Diskuse o počasí Frontální rozhraní 17.-19.1.2024
No na severu může dle aladina napadnout i 20cm. Otázka je jestli to bude vše ve sněhu. Pokud se změní skupenství srážek, tak se bude jednat na 99% o mrznoucí déšť. Bude tu po celou dobu pod nulou.
ČHMÚ už zvažují vydat extrémní stupeň nebezpečí, jen ladí konkrétní ORP, protože to už musí být poměrně přesné (má to svoje důvody a odezvu na pohotovosti různých složek), za chvíli vyjde upravená výstraha, kde to pěkně uvidíte, nejpostiženější lokality jsem už psal a neměním nic.
Dle predikci už v podstatě celý východ Moravy nad nulou.
Např u Val. Meziříčí se za 5 h oteplilo o více než 10 stupňů, viz obrázek.
Zde 2,5 a sníh sesedá a zvolna taje. Ze současných 2 cm nebude do večera nic.
Uff jsem si oddechl, ledovku netřeba. Ale u podobných situací zde často bývá teplý profuk a pak až dorazí srážky.
No ale na mnohá místech ČR to bude masakr. Červenou výstrahu na ledovku jsem asi ještě neviděl
Opatrně
Taky čekám s napětím co bude. Zatím se jen zvednul vítr a teplota atakuje +3, tmin ráno bylo -7,2 to jsou dobré skoky. A budou, když vidim ten výhled A jak vidím, +nad nulou je většinou jen na východě
Takže modely dávají srážek za situaci u nás kolem 15 mm, z toho ve sněhu 3 cm. Snad to tady nebude žádné velké drama, mám obavy z ježdění mé příliš akční ženy, jezdí jako Catwomen...
JUGOCV
Vůbec nechápu proč je červená právě na SV. Nejsilnější ledovka bude na SZ Čech, kde teploty budou po celou dobu pod nulou. No a sníh padat taky bude. ČHMÚ vždycky vychází z aladina a ten má 20cm/mm což klidně může být na výstrahu.
Už ráno ČHMÚ upozorňoval na FB, že to bude hodně o lokalitách, a to i prakticky kousek od sebe. Záleží, kde to vyžene ten studený vzduch z různých údolí, a kdy a kolik toho naprší. Navíc někde to bude ve sněhu. Nelehká situace pro předpověď, i po krajích. Co se týče teplot, teď po 13. hodině, na většině území je pod nulou, mezi 0 a -4°C. Tepleji na úplném východě, místy až k +3°C, hlavně na Valašsku A ještě k těm teplotám odpoledne a večer. Že někde bude teplota zpočátku deště třeba nad 1°C, neznamená, že se nebude tvořit ledovka. Zem a povrchy, jsou řádně promrzlé
Tady dnes ráno minimum -9.9°C, predikce byla myslím -5°C podle ICONa. Aktuálně zataženo altostratem, teplá fronta s rozhraním se už blíží, teplota zatím stoupla na -0.5°C. Jsem zvědav, jak se to vyvine, už se těším na sledování.
Každopádně pokračujeme v pestré zimě, už máme i červenou výstrahu na ledovku, skvělé. Těch zajímavých ale i nebezpečných situacích bylo už poměrně dost… bych řekl. Tady ale moc ledovku nečekám, zpočátku trocha sněhu, potom rychle déšť.
A ještě jsem očkem kouknul na výhled, ten je taky celkem zajímavý, že by jaro?
Už mírně sněží, teplota k -5°C. Mohlo by vydržet do vecera.
Teplota letí nahoru. Už je +4 C. Led se sněhem padá ze střeh. Na to se výstraha nevydává ?
Tady u nás ledovka bývá tak jednou za 5 - 8 let.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.