Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Studená fronta přinese zpočátku místy slabý déšť a hlavně na hory ochlazení

Diskuse o počasí Ochlazení od 6.1.2024

# 12.01.2024, 10:51

Už to tak vypadá, že nějaké velké teplo nás příští týden nečeká. Samozřejmě ještě nevíme na jaké straně toho rozhranní nakonec skončíme, ale ten tlak studeného vzduchu od severu bude dost velký a pokud sem teplý vzduch pronikne tak to bude asi jen na chvíli ve středu či čtvrtek a pak se opět prosadí chladnější severní proudění. Příští týden tedy odhaduji jako teplotně průměrný možná slabě podprůměrný. Bude tepleji než tento týden, ale zase bude méně slunce, takže uživatelsky další čistě zimní týden. Teplomilům jako jsem já tak nezbývá než čekat. Alespoň že dny se už prodlužují, ode dneška už to skáče po 2 min za den a pomalu je to znát. Zatím jsme tedy necelou půl hodinku navíc od slunovratu a slunce v maximu o pouhé 2° výše to je slabota, ale celé to den za dnem zrychluje a to se mi na tom líbí. ;-) :slunce:

414
# 12.01.2024, 10:55

Aktuálně se načítají výstupy modelů z 06Z..
Uvidíme, zda ten noční výstup potvrdí, nebo se vrátí k teplejší variantě..

# 12.01.2024, 11:20

JohnBattler
Vám tady začínám docela dost věřit v tom co napíšete ohledně počasí ,zatím co jste napsal snad pokaždé vyšlo.

# 12.01.2024, 11:36

Janca21
Děkuji ale myslím, že jsou tady větší odborníci. Já sleduji předpovědní modely hodně, ale víceméně jenom hlavní výstupy na Ventusky a pak si z toho v hlavě dělám nějaký obrázek a s jakou pravděpodobností to vyjde nebo ne. Pak jsou tady borci co sledují také ansámblové předpovědi a ty mají přeci jen lepší vypovídající hodnotu. Nicméně stejně při výhledech na týden a více dopředu všichni hádáme a hodně z nás včetně mě tam také někdy promítá spíše svoje přání....

Je to takový ten klasický znalostní paradox - čím víc se o něco zajímáte tím více neznámých se vám tam objevuje. :D Takže možná ta posedlost modely je někdy až na škodu a nemusel bych to sledovat každý den 3x denně. :!!:

414
# 12.01.2024, 12:18

V nejnovějším výstupu modely potvrzují i nadále trend, že se žádné větší ani delší oteplení z Atlantiku od středy příštího týdne konat nebude..
Vypadá to na přechodný jazyk teplejšího vzduchu od JZ ve výšce, takže krom sněžení v severní polovině ČR se v té jižní na pár hodin můžeme dočkat nepříjemných věci jako je mrznoucí déšť, déšť se sněhem, v nížinách přechodně i déšť, ovšem velice rychle se ocitneme opět na severní straně rozhraní v chladnějším SZ až S prouděním..
Tak snad, uvidíme..

306
# 12.01.2024, 12:29

Dopřejme zimofilům dětskou radost z trochy toho mrazu a sněhu, ST + ČT bude v Čechách i přes +5 °C, pak slibovaná druhá vlna mrazů a pak poslední týden v lednu jednoznačný Atlantik, leden nemůže už ničím překvapit, náboje se sněhem byly u nás vystříleny už o Vánocích, i když to rozhraní sledujeme určitě všichni.

47
# 12.01.2024, 12:50

swan1
Souhlasím, zatím to vypadá dosti dobře, počítám s tím, že jestli se prosadí více severní proudění, tak srážek bude méně, ale i tak doufám v pár centimetrů, po dlouhé době beze srážek to bude příjemnější.
Jinak u nás, ale asi defakto kdekoliv v ČR tak lidé bruslí na zamrzlých lagunách polí, luk.. a ani nepotřebují rybníky. :D

414
# 12.01.2024, 13:20

LukasZH
Přesně, tady to taky jede na loukách..
Před zámrzem si tam libovaly kachny , teď se bruslí..:D
Takže pecka, bruslí se i na rybnících, na běžky tu stačí povyjet 2km nad vesnici a bez problémů, na sjezdovky o 1 kopec dál..a hned tak to asi neskončí..
Není si nač ztěžovat
Kde mají vyfoukané 2cm, tam se holt jen kondičně běhá v teniskách :D

# 12.01.2024, 15:44

ale ale copak nám to slibuje šarlatán;-) … to by byl i ledový únor..

# 12.01.2024, 15:59

Náhodou . Ludva psal, ze v Brně a JM je zima nej :D

173
# 12.01.2024, 16:06

Výhledy koukám vcelku zimní, na to JZ proudění kterým strašil zimník to moc nevypadá. Samozřejmě neříkám, že tam nebude zítra něco jiného, ale to oteplování se nám postupně vytracuje pryč a pryč.

126
# 12.01.2024, 16:52

Novorolák1
Nevezmeš jméno Ludvovo nadarmo!:D

Každopádně až se divím, že se nám úplně vyhýbají ty těžce inverzní situace, kdy na Churáňově měli +10°C a my -5°C. Ještě pár let takhle a změním názor.

# 12.01.2024, 17:02

Aidamko1
V tomto výstupu to na JZ opravdu nevypadá. Ale je to jeden výstup GFS. Pořád tvrdím, že se to překlopí do tepla a zima nebude. Ještě včera tam byl JZ jako prase. Připadá mně, že je to nějaka přetlačovaná

47
# 12.01.2024, 18:17

zimník1
Kdyby jste četl co JÁ nebo Swan tu píšeme, tak by jste věděl, že GFS a ICON počítají s rozhraním v blízkosti Česka tudíž přetlačovaná mezi SV a JZ prouděním. ;-) Tepleji by mělo zůstat jen na JZ/J Česka, ale stále se to mění a rozhraní se posouvá a to nejspíše až do středy bude nejisté. Čím tepleji tím více srážek a naopak.

173
# 12.01.2024, 18:25

zimník1
Já teda koukal dneska na všechny výstupy a musím tedy říct, že všechny malovaly mrazy a teploty max do +1°C. Jen tedy bylo docela zajímavé to rozložení, kdy noční výstupy malovaly teploty nad 0°C jen čtvrtek a pátek, ty dopolední a odpolední naopak jen teď o víkendu. Jako spíše do vypadá do chladu, uznej sám, že JZ si prorokoval i po třech králích a nikde nic. Buďme zdrženlivý ke každému výstupu.

Jo přesně jak píší Lukáš nebo swan1. Bude tady rozhraní jako kráva, každý den se to šoupe sem a tam, jeden den to vypadá spíše chladnější a druhý den na teplejší mód. Můj osobní tip je ten, že rozhraní bude spíše trochu na jih od ČR, ale neznamená to, že by ve čtvrtek nehrozilo v jižní části ČR mrznoucí skupenství srážek, jak modely ostatně taky dnes malují.

Taky je tedy nutno uznat, že vzhledem k absolutně vyhranému slabému větru při jižním proudění to dle ICON vypadá na inverzi, takže proto modely čekají spíše chladnější varianta, ačkoliv rozhraní v tu dobu bude ještě na severu ČR, takže i tam je nějaké vodítko. Ono stačí si jen porovnat GFS a ICON, už v tom je guláš.

# 12.01.2024, 18:28

Urcite toto tema chvalim, protoze na tuhle bidu co ted mame je 5cm super, na vetsine uzemi je 0-5cm. U nas na SV to vypada i na 10-15cm coz by bylo super, budeme na hrane toho trvaleho snezeni. A do ctvrtka ma byt kolem 0, ale zem je tak promrzla, ze by se to drzelo i v kladnych hodnotach.
Treba ted na Pardubicku je vic snehu jak v Orl.h. coz je tristni jako uz.

47
# 12.01.2024, 18:33

John Deere
Během neděle se taky dost změní situace (ohledně výšky sněhu) na severu a severovýchodě Čech. Tam napadne 1 až 15cm sněhu, na horách i více. Sněžení by se mělo týkat i Orlický hor a Jeseníků, jen slabší.

422
# 12.01.2024, 19:16

Ohledně teplot má v současnosti třeba Aladin docela problémy, teď bych tu měl mít okolo-4 a mám -0,5, to samé po ránu už dva dny za sebou...sníh už mi to nechalo v předpovědi pouze na Čtvrtek a to že prý do 9 cm...plus od zítra docela větrno.. A pro špagetomilce jsem udělal screen výstupa z 12:00 GFS ...

GFS 12:00 T2m...Kladno
306
# 12.01.2024, 19:18

Sníh není u nás vůbec téma a výjimečně jsem za to celkem rád, naopak zítra čekám poměrně slunečný den a i neděle nebude marná a navíc s nadnulovou teplotou, škoda jen toho větru, ale lepší než mlha, letošní zimu fakt té inverzní námrazy nebylo moc, na to že jsme skoro v půlce zimy, tak zatím naprostá spokojenost.

Kdepak sníh, ať teď zůstane na horách, u nás ať nakydá až v předjaří.
# 12.01.2024, 19:48

Yurri
U mě slabě nad nulou aktuálně.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.