraje no
Blateňák
Přesně tak a pořád ještě padá.
Negan
Ten RUC bych nepodceňoval, však je to jediný model s aktualizací každou 1 hodinu, má nejčerstvější data. Už včera, když jsem viděl nějaké obrázky Aladina bylo na první pohled zřejmé, že trochu ty srážky přehání - v porovnání s ansámbly.
Docela bych věřil, že se to postupně zeslábne a rozpadne a intenzita bude zanedbatelná. Sice sněžit bude až do večera, ale velmi slabě, že pro model už nemá smysl ty srážky ani zobrazovat.
Že napadne v Praze nebo Polabí 5 cm a více, byla spíše příliš nadějná představa, i vzhledem k teplotě a mokrému sněhu bylo realistické spíše tak 2-4 cm.
palma
Jojo pěkná zima, chválím. Zahrádka pěkně zasněžená, že ani ty sněženky nejsou vidět a zapadly. Ne upřímně a vážně, letošní zima je poměrně slušná, ale zase to není žádný extrém. A furt mě štvou ty hory. Měl jsem v plánu, že začnu častěji jezdit na hory, než dříve. Chtěl jsem každou zimu někam vyrazit, ale když to člověk vidí, bože, bída, bída. Stačilo by Krušné hory, třeba kolem 50 cm nebo 30-40 cm, když na loukách jsou vysoké závěje a hodně navátého sněhu, ale ono tam vlastně leží nějakých asi 10 cm vyfoukaného sněhu a podprůměrné množství celkově.
Užil jsem si zimu v Polabí, nestandardně a překvapivě, ale to bylo přechodné na několik málo dní, na polích bylo hodně navátého sněhu, když 1 den více foukal vítr, ale ty hory mě prostě štvou. Taková bída...
Zde nakonec fajn prsi, zatim 6.4 mm v desti. Teplota 4°C. Vitr jen slaby, prumer 3.2 km/h. No tech 10 mm bude urcite dneska
Musím říct, že intenzita je poslední půl hodinu kolem 0,5cm-1cm/hod a blíží se první zelené odrazy dne, což snad dá další 1cm, od rána zatím kolem 2,5-3cm nového sněhu, zde i nad očekávaní. Aladin dává do zítřejšího rána dalších 7-10mm srážek komplet ve sněhu.. Tak snad vyjde. Srážek je stále hodně a hlavně zde většinou sněžilo/sněží bez odrazů.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.