Diskuse o počasí Počasí na Vánoce 2025
Na ty Vánoce vyjde poměrně dost studená varianta, chladnější SV proudění a bude poměrně dost větrno, ten vítr hodně srazí pocitovou teplotu.
Je to ale asi lepší, než mít 20 dní v kuse inverzi beze změny. Tak trochu to oblbuje mozek, člověk si říká, že to fakt není možný, že je furt každý den jak přes kopírák...
Dosavadní prosinec by šel shrnout nějak takto: 1 den trochu víc pršelo, asi 2-3 dny bylo velmi teplo i slunečno a asi 19 dní bylo zataženo nebo mlha a chladno prakticky pořád...
Nastává taky pomalu čas si zamést před vlastním koberečkem, projel jsem si své starší příspěvky, kdy jsem naschvál detailně komentoval výstupy jednotlivých modelů (vždy půlnoční výstupy). Jednalo se o předpovědi z 13.12. tedy 280-300 h před Vánocemi.
Pokud by to byly stupně vítězství s medailemi, tak
1. Zlato si letos odnáší AI model AIFS, který jako úplně první navrhnul situaci, která je i nejblíže realitě. Tedy propad mrazů od S s možností sněhu na návětří Šumavy.
2. Stříbro si nečekaně odnáší americký model GFS, který vytrousil pokračování inverze s nasátím mrazivého vzduchu z V.
3. Bronz patří Evropskému modelu ECMWF, který 300 hodin do předu pokračoval na Vánoce nynějšího inverzního charakteru počasí ve vysokém tlaku vzduchu.
Gratuluji vítězům, možná je to další z řady náznakům že umělá inteligence přebírá nadvládu. Možná to byla jen další z řady náhodně dobře načasovaných výplodů.
Mimochodem předpověď Iconu ze 17.12. není také až tak daleko s dnešními předpovědi na středeční srážky..
A závěrem dodám, že bych se rád podíval na mobilu, jak mají srážky ve středu postupovat. Ale nemůžu, protože mobilní aplikace Aladina je absolutně nepoužitelná, krom chybějící sumarizace, tak při přehrávání na více jak 2 dny se to sekne. Je to obrovská facka pro amatérské meteosledovatele..
Ovar
Díky za zhodnocení. Ani jsem nevěděl, že AIFS je produkt AI. Každopádně AIFS mám jako verzi ECMWF, jelikož tento model AI model vyvíjí ECMWF.
A zatím, co to tak sleduji, vypadá to na dobrou práci a dobrý produkt, možná AIFS skutečně postupně převezme nadvládu a přidají se další AI modely.
Řekl bych, že obecně celá organizace ecmwf.int odvádí dobrou práci, na jejich stránkách je plno zajímavých produktů a člověk si vždy aspoň pár oblíbí. Těch možností zobrazení je tam opravdu hodně.
AIFS ansámbly mi přijdou poměrně dobré a přesné i přes celkovou předpovědní nejistotu a rozhození křivek.
Tady je k tomu i evidentně zajímavý článek a počtěníčko. :-)
Počasí v Evropě bude předpovídat AI. Nový model AI...
„Počasí v Evropě bude předpovídat AI. Nový model AIFS překonává konkurenci až o 20 %"
AuraPočasí
Tak jsem na AIFS kouknul.. no, je nějakej teplejší, jak ostatní modelové..
ps... koukám, že z nějakého důvodu se začaly příspěvky zobrazovat se zvýrazněným písmem, ač to nemám zadáno.. asi nějaká novinka, zase.. asi to způsobil Aura.. u něj se to vyskytuje jako u prvního.. hacker jeden nedobrej..
palma
Vůbec nevím, jak je to možné... Já pouze vložil odkaz na článek a dal ho tučně, zbytek je věc vyšší vůle...
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.