Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Oteplení, zpočátku ojediněle i tvorba ledovky

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2024/2025

421
# 28.10.2024, 08:48

charlie1
Uplnej pesimista nejsem ani já..:), mne překonáváte.. teď zase na Novinkách sází perly naše "oblíbenkyně" odkaz nedávám, protože respektuji doporučení...:cool:
Jinak to ochlazení přijde akorát bude o kus "teplejší", což stejně nevylučuje ranní námrazy, bodlo by to, tady je ještě na stromech hromada listí...

# 28.10.2024, 08:49

palma stručně řečeno, podmínky podle minulých zimnich vzorců dobré, nicméně vzhledem k tomu že planeta je v toce 2024 uz tak rozpálená že je to jedno, bude teplo s sucho v evropě…

421
# 28.10.2024, 09:34

charlie1
No, já se, při pohledu cca týden dopředu, začínám obávat dlouhé inverze.. už se to tam propisuje... to já vůbec nemusím, sice to dělá v lese docela "atmosféru" na procházení, nicméně od rána do večera jen šedá... to mne fakt nebere..no a oceány a moře.. furt dost v plusu... pravda..

# 28.10.2024, 09:49

palma
u mě na Šumavě jasno a nic jiného, na druhou stranu pokud tohle pocasí bude pokracovat v listopadu tzn treba mesic a pul v kuse což je teda neuvěřitelný, tak ten prosinec asi přijde otočka uvidime…

# 28.10.2024, 09:57

No problémem bude jakmile se zacyklí tlaková výše nad střední Evropou. Ono ve výhledech už se to poměrně daří, takže je jen otázkou, kdy dorazí dlouhodobá inverzní synoptická situace. A ta od 5.11. na modelech začíná smrdět.

Včera na X jsme si o tom večer psali s pár anglicky mluvícími lidmi. Přesně jak popisuje Charlie1. Vzorce naprosto ideální, ale prostě problémem jsou ty teplé vody. Nicméně jedno pozitivum tam mám. Poloha PV dává možnost, že vortex (ačkoliv předpovědi trochu optimizují sílu) začne být pod tlakem. Podle vzorců a kombinace struktury a polohy dle minulých případů, je prý na SSW šance zhruba 30-35% už v prosinci, ale zase to bude záviset dle dalších faktorů. A pokud se PV přesune k polárnímu kruhu a pak ke Kanadě, tak není moc co řešit.

ludvicek
Z dlouhodobého hlediska převládají od 5.11. tlakové výše nad střední Evropou, tudíž jihovýchodní inverze, které jsou obvykle hodně trvalé. Nevím co je úplně výhra...

# 28.10.2024, 10:33

Aidamko.
ja osobně preferuju ochlazeni až na konci listopadu, to už bejvá se sněhem i v nížinách, v tý první pulce to je většinou zataženo, destivo a nic moc…uvidime

# 28.10.2024, 10:49

na druhou stranu 2005 rijen a pul listopadu to samý jako ted, pak vime co prislo za zimu vsichni pamatujeme…

# 28.10.2024, 11:25

charlie1
Jj, já jsem to myslel hlavně v tom, že se aspoň mohlo pořádně profouknout a mohl být klid od inverze. Samozřejmě je na zimu měsíc čas, jen asi teď budeme mít hodně inverzní ráz počasí.

126
# 28.10.2024, 15:44

Aidamko.
Teplota v 850 hPa nespadne pod -5°C jak to původně vypadalo, bude zřejmě jen kolem 0°C, to je myslím na listopad dostatečně "zima" a lepší varianta.

# 28.10.2024, 16:40

ludvicek
Já si myslím, že v dnešní době už nemusíme rozlišovat měsíce listopad, prosinec, leden, únor, březen jako podzimní respektive zimní. Každá šance v těchto měsících na ochlazení může znamenat vrchol zimy bez ohledu jestli je listopad, nebo březen. A nepíšu to ze srandy, myslím to naprosto vážně...

# 28.10.2024, 17:27

Já myslím, že bude zima nevýrazná bez větších mrazů max. - 10 v nižších polohách a to cca jen tak 3-5 krát. sníh napadne na pár dní. Někde může nasněžit i extrém. Např. jako v Jižních Čechách v loni. No dle mě to bude jako přes kopírák jako v loni.
Jinak takové články na tn.cz apod. že bude zima století, jsou každý rok..a je pořád tepleji a tepleji..Kdyby přišla pořádnější zima např. jako rok 1987 nebo 1985,tak by se asi psalo o době ledové....Ale to se nestane.
Jinak cca poslední tři roky v Brně bylo nejvíc sněhu v prosinci pak už nic moc.
Tak uvidíme..

# 28.10.2024, 18:55

Mikblack
Tak to ses velkej optimista. Mráz kolem -10 třikrát az pětkrát. Srážek podle mě bude hodně, ale převážně v dešti. Sníh jestli se hodně poštěstí, tak u mě čekám maximálně na 3 hodiny na dopoledne za celou zimu.

# 28.10.2024, 20:16

Mikblack
Každá zima je jiná. Předchozí 3 zimy byly dost sobě podobné a byly dost teplé. Myslím, že letos je nepravděpodobné, že zima bude podobná jako ta loňská. Letos očekávám teplý prosinec a leden, únor, březen je ve hvězdách. Byl bych rád, kdyby byl nejvíce zimní únor, poslední zimní únor byl v roce 2021 a to ani moc ne:) Necháme se překvapit... Ale myslím i vzhledem ke zkušenostem ze sledování předpovědí počasí, že opravdu nemá smysl brát vážně nějaké výhledy, které jsou dlouhodobé. Max týden až 10 dní. Zbytek z legrace.

14
# 28.10.2024, 20:40

Ja dneska nainstaloval teplomer s posielanim na internet cez SIMku dalej od zastavanej plochy do najchladnejsej oblasti z okolia, tak snad to bude merat podstatne menej, nez v zastavbe. Teraz v zastavbe 9.6 , na tom mieste 8.2°C, takze uz rozdiel je. Dufam, ze jak dojde ochladenie, tak tam budu vacsie rozdiely... inak data mam https://meteohrnciarovce.sk/aktualnepole.html

# 28.10.2024, 21:53

Tak to vypadá, že má listopad nakročeno k teplému a suchému počasí. Většina modelů předpovídala listopad a prosinec v podstatě větší zimu nez v lednu a v únoru, ale asi opět výstřel úplně mimo. Raději bych dal na tu zvěř. Ovšem i v tomto případě se ukázalo, že je přemnožená a proto se stahuje důle. Počkal bych teda na svatomartinskou husu jestli nám něco nepoví dřív než skončí na pekáči.

# 29.10.2024, 08:41

zimník1
modely jsou vedle jak ta jedle, ono se není co divit v tomto rozkolísaným klimatu, jestli má přijit chladnější počasí a zacyklí se jetstream nad evropou v idealní poloze, tak to žádnej model nemůže vidět, průměrná zima v evrope je v současnoti v módu “ týden zima- 14 dní teplo a klidně i 10 stupňů nad” to je realita, jinak ecak nasledujici dny aktualne ochladil zrejmě to žádná extra zima nebude ale zrejme to bude na zadní straně TV takže chladněji, hlavně ráno

126
# 29.10.2024, 08:44

zimník1
Je pravda, že zimní období je lepší definovat podle délky dne než podle teploty, protože loni jsme měli vrchol zimy od konce listopadu zhruba do půlky prosince, tedy ještě v astronomickém podzimu. A samozřejmě relativně nejchladnější bývá poslední dobou období po rozpadu vortexu (přibližně brzo na jaře, k velké radosti všech pěstitelů meruněk🫣).

# 29.10.2024, 09:44

charlie1
Planeta je rozpalena a pritom v Rusku je snih na rekordni plose za poslednich 20let, celkove zima je ted nejblize evrope od roku 2000. Takze az tak rozpalena vsude neni. U nas je to prumer, jelikoz slunce tu je zridka. Minule roky bylo v tuto dobu tepleji. Ja cekam zimu prumernou a srazkove nadrumernou.
Snehu bude na horach letos hodne. (teple more,oceany)
Je teda fakt, ze severni pulka je vetsinou chladnejsi, logicky, 20st jako vcera u Prahy tu fakt neni.
Takze nekde to ochlazeni bude znatelne, u nas tolik ne.

# 29.10.2024, 09:57

Letos v lednu a únoru to byl fakt extrémní hnus. Teploty 12+. Největší prdel je, že na Vodové je venkovní kluziště největší v Brně a v podstatě každý druhý den tak bylo bruslení zrušeny, jelikož se to nestačilo uchladit. Umělé venkovní chlazení to dokáže zmrazit do cca+12. Nad +12 už to nejde a byla vždy odstávka

421
# 29.10.2024, 10:32

John Deere
No, s tím sněhem za posledních 20 let bych byl opatrný.. porovnejte si rozsah k dnešku třeba na Ventusky s minulým, třeba rokem.. nic moc, no.. Kouknul jsem na včerejší aktualizace NOAA.. tak to bych fakt moc nechtěl, se zimou by bylo utrum.. Obecně teď se na diskusích řeší, jak se na to koukat, zda "klasicky" se souhrou QBO west, plus posilování víru a malá možnost rozpadu, či do toho připočítat možné působení proti, tedy La Nina (slabá) pus vrchol slunečního cyklu ( mimochodem bude zajímavé pozorovat tak cca za tři, čtyři dny zda budou nějaké změny v polárním víru, jelikož aktuálně počty skvrn na slunci lezou k 25 na den.. a celkově je tam neklid..) Leckde z toho opět čiší snaha, hledat jen positiva pro zimní model..uvidíme pak po 5.11. až vyjdou nové dlouhodobé predikce na ECMWF, zda se to bude lišit oproti GFS apod. či to půjde ke shodě... No, doufám alespoň v nějakou zimu do začátku ledna.. pak se děj vůle boží.. (přírody):D

kde bude zima?

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.