Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Nadprůměrně teplé počasí pokračuje, hlavně v Čechách a ve Slezsku často slunečno

Diskuse o počasí První výraznější ochlazení a zimní počasí od 17.11.2025

6
# 20.11.2025, 14:40

tak jako poslední se prvního sněžení letos dočkáme asi my tady.. co mě ale nijak neznepokojuje... :)

14:43: poletuje... :love: je to ale velmi nesmělé první poletování...

# 20.11.2025, 14:40

Prej dešťový přeháňky,tak to snad stihne oschnout,než se protrhá oblačnost a začne přituhovat.

# 20.11.2025, 14:41

Vyšel nový ECMWF. Sněžení pondělí vlastně v celé republice, ale od úterý oteplení. V pondělí bude ještě v 925hPa zima, takže celkem bezpečně sněžení. Od úterý se rychle oteplí.

# 20.11.2025, 14:49

kapr84
Zde 5 stupňů, :snih: ani zdaleka :cool:

7777

No pěkně teď lilo, po kopcích dokonce déšť se sněhem nebo i mokrý sníh. Rozdíly solidní

přesla silná přeháňka hezky organizovaná i s viditelně oddělenou základnou a srážkovou stěnou. první chviličkový poprašek se ozval, zesiloval i vítr

6
# 20.11.2025, 14:56

Tak tato mapka z dílny ČHMÚ mi přijde hodně optimistická, přesně po Brno... Ale možná to tak nějak bude.. to by mi i původní odhad vyšel. Tak uvidíme

ČHMÚ
# 20.11.2025, 14:57

MostMost
Tak to je maso no. Na mé soukromé webkameře vydatný sníh a poprašek, v Bílině ve 220 metrech taky vydatný sníh.
Asi teplá kapsa výše, nevim. Vypadá to že Most byl zas rozdělen na sever a jih.
V Bílině pršelo až když to skoro odešlo...
Nemají být 3°C před příchodem :cool:

# 20.11.2025, 15:00

Tak víkendové sněžení, jak jsem předpovídal se ještě více posunulo na východ a zasáhne zřejmě hlavně jen východní Slovensko.
Sněžení na příští pondělí/úterý který se aktuálně objevuje u nás v ČR se opět podle mě zruší a nevyjde jako vždy.
Ihned poté vzestup teplot az na +7, takže jestli by nakonec něco napadlo, poměrně okamžitě rychlostí blesku to roztaje, takže si děcka po dopoledním vyučování nestihnou ani jednou sjet kopeček a půjdou domů ve vodě.

# 20.11.2025, 15:06

kapr84
To je ale chráněná dílna...
Této mapce nevěřím ani za mák.

# 20.11.2025, 15:07

zimník2
Tak se přiznám, že už mi opadlo to nadšení a chuť, protože jak to v modelech kreslilo opakovaně nějaké TN a sněžení, nakonec z toho vyjde tak možná 1/5 toho potenciálu.

Nejsem ale zase tak hloupý, abych hned odepsal celou zimu, prostě se může povést nějaká další epizoda kdykoliv, ale stejně bych prostě řekl, že už ty zimy nejsou jako dřív, prostě oteplování a změna klimatu je podstatný faktor.

Škoda, že přes všechny ty rozbory a příznivé konstelace nám to prostě nedopřeje trochu víc, tak zřejmě příště. Teďka se ty vyhlídky pozvolna oteplují už.

Příští týden by měl být ještě teplotně podprůměrný, ale ten další už zřejmě průměr nebo nadprůměr.

# 20.11.2025, 15:10

zimník2
Tak co by jste čekal tady je to běžné kupa povyku pro nic.
Lepší je se podívat den předem jak bude a člověk má klid,nějaké vyhledy do předu nemá vůbec cenu sledovat.

# 20.11.2025, 15:15

Janca21
Tesat do kamene ;-)

# 20.11.2025, 15:18

AuraPočasí
Trend je jasný, ať jsou predikce jakýkoliv, vždycky se to za každou cenu tlačí až se ta situace blízí do tepla a teplého módu. Už mám taky pochybnosti, jestli nám ty příznivý podmínky slabého Vortexu vůbec k něčemu budou.

# 20.11.2025, 15:20

Janca21
To je blbost. Bylo v modelech sněžení, relevantní, diskutovatelné, tak se to prostě řešilo. Že to nevyšlo úplně na nějaký max. potenciál je čistě náhoda.

Pokud věříte v teorii paralelních vesmírů, tak prostě v některé odlišné realitě, je teď již Česko pod sněhem, protože se prostě předpověď vyvinula lehce jinak a ve výsledku to pro nás přineslo zásyp. Nemůžu za to, že žiju zrovna v této realitě, kde se to nenaplnilo. :D

# 20.11.2025, 15:23

zimník2
No to je právě ten joke, že když se klima otepluje a zimy jsou v průměru furt teplejší, pak to jde prostě na ruku teplu a tak pokud někdo píše jako Vy, že teplo vyhraje atd. většinou se to spíše trefí...

Takže svým způsobem máte vyspělý postoj. Jenže je to trochu na slepo a my co si zimu přejeme, tak prostě vidíme ty šance a možnosti, jenže to pak častokrát nevyjde, to je každý rok takhle v modelech a bylo to i v loni.

Zkuste si dohledat diskuzi na vyhlídky na leden 2025, byla ohnivá diskuze, každý tomu už prakticky věřil - super zimní vyhlídky a pak to skončilo tím, jak to modely ostrouhaly.

Ano je prostě jednodušší psát furt dokola, že teplo vyhraje a že ty sněžení nevyjdou a ze statistického pohledu se častěji trefíte než netrefíte, protože klima se furt otepluje. V minulosti by Vám to takhle nefungovalo, ale ten zlom přišel někdy od zimy 2013/14, od té doby je snad téměř každá zima teplá.

1378
# 20.11.2025, 15:26

Víkend už zřejmě pro Olomouc vyjde s 0 cm sněhu. Doufám, že tedy aspoň bude sněžit, ale modely to mají moc na východ.

121
# 20.11.2025, 15:28

MostMost
Déšť? Dosti zajímavý, všude okolo dokonce i Louny čisté sněžení. :!!: Viděl jsem nyní několik videii z Mostecká a všude též sněžení, bez známek deště. Docela prokleté tvé místo teda :D

# 20.11.2025, 15:34

AuraPočasí
Mluvil jsem zde taky o TN z jihu. V posledních letech se to téměř vždy nacpe na východ a ČR to jenom lízne, nebo většinou ani to ne. To dřív taky nebývalo, ty níže chodily přes Alpy minimálně přes celou Moravu a nezřídka se to roztáhlo po celé ČR. Proč tomu tak teď není je mi taky záhada..
Naposled začátek prosince 2023 se níže vydařila, ale ta nesla z jihu, ale čistě z východu.

6
# 20.11.2025, 15:39

Tak ono pořád je listopad.. a někteří už mají půlku zimy za sebou... To vám respekt teda.:!!:

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.