Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na většině území trvalé sněžení

Diskuse o počasí Další TN a sněžení 29.1.2026

# 29.01.2026, 07:01

F4
A taktéž kam chodí bouřky, kam nakonec jde komplex který v modelech do poslední chvíle měl být na SZ.
Ale tohle jsou děti a tady jich je, hlavně z východu... Jakmile jedna situace my, tak vřískají že nikdy nic není a my vše vždy žerem.:D

Tady už poprašek z toho sněžení, no teď mrholí. Teplota klesla na -0,5°C tak pohoda. Jen aby nestoupala v poledne na 1,5°C.

489
# 29.01.2026, 07:05

Tak tady první 1 cm už napadnul, teď jsem byl u auta, a chumelí pěkně, velký vločky a je -1,5..

# 29.01.2026, 07:05

F4
Já myslím sníh a teď. Nic proti vám.

121
# 29.01.2026, 07:09

Skoro 3cm ale mokrého.Teplota se moc nemění kolem 0.

17
# 29.01.2026, 07:12

U nás teď na chvíli přestalo sněžit zatím 3 cm nového a za chvíli má zase začít.

121
# 29.01.2026, 07:13

LadaBlatna
U tebe napadne víc.Teplota u tebe je dobrá. 🙂❄️

# 29.01.2026, 07:14

spaceu nás zatím nic. Tak uvidíme.

# 29.01.2026, 07:19

Tak tady nahoře teplota +0,9°C, zatím v dešti, ale ochlazuje se stabilně a mám pocit, že kdyby to přešlo ve sněžení, tak by to nemuselo být tak zlé. Na Moravě teprve ten "peak" srážek bude. Jednak dopoledne mezi 9-13 a teď modely trochu přidávají večer, takže času dost.

12
# 29.01.2026, 07:26

Aidamkoo
Tady v kohoutkach sněží ale teprve to začíná držet

85
# 29.01.2026, 07:30

Zatím je z toho otravný, kluzký, mokrý poprašek..:zz:

1558
# 29.01.2026, 07:34

Tady zatím leží poprašek a teplota kolem 1°C. Vypadá to, že nakonec z toho nic moc nenapadne..
Trochu mě zneklidňuje ten výhled na další týden.

107
# 29.01.2026, 07:36

Podle mě napadne víc když vidím ty odrazy :love:
Je to sama zelená
Jinak sníh se drží všude... A to ještě nezačalo padat pořádně..

# 29.01.2026, 07:39

Tak já už vysím v kopci..:D
Už to začíná..

# 29.01.2026, 07:43

Tak tady mělo sněžit a zatím jen slabý poprašek. Srážky se stahují k jihozápadu, vypadá to, že úřaduje blokace ze severu.

25
# 29.01.2026, 07:44

JUGOCV
Taky si říkám, že by mohlo spadnout víc, než se čeká když to pásmo vidím. 5 cm bude určitě:snih:

# 29.01.2026, 07:51

Tak severně pd Prahy sotva to pásmo zatím přišlo a už máme 1cm venku, je -1 a krásně drží všude😁 dneska to bude 5+ urcite myslim

# 29.01.2026, 07:56

Hoši, já už sleduji jenom ansámbly, stačí jenom tak 5-10 minut denně a nemůže být nic lepšího. Vždycky vidím všechny varianty vývoje počasí a parametrů, teploty, srážky apod . a tudíž nikdy nejsem překvapený. A když je nejistota, prostě jí vidím. Když jsou varianty více koncentrované kolem určitého scénáře, například 90-95 %, pak je mi jasné, jak to asi dopadne a ono to vždy vyjde.

Porovnávám to pouze s 1 animací hlavního běhu modelu a je krásně vidět, jak ten hlavní běh často hrozně ulítává do prakticky extrémních situací, které nakonec téměř nikdy nenastanou.

Takže zatímco během ledna bylo v hlavním běhu opakovaně a pořád nějaká možnost výrazných mrazů od východů (bestie), v ansámblech tato možnost byla vždy pouze jako pravděpodobnost a častokrát (spíše vždy) jsem jí tam viděl pouze jako okrajový scénář například 5-10%, člověk si pak sám pro sebe krotí vášně a je mu jasné, jak to dopadne.

Kdybych si dříve uvědomil, jak jsou ansámbly neskutečně dobré pro nějaký nadhled a pochopení pravděpodobnosti a nejistoty a vývoje počasí, sledoval bych je už dávno mnohem více a nemusel bych se trápit s tím, že hlavní běhy malují nějaké atraktivní omalovánky, kterým člověk snadno emocionálně podlehne, v případě, že je fixovaný na nějakou větší zimu a extrémy v počasí a vždy si to podvědomě nějak přeje.

489
# 29.01.2026, 08:02

Francois
No, na Kladně by měli viset silničáři...:D, jedinej, kdo se dal do úklidu, je opět místní najatý traktorista s radlicí, co to tu přímo u nás protahuje soukromníkovi s autobusama, díky němu tu nevisíme...:D

# 29.01.2026, 08:08

A abych napsal něco přímo k tématu. Tohle sněžení už je poměrně lehká dávka zimního počasí ve srovnání s tím co bylo. Prostě od toho dne - úterý, co nastala ledovka a oteplení se to definitivně rozbilo a zima skončila - nastal jakýsi osudový profuk a oteplení, obleva, kdy teploty šly plošně nad 0°C.

Od té doby jsem v ansámblech vyhlížel nějaký návrat, byly nějaké náznaky, ale prostě ne a ne. Za mě prostě zima, ta výrazná a pravá skončila a nevidím nikde návrat. Jediné, co se povedlo bylo jakési suché mrazivé období trvající několik dní.

Nyní opět jen mírné ochlazení na víkend a poté zase oteplení a už se to točí v nějakém cyklu a kruhu, kdy zkrátka je jenom mírnější zima, klasicky.

A zase vidím určitou opakující se situaci, kdy část Evropy má velice solidní zimu, ale v ČR se do dostává pouze a jenom okrajově. A letos je to ještě blíže, Polsko a možná tím více to mrzí, že se to seklo nad Polskem, ale prostě klasika. V zimě 2023/24 také měla část Evropy silnou zimu a do ČR se to taktéž dostalo pouze okrajově.

Tyhle situace, kdy se do ČR dostává zima pouze okrajově jsou prostě naprosto typické a je to také důvod, proč nakonec nemáme ČR jako celek nějakou výraznou zimu, jelikož k tomu by byl potřeba celkově větší rozsah v celé Evropě.

# 29.01.2026, 08:13

palma
:D
Já furt vysím v kopci tady u nás, silničáři už projeli, ještě počkám, za chvíli se budou vracet a pak už by po tom dvojitým stažení a prosolení mělo přijít snad vysvobození..
Jinak, to je jízda, zima končí a jdeme sázet brambory, rajčata a papriky :D
Tak paráda!
Sice podle původních superprognóz mělo teplo zvítězit už začátkem ledna, teď máme jeho konec..No ale co už..

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.