Diskuse o počasí Ochlazení od 6.1.2024
No vypada to na hodne velky H.
Nejlip na tom bude akorad Swan.
swan1
retrográdně? Je řeč o té stejné? Máte na mysli tu níži ve Středomoří, která má putovat někam nad Černé moře?..
Jinak můj pocit je ten, že se synoptika proměňuje již kolem 100h...
A ještě jeden pocit, který s tím souvisí.. a to ten, že hlavní běh gfs ty mrazy spíše zmírňuje.. na většině Česka. ne tak na jz.
kapr84
To byla nepřesná definice, ano..
Střed té TN se nebude pohybovat retrográdně.
Myslel jsem tím spíš proudění uvnitř TN .
Bude to po dlouhé době konečně středomořská níže, s jasným, výrazným přetáčením srážek, protože to středomořská a Alpská synoptika dovolí.. Srážky budou mít retrográdní postup..
Minulé dvě situace byly z 99% jen o rozhraní, silném jetstreamovém proudění (propsaném do středních a nižších hladin) které roztočení TN v podstatě ani neumožnily..
Tentokrát to bude jiné...
swan1
aha. díky za vysvětlení.. jasně, srážkové pole se opravdu jakoby přetáčet bude.. asi jsem špatně pochopil..
já mám bobky z toho mrznoucího deště... který ale třeba aladin nemá, ten má asi nejideálnější průběh pro všechny... ale trošku mě děsí ecmwf a shd... ti tam malují po celou druhou polovinu noci na neděli mrznoucí srážky, to by nebylo dobrý.. tak doufat, že bude realita jiná a z deště za kladné teploty to plynule přejde do sněžení při ochlazování pod nulu..
Nový ICON a Ecák solidně přitvrdili s teplotami po víkendu. V úvodu týdne by maximální teploty měly být -4 až -8°C, na severovýchodě/východě Česka i -12°C to už je slušný, v noci na sněhové pokrývce ty teploty budou klesat hodně hluboko. Mimo mrazivé kotliny by mohlo na hodně místech padnout i -20°C. Se sněhem o víkendu stále počítám od Prahy na jih a na východě Česka (Ostravsko atd). Jediný SZ a S Čech bude mít absolutní minimum, ale i tak bych byl rád alespoň za 1cm plošně (zde ve Středohoří). Teplotu by to v noci srazilo níže, než zde asi bude.
charlie
Od neděle do středy/čtvrtka i v Roudnici budou ledové dny. dále se neví. Co jsem si prohlížel modely, tak Ecák tam na příští víkend dává hezkou situaci a to rozhraní v blízkosti Česka, kde by od východ/severu měl proudit nadále chladný vzduch a mezitím od SZ proudit teplejší vlhký vzduch, ale to je tak daleko, že je to absolutně nejistý a je to jen malůvka. Jediný s čím bych u vás počítal, že do středy bude mrznout určitě.
LukasZH
tím chcete říct že to hlavní pásmo sněžení se bude držet pod Prahou a tady napadne jenom 2-3cm? doufal jsem že se to vysune více k severua máte pravdu, to rozhraní by vypadalo hezky ale je to velmi nejisté, v novém výstupu to tam už být nemusí
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.