Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Mlha a nízká oblačnost v nižších polohách, na horách slunečno

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2024/2025

wyc
7
# 22.01.2025, 12:40

palma
A postavení PV na konci výhledu (1.2.), viz. obrázek, také nemusí znamenat nějakou změnu k zimnímu scénáři? Omlouvám se za trochu diletantský dotaz, jen je tam vidět změna postavení ke konci období a i náznak nějakého splitu... Ale předpokládám, že to může být pouze nějaké zkreslení předpovědního modelu... Děkuji za případné doplnění informací 🙏

479
# 22.01.2025, 12:54

wyc
To není vůbec nic, střed víru máme stále u Grónska, v predikci do 360 ti hodin (u GFS) tam žádná progradace není, nic se tam nerozvíjí..( v nižších hladinách jsou stále dávány možnosti rozdělení, ale průpis až do horních hladin tam není, čili dole to ukazuje to, co je na onom připojeném obrázku, možnost propadu chladnějších hmot směr Kanada (USA) plus někam do Asie eventuálně nad oceánem.. víc z toho nevyčtu..dlouhodobě se to má (PV) na začátku března začít blížit průměru, ale to je natolik daleko, že je to prostě jen predikce, pak už by stejně případný rozpad asi nepřinesl nějaké mimořádné období chladu, ale propsalo by se to směrem, asi, k chladnějšímu a pozvolnému nástupu jara, pokud PV vydrží až někam na konec března eventuálně duben.. budou hrozit jarní mrazíky (nejspíše)..

19
# 22.01.2025, 13:03

palma
Děkuju za info, tak teď už tak maximálně vyhodit do luftu vaší octárnu.

Alespoň neprotopíme, kéž by aspoň sprchlo kvůli přírodě.

479
# 22.01.2025, 13:05

Dejvas
Jo, pěkně ten ocet pracoval, co?:D:D:D

wyc
7
# 22.01.2025, 13:11

palma
Děkuji vřele... No nic moc pozitivního z toho nekouká. Potřebuji, aby v Krkonoších (850 n.m.) zůstal do 22.2. nějaký sníh :D Loňska dovolen na sněhu byla jen o procházkách v blátě, letos bych se rád po něčem sklouzl :cool:

19
# 22.01.2025, 16:59

palma
Krásně, máme z toho sníh (100x rozbředlý a 101x zmrzlý) dodnes.

GFS mi přijde, že na začátku února si pohrává s nějakým náznakem návratu zimy. Jsem zvědavý, jak mu to dlouho vydrží, když ty obecné podmínky nám v Evropě vůbec nenahrávají.

# 23.01.2025, 23:13

PV v dlouhodobém výhledu bez výraznějších změn. Zatím slabý troposférický a silný stratosférický vortex. Propisovat se to bude zejména do Ameriky a Kanady a pak do Asie. Evropa spíše okrajová proudění. Určitou změnu zatím modely vidí na únor, kdy by PV měl po dvou měsících velkých tlaků postupně polevovat. Letošní zima je velmi specifická v tom, že PV díky naprosté anomálii tlakových vzorů, viz. Amerika a tlakové vzory ABABAB, či díky struktuře vytrvale ustává již měsíc a půl všem tlakům, navíc úspěšně. Neuvěřitelné. Letošní zima v tohle bude dost specifická. :snih:

19
# 24.01.2025, 09:10

Aidamko.
Vše se zdá býti jasné, ale chtěl bych se zeptat, jakými slovy by uživatel dididi opsal tlakové vzory ABABAB? 😇

Btw, v New Orleans začátkem týdne napadlo 20 cm sněhu, nejvíce od roku 1964. Zima úplně nezmizela, jen musí najít cestičky...

New Orleans
# 24.01.2025, 11:37

Aidamko.
Já chápu, že pro tebe je to neuvěřitelné, když se o to zajímáš takhle do detailů, a my aspoň díky tobě víme, co způsobuje to, že tahle zima je prostě nudná. Opravdu je to zatím jedna z nejhorších zim, které jsem zažil, i když ještě není konec. Určitě byla horší zima 2013/2014, ale všechny ostatní zimy, na které si vzpomínám, byly minimálně tak srovnatelné, ne-li lepší. Tahle zima totiž není vyloženě teplá, ale já prostě zimu hodnotím podle sněhu a tam je to zatím těžké zklamání. Souvislá sněhová pokrývka tu nikdy nevydržela déle než 3 dny, což i v průměrných zimách vydrží minimálně tak 1-2 týdny, a maximum okolo 8 cm na začátku prosince je slabota, obzvlášť vzhledem k tomu, že tolik sněhu bylo jen asi 2-3 hodiny a jinak to bylo pod 5 cm. Zklamání.

# 24.01.2025, 16:53

Marek_98
Pro mě taky nejhorší zima za poslední roky. Ta nekonečná inverze, jen občas narušovaná frontami je na budku. Skoro pořád dekl, teploty kolem nuly, minimum srážek, znečištění ovzduší. A výhledy? No coment, inverze furt.

# 24.01.2025, 17:48

[b]Aldy1977 Mně tato zima potvrzuje, že nemá smysl čekat, že by někdy přišla pravá zima. Nedá se nic dělat.

Myslel jsem si, že to co bylo před pěty lety už se nebude často opakovat. V Brně zatím sněžilo 3 x a bylo to směšné, a souvislá sněhová pokrývka nevyrdžela ani 24 hodin.

Je možné, že už do konce března žádné výraznější a delší mrazy nebo sněžení nepříjde, když vidím ty výhledy.
POkud už nenasněží, tak tato zima je z mého pohledu horší než loňská, což tady jenom potvrzuje globální oteplování, bohužel. Mám obavy aby letošní únor nepřekonal lonský rekord, v únoru už tolik inverze nebude.

# 24.01.2025, 22:20

Aldy1977
brezen31
Já jen s nostalgií vzpomínám na zimy v letech 2008-2013, kdy jsme pravidelně mívali kolem 20 cm sněhu a výjimečně i kolem 30 cm. A to i několikrát během jedné zimy. Pak se to bohužel zlomilo a po roce 2013 jsme nad 20 cm měli už jen dvakrát - na přelomu ledna a února 2017 (maximum kolem 23 cm) a pak, pokud se nepletu, v prosinci 2021, jenže to jsem ležel v horečkách a ani jsem neměl sílu jít na zahradu změřit výšku sněhu. Každopádně ten trend je jasný, jednou za čas se ještě i tady v nížinách na jižní Moravě stane, že se zima povede, ale opravdu už to bývá spíše výjimkou, nikoliv pravidlem. Proto doporučuji všem brát všechny "zimní" výhledy s rezervou, pravděpodobnost, že se vyplní, je téměř pokaždé jen minimální. Tohle samozřejmě neplatí pro obyvatele oblastí od středních poloh výše, tam to se zimami zatím ještě není tak špatné.

# 24.01.2025, 23:03

Marek_98

Já taky vzpomínám kolik sněhu bývávalo v únoru a v březnu. Jak lidi nadávali, že zima nemá konce. Jaké kalamity dokázal dříve i březen ukázat např. roky 2003-2006. Teď se nám už únor změnil v duben. Pamatuji na extrémní kalamity v únoru 2004, 2005, 2006 pak to pokračovalo až do půlky března.

A před 20 lety bývavalo pravidlem, že za zimu přijde i několikrát trvalé silné sněžení. Nyní je pravidlo, že možná nemusí být za celou zimu nic:) Třeba napadne 5 cm.
V poslední době akorát na přelomu března a dubna poslední dobou prichází ochlazení, které je naprosto o ničem, na horách napadne sníh a v nižínách nic, jenom vše zbytečně pomrzne.

479
# 25.01.2025, 08:13

Aidamko.
No, třetí den zasebou to tam kreslí zajímavé věci.. problém je s tím rozdělením ten, že to umístění, postavení TÚ, není zrovna ideální pro Evropu (psal jste to tu ostatně nedávno), no, positivní je to, že je to propsáno od 1hpa přes 10hpa až dolu do 500hpa a asi k povrchu až..dávám obrázky.. No takže klasika.. uvidíme, a stejně až ke konci února, kdyby teda něco..

třetí den za sebou to tam zůstává
je to přes všechny vrstvy, Evropa je mimo.
Evropa je trochu mimo působení (ČR hlavně)
2
# 25.01.2025, 10:13

Čau kluci
22.2. jedu na týden na Kvildu,tak jaká bude zima 🤔
Doufám že ne jako loni kdy nebylo po sněhu ani památky! Snad by konec února mohl vyjít, teď bych tam tedy být nechtěl 🫣

# 25.01.2025, 12:34

brezen31
Je to pravda, je to čím dál horší. Na zimy 2003-2006 jako celky si nevzpomínám, to jsem ještě nebyl v takovém věku, abych se nějak soustavněji zajímal o počasí. Nějaké ty útržkovité vzpomínky ale mám a je pravda, že sněhu zkrátka bylo stabilně mnohem více než teď.

# 25.01.2025, 12:46

palma
Jj o tom jsem právě psal, že víceméně pojedou tradiční oblasti.
Propisovat se to bude zejména do Ameriky a Kanady a pak do Asie. Evropa spíše okrajová proudění.

Z troposféry tam pojede hezký klín tepla směrem nahoru, tak uvidíme co to udělá ve finále.

196
# 25.01.2025, 13:03

palma
Už je tam zase něco jiného,takhle už to bylo několikrát na konci výhledu že se polarni vortex rozdělí a nebo že se tam něco bude dít a pak se to hned smazalo.

479
# 25.01.2025, 13:17

kuba
No, chce to sledovat ty výstupy ve stejnou dobu tj. půlnoční, ranní atd.. odděleně a vyselektovat co převažuje, v současné době je to narušení (rozdělení) a snižující se rychlost větru i teplota, z toho už je pak vidět tendence.. takže uvidíme, ostatně nyní již běží doba, kdy v průměrech postupně PV oslabuje.. prodlužuje se den, nahoře se postupně otepluje..(dole už taky):)

# 25.01.2025, 17:58

Marek_98
To zima 2009-2010 byla nic proti těm zimám 2003-2006. Hlavně zima 2005-2006 byla strašně dlouhá. V půlce března 2006 bylo v Brně snad 20 cm sněhu a sněžilo tak, že nebylo vidět na krok. TO si pamatuji jako by to bylo včera. V zimě 2009-2010 se ve druhé půlce února oteplilo a pak už moc sněhu nebylo.

Pak mám taky v paměti kalamitu, která byla 23. 2. 2004. To najednou začalo sněžit a padaly takové obrovské kusy sněhu celý den. To už se dnes nevidí.

Podobná byla zima 2012-2013. To si taky pamatuji 31. 3. 2013 byla kalamita na Velikonoce. To bylo taky neuvěřitelný.
Opravdu ta zima 2012-2013, která byla poslední, která byla pořádná. Průměr mě nezajímá, protože díky těm teplým zimám je průměr vyšší. Protože když se zamyslíme nad zimami 2016-2017, 2017-2018, 2020-2021 tak nebyly vyloženě teplé, ale byly krátké, většinou to byl jenom jeden měsíc, kdy převažovalo zimní počasí. V případě zimy 2016-2017 to byl leden, v prosinci, únoru, březnu bylo teplo. V případě zimy 2017-2018 to byl únor, v případě zimy 2020-2021 to byl tedy částečně leden, únor, ale prosinec byl o ničem. Ale já pamatuji zimy, kdy zimní počasí převládalo i 3 měsíce s malými oblavami jako např v těch zimách 2002-2003, 2003-2004, 2004-2005, 2005-2006, v případě zimy 2012-2013 to byly dokonce 4 měsíce, protože tam se to povedlo, že od začátku prosince do začátku dubna sněžilo a mrzlo.

Někdo tady psal, že je demagogie psát, že zima 2017-2018 byla teplá. Já jsem neříkal, že byla teplá, ale přece jenom to taky nebylo nic moc, ve srovnání s tím, co bývalo dříve. Rozhodně nebyla dlouhá, akorát v tom posledním týdnu v únoru přišly výraznější mrazy, ale prosinec, leden bylo teplo.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.