Diskuse o počasí Ochlazení od 6.1.2024
zimník1
Je zbytečný se navážet do ČHMÚ..., jak přesně bude přecházet fronta, jak přesně budou teploty, nevěděl ani jeden model, + 100 km na západ + 100 km na východ považuju za možné skoro vždy, a jestli nerozlišil celkový pokles o +- 2 stupně, mě fakt nepřipadá důležité, já tady mám taky situaci, kdy dneska teplota jde už potřetí nahoru a to v rozmezí od -3,2 do -2,8 fakt je ten +- 0,4 stupeň tak směrodatný? Mě to nepřipadá důležité vůbec.. leze to dolu? Leze!
Zde máme asi 1 cm sněhu tak je to taková relativně zimní atmosféra. Ovšem díky absenci větší pokrývky alespoň více promrzne zem a snad se zredukuje všemožná havěť. Zítřkem začíná velmi studené počasí, které by mělo vydržet do středy a pak od čtvrtka dorazí jen velmi mírné oteplení. Další víkend je zatím nejasný. ICON dává tmax -4°C, ECMWF+GFS +1°C a včera tam měl Ecák dokonce okolo +5. Já osobně si opravdu myslím, že tenhle týden 8.-15.1. bude nejchladnější z celé zimy. Možná ten další se mu také přiblíží, ale pak už jednoznačně půjdeme nahoru. Takže zimofilové užívejte vrchol zimy v příštích 2 týdnech a kde máte sníh tak dvojnásob.
Já jsem velmi zvědav kolik bude slunečního svitu. Zítra to modely osekaly, že by moc slunce svítit nemělo, ale ještě včera dávali už na pondělí skoro celý den slunce, takže já stále doufám, že už zítřek bude prosluněný. Úterý a středa by měly být celkem jisté a ještě snad i většina čtvrtka. Takže pokud se zadaří tak by to mohli být 4 převážně slunečné dny v řadě což bude skvělé. Mimochodem už dnes máme nasvíceno cca 2h takže to také není špatné.
swan1
Ta 16 hodina teda nevím nevim. Od -2 do -4. Je zde stále 0, respektive -1 mimo sídliště. Takže 16 hodina bude sedět s průměrem -3? To je za hodinu a půl. jinak ty teploty v tom druhém obrázku v reálu nemůžou sedět ani náhodou, Lesná je sídliště na severu Brna hned u lesa bezmála 400.m.n.m.uplne v horní části, kdežto třeba Kr.pole je 200 m.n.m. v podstatě ve meste
zimník1
Máš tam stanice i uvnitř města.. všechny se motají okolo -1°C..
Na úplném severu Brna už se teď ochlazuje..
Na tom S už teď je kolem -2°C..
A nadále to klesá..
Jsou to údaje z meteostanic, ne z liháče za oknem na sídlišti...
Na 16h je tam rozmezí -2 až -4°C..
To si povíme až v 16.00, jak to bude..nebude sedět..
zimník1
Dnes funí vítr, takže teplota je ještě poměrně výjimečně sjednocená a 400 mnm nahoře u lesa nebo 200 mnm v centru bude rozdíl vždycky, nebejt větru a být slunce, tak budou rozdíly jen v katastru Brna jako členitého města klidně 3 °C na to dám krk a změřeno klidně kalibrovaným čidlem v korelaci s kvalitním liháčem
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.