Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Již od rána místy přeháňky nebo i bouřky

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2023/2024

# 04.02.2024, 17:27

Řešila se tady vůbec v listopadu 2023 Svatomartinská husa? :D Buď mně to uniklo, nebo nikdo nepekl. Zajímalo by mě to třeba víc, než model CFS. Příroda je příroda

# 04.02.2024, 18:13

Leknín
Před 10 lety? V roce 2020 byl celý únor hodně teplý a nic už nepřilo, stejné to bylo v roce 2022 i loni. Loni bylo také skoro celý únor hodně teplo a poslední sníh v Brně napadl první týden v únoru a pak bylo celý únor kolem 10 stupńů a konec. Takže nemusíme jít tak daleko do historie. Teda mluvím o jihomoravském kraji, ale většinou je to podobné na většině území.

# 04.02.2024, 18:26

Zajímavá situace pro sever ČR vypadá středa a čtvrtek. Začíná se rýsovat teplotní rozhraní. Na pár km rozdíl i 12 stupňů. V chladné části by mohlo napadnout dost mokrého sněhu. Pak šup do tepla.

388
# 04.02.2024, 18:35

zimník1
No, svatomartinskou husu sem letos nikdo nedával, to je fakt, ale mě na podzim hrozně pelichal zimník, tak jsem předpokládal mírný začátek zimy, protože teda shazoval srst, ale nedá se na to spolehnout, nástup zimy přišel docela brzo a docela dost silný, tož tak k různým těm husám, nosům a zimníkům..:cool:

381
# 04.02.2024, 20:38

palma
:D
No naše fena taky na podzim línala , místo aby ji rostla hustá, jemná podsada..Pak to ale rychle v prosinci doháněla a v lednu za to byla ráda..
Jak to měli nebo mají psi, husy nebo nosy na sídlišti na jihu Brna těžko říct..🤔
To rozhraní teď středa/čtvrtek bude takový předvoj změny, přestavby proudění nad východním Atlantikem a Evropou..Modely mají poklonu, už týden ho tam dávají a bude..
Pak už to v dalším týdnu na druhý pokus asi vyjde , blokace a SZ a severní proudění..
GFS i ECMWF to tak vidí čím dál víc..
Je to ještě daleko, uvidíme..

# 04.02.2024, 20:50

Asi věděly proč línaly pánové :D

275
# 04.02.2024, 21:29

Prakticky do půlky února bez mrazu a to ani v noci, tak to je pecka, je jasné, že se vyplní můj předpoklad o nadprůměrně teplé zimě a za 3 týdny můžete přejmenovat téma na Jaká byla zima, něco pro statistiky;-)

381
# 04.02.2024, 21:50

zimník1
No věděli stejný houno, jako ty:D
Páč pak všichni tady na jihu a JZ akorát tak zírali na 30/80cm sněhu a -15/-20°C..
A v lednu znova..
:cool:

0
# 04.02.2024, 22:00

Tak myslím, že zima 2023/2024 už je v nižších polohách v podstatě minulostí. Nadcházející týden a 1. dekáda února jako celek budou patrně aspirovat na nejteplejší v historii měření. Nějaké ochlazení až v týdnu od 12. 2., ale pro nížiny už to vypadá přinejlepším na nějaké krátké epizodky se sněhem. I přes relativně nízké teploty ve výšce bude udržení teplot pod nulou přes den v nížinách díky silnějšímu slunci a prohřátí ještě nedávno promrzlé země bez opětovného prochlazerní vlivem déletrvající studené advekce už o dost složitější než v lednu. Šance na zimu v nížinách jsou tak od pol. února podmíněny buď tou opravdu studenou advekcí (studený vpád od SV jako např. koncem února 2018) nebo delším postupným prochlazováním a následně vytvořením NO která se udrží delší dobu (do dalšího studeného vpádu). Jinak se to smrskne na krátkou epizodku (např. vlivem trvalých srážek v chladnější vzduchové hmotě). Jakmile v pol. února a později vyleze slunce a zafouká vítr, ledový den dole už nebude ani pří -10 st. v 850 hPa.

Na druhou stranu změna synoptiky těsně před pol. února by skutečně mohla vrátit do hry smysluplnější zimu pro hory a vyšší polohy. Tam by ledové dny při tepotách pod -5 st. ve výšce většinou být mohly a srážky snad na delší dobu převážně sněhové. Můj tip je, že zima zejména ve vyšších polohách by se mohla udržet zase zhruba 14 dní. Pak už s výjimkou nejvyšších horských poloh nastane asi jaro s tím, že možná kolem či krátce před Velikonocemi dorazí ještě nějaké epizodky s většími zimními projevy od středních poloh výše.

Je tedy otázkou, jestli se v těch vyšších polohách od pol. února zopakuje situace z přelomu listopadu/prosince, tj. zimní počasí na alespoň 2 týdny i s relativním dostatkem sněhu nebo jen nějaké holomrazy na týden apod. V takovém případě by spíše ještě podzimní sněhová epizoda zůstala v podstatě jedinou, kdy se dalo v této zimě smysluplně běžkovat mimo vysoké horské polohy. Spíš se ale bojím, že sněhu moc nenapadne ani na těch horách. Úhrny srážek od poč. měsíce do konce nadcházejícícho týdne budou mnohde odpovídat celoměsíčnímu normálu a pravděpodobnost několikátého srážkově výrazně nadnormálního měsíce v řadě podle mě není moc velká, i když možné to samozřejmě je.

496
# 04.02.2024, 22:15

No projíždím při nedělním večeru různé modely a řeknu Vám, že kdyby mělo nastat to, co nyní modely vidí, pak od půlky února můžeme mít hodně zajímavý návrat zimy (dle mne i do nížin). Hlavní hráči ECMWF i GFS se ve výhledech celkem shodují a uvidíme, co se začne malovat další dny.

GEFS vidí od 15.2. návrat a převažování Greenland High - https://twitter.com/burgwx/status/1754230938953789...

Možné uzavření Atlantiku vidí i ECMWF - https://charts.ecmwf.int/products/extended-regime-...

Hladina 500 hPa pro 19.2., TV nad Grónskem jasná a výrazná - https://twitter.com/jhomenuk/status/17542117930803...

PV v posledních dnech vykresluje velmi zajímavé dění a nyní je tam po 14.2. výrazné zeslabení - https://charts.ecmwf.int/products/extended-zonal-m...

Zajímavé tweety - https://twitter.com/Superchri90/status/17541906408... a https://twitter.com/Met4CastUK/status/175414157221... a https://twitter.com/PGrasics/status/17541631345902...

Toto zeslabení by skrze výškové hladiny mohlo být opravdu výrazné a dokonce NAM index vidí k 20.2. výrazné narušení prakticky všech vrstev od 10 hPa po 1.000 hPa.

Ano, řada z Vás asi napíše, že to modely viděly na začátku února, pak od 5.2., pak od 10.2. a bla bla. To nerozporuji. Takže nezbývá nám než sledovat další dny a vývoj, jako první bych vždy koukal do hladiny 500 hPa.

Jak jsem psal už několikrát, veškeré modely a indexy mohou vypadat "dokonale", ale vždy bude klíčové, co za situace nastane (pro nás Grónsko-Atlantická až Skandinávská blokace). Návrat zimy může být od definice "významný návrat na delší období" až po "návrat k průměrným teplotám s výkyvy".

Každopádně počasí posledních dnů (a že těch dnů je už dost) je opravdu naprd - dost teplo, vítr, déšť ... toto se nemůže líbit asi nikomu.

Dobrou a pohodový start do nového týdne přeji ;-)

PS. copak se s Tebou děje Aidamko1? Poslední dobou do tohoto vlákna prakticky žádné příspěvky ... (za to někdo jiný se tu zase rozepsal, resp. zaplevelil diskuzi a prý by mohl být z Brna ... :D)

172
# 05.02.2024, 00:36

andy206
No s těžkým srdcem musím připustit, že poslední dobou jsem celkem přestal mít zájem o počasí, takže dnešní příspěvek je pravděpodobně na delší dobu poslední poslední, kterým zde přispěji. Člověk jak dospěl, tak ho dost zájmů opustilo, ale přišly nové. Rozhodně ale někdy v budoucnu se rád do diskuse připojím, pokud bude aspoň špetka zájmu z mé strany. Nicméně díky za ty fajn roky na diskusi, člověk si ani neuvědomuje, jak dlouhou dobu zde působí. :)

# 05.02.2024, 06:25

Situace středa čtvrtek pro sever je čím dál zajímavější. Že by sněhová kalamitka na severu ČR?

388
# 05.02.2024, 08:37

andy206
Já jsem s těma modelama radši zase pesimista ( aspoň se máme o čem dohadovat ne?..:)), sledoval jsem GFS výstup pro polární vír, a už pět dní leze setrvale dolů, měl předpoklad 70% SSW, za další den 65%, pak 54%, pak 48% a teď, dnes 32%, čili leze dolu a NASA drží nerozpad, takže ohledně víru, nejsem optimista, to samé na NASA je s indexem NAO je striktně v neutrálu, AO ten jde do docela mínusu.. a po tom 20.2. si už taky myslím, že to bude s těmi nižšími teplotami v nížině! ( hory jsou prostě jinde), těžký, průměry jdou nemilosrdně vzhůru, dne se dlouží.. atd.. známe to. Čili by muselo se udát opravdu něco výjimečného, navíc to ukazuje k tomu až 20.2. spíše výlev studeného vzduchu k Asii a Kanadě, než sem..doufám tak alespoň v nějaký ten průměr, než v podprůměr.. A ohledně té blokace...fakt je divný, kolikrát už ji tam letos GFS sázel, společně s tím výlevem studeného vzduchu ( za zimu asi 25x a vyšlo to 2x) nevím, mě to připadá jako chyba v jejich systému... soukromý názor.. No a na závěr ještě, že právě vrcholí sluneční cyklus, hodnoty jsou docela nahoře, přidává to v rozdílu s minimem okol 2W/m2, sice to není kdoví co, ale něco to prostě je, plus EL Nino..asi tak.. což stojí zase proti faktorům, které hovoří pro možnost chladu, jak jste tu správně uvedl.. Ještě připojuju dva poslední printy (a mám jich za tuto zimu hodně) s mnou uvedenou situací, co GFS stále na konci výhledů opakuje a opakuje...
p.s. doufám, že teplomilové toto špatně nepochopí, diskutuju tu o podmínkách, ne o tom, jak bude za týden..
p.s. 2 tady k tomu nejnovější rozbor situace s PV, jak bylo už předesíláno, půjde to do USA a Kanada.. no a Evropa? .. třeba taky...:cool:
https://www.severe-weather.eu/global-weather/polar...

nejzasší výstup s výlevem studeného vzduchu
o dva dny poté..
# 05.02.2024, 09:00

Ochlazení na ten další týden modely stále drží, ale návratem zimy bych to nenazval. Spíše se vrátíme z dubna někam do průměru druhé půlky února či na začátek března. Snad alespoň hory ještě budou mít nějaký ten sníh, aby děcka mohly na jarní prázdniny na lyže. Za mě souhlas s trollem a zimu v nížinách víceméně považuji za ukončenou. Nebo takhle sněhové vločky určitě ještě uvidíme a škrábat sklo na autech také ještě budeme, ale na víc jak 1-2 ledové dny už bych si opravdu nevsadil.

PS: ludvicek Koukám že jsme se sešli se stejným obrázkem ve stejnou minutu. Dobře já už se vám na jižní Moravu cpát nebudu. :D

Výhled počasí Praha
Výhled počasí Brno
111
# 05.02.2024, 09:00

palma
Já jsem si téměř jistý, že všechny "ledny" ve Vašem příspěvku mají být "únory", ale to nevadí, obsahově nemám námitek.:D
S GFS se opakuje v podstatě to co loni, mordory na 240 hodinách. On si to klidně GFS střihne i v létě, ale zase musí se nechat, ten začátek srpna mu vyšel. Jen jestli to nebylo ve stylu "slepé kuře našlo zrno".
Aktuálně však blokace neblokace, zase tam mám "ochlazení" na mírně nadprůměrné hodnoty.

inpocasi vyhled Brno
111
# 05.02.2024, 09:04

JohnBattler
:D
Klidně to tam ládujte!

388
# 05.02.2024, 09:08

ludvicek
díky za upozornění... opraveno, asi jsem se ještě dostatečně neprobral... večer jsem si po dlouhé době otevřel okno a při tom hučení větru se parádně a hloboce spalo..:D
p.s. jednu výhodu to teplo má... kotel si už třetí den za sebou ani neškyt, mám v baráku +22..
p.s.2 - je zajímavé, že aktuálně tam cpe ECMWF na 14. - 15.2 teploty po ránu do -7 i tady u nás ( a s tím spojený i ledový den..), a 13.2. den před tím tam je po ránu +4.. bude to souboj na tom rozhraní..:)

14.2. po ránu ECMWF
# 05.02.2024, 10:14

ecak vidi pro Prahu průměr, v noci lehce pod 0 přes den lehce nad, ovšem je nutné si přičíst ten severní vítr a ten je krutý:), takže čepice a rukavice ze skříní :snih::vitr: možnost že bude ještě chladněji je aktuálně větší než tepleji, viz ens, na výhledy in počasí ve vší úctě nekoukám:cool: už st + čt ráno krásně mrazivo

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.