kuba On ty srážky dává až na sever, ale ve slabší podobě. To se dalo čekat. ČHMÚ určitě tápe...
Já jsem zvědavý na ten víkend. GFS tam dává už výstup co výstup úplně epickou TN od východu a střed se zřejmě zastaví někde nad ČR. Něco takového už dlouho nepamatuji. Už to není moc daleko, takže to v nějaké podobě určitě vyjde.
K aktuální situaci. Rozhodne ještě večerní výpočet ALADINa a ICON-D2. Ještě bych nedělal závěry.
Tohle bude mít úplně jiný průběh, vlastně podobný, jako v prosinci, žádné výrazné přetáčení srážek nad ČR nebude, to až kdesi nad Polskem.. Ty srážky k nám přijdou od JZ, J., co se vytvoří do večera v Alpách , nic jiného sem nedorazí.. To nejvýraznější pásmo uteče severovychodně přes Slovensko nad Polsko a ještě východněji..a teprve tam se bude stáčet k S, SZ.. kuba Myslím, že dalším výstupem ještě modely uberou...
swan1 Myslím, že spíš znovu přidají, konkrétně ALADIN. Celou dobu tam byla souvislá oblast nad 10 mm srážek, takže je divné, že je to najednou znatelně míň.
Přetáčení srážek dle mého bude přesně nad Čechami. Střed TN bude nad Moravou, tam bude míň srážek. Po pravici bude teplý sektor TN nad Slovenskem a po levici ten chladný nad Čechami, kde budou srážky nejpomalejší.
Nad Polskem se to bude samozřejmě přetáčet taky o něco později.
ludvicek Když vidím, že ráno bude na 0, tak to bude asi slušné. Odpo roztaje, ale to nevadí. Další vlna o víkendu, tak snad i Moravu chytne. Zatím to vypadá na pěkné sněžení.
Zebas No bohužel u Vás hrozí srážkový stín v bezprostřední blízkosti Krkonoš, takže vůbec nevím. Čekal bych tak + - 10 cm. Srážky budou asi plošnější a srážkový stín se nemusí tolik projevit.
Aura1 Tak ono ta výstraha pro Brno je spíše na tady naše vyšší polohy. Tady, nebo v Kouhoutkách (skoro 400m.nm) se dá čekat ráno docela živo. Dole v Brně to může dle Aladin být taky divoké, ale bude to spíše tát.
Já bych řekl, že se ČHMÚ řídí hlavně podle Aladina, to by ta výstraha sědela. Ale pro moji oblast mi přijde zbytečná, nemyslím si, že by tady spadlo spadlo 7-12cm při těch kladných teplotách, ale bylo by to fajn překvápko
Oranžová výstraha v oblasti kde má Aladin největší úhrny