Napadla mě taková zajímavá úvaha, tak jsem zvědavý, zda to ještě někoho bude bavit. Jelikož jsem si celkem dohledával údaje o minulých zimách, troufám si říct, že mám aspoň "trochu" nějaký přehled. Ty "lepší" mrazivější nebo na sníh bohatší zimy mi skvěle pasují do 4 kategorií podle celkového charakteru i podobnosti mezi některými jednotlivými zimami.
Zajímalo by mě, kdy nastanou tyto 4 typy zim nebo aspoň jedna z nich. Zimy se oteplují, ale počasí/klima se pořád chová podle určitých vzorců a svým způsobem se opakují podobná období. Pravděpodobnost chladnější zimy klesá, ale statisticky by se taková zima beztak měla asi ještě objevit, pokud dojde jednou k větší anomálii.
Tady jsou ty 4 kategorie:
1. Mírně teplá zima s výrazným množstvím sněhu na horách/vyšších polohách
Příklad: 2011/12 a 2018/19
Popis: Každý asi tuší, že se jedná o zimu, kdy se dlouho opakuje cyklonální SZ větrné proudění, teploty jsou nadprůměrné, ale v návětrných oblastech kolem hor sněhu rychle přibývá, dá se mluvit o přívalech 20-30 cm/24 h nebo kolem 50 cm/7 dní, za sezónu přes 2 m na hřebenech, kdežto v nížinách je většinou nad 0°C, výrazný srážkový stín a sníh je spíše vzácností. Takovou zimu bych považoval tedy za slušnou a v dnešní době by to brala většina lidí pozitivně, tedy kromě nížin.
2. Teplotně slabě/mírně podprůměrná s dostačujícím sněhem
Příklad: 2004/05, 2008/09, 2012/13 a 2016/17
Popis: Je to takový typ zimy, která je chladnější, mrazivější, ale jako celek není vyloženě velmi mrazivá a tuhá. Zároveň se vyskytne jeden vyloženě mrazivý měsíc a se sněhem to celkově je taky dobré. Zima 2004/05 přinesla hodně sněhu a jako celek byla mrazivější, zima 2008/09 přinesla velmi mrazivý leden, výrazné množství sněhu napadlo během února, celkově byla mrazivější. Zima 2012/13 přinesla několik sérií ledových dní i hodně sněhu, celkově skončila teplotní odchylka podprůměrná, zima 2016/17 přinesla nejchladnější leden od roku 2006. Obecně tento typ zimy přinese na dnešní dobu celkem hodně ledových dní včetně nížin.
3. Tuhá zima
Příklad: 1995/96, 1996/97, 2009/10 a 2010/11.
Popis: Známý typ zimy, který přinese výrazné mrazy, dlouhá mrazivá období i nějaké kalamity s TN od jihu. Celkově může být sněhu víc v nížinách (nadprůměr), ale míň na horách (podprůměr) vzhledem k odlišnému proudění.
4. Superzima - tuhá zima s hromady sněhu
Příklad: 1969/70, 1986/87, 2005/06
Popis: Tento typ zimy přinese opakovaně přívaly sněhu a zároveň velmi dlouhé období mrazů bez oblevy. Na horách může být přes 2 m sněhu, ale velmi mnoho sněhu může být i ve středních polohách, někde i v nížinách. Celkově jde tedy o tuhou zimu s výrazným množstvím sněhu obecně.
Přijde do roku 2030 některá z těchto zim (u nás v ČR)? | |
---|---|
Žádná z těchto zim už nikdy nenastane |
2 (7 %) |
Přijde pouze mírně teplá zima s přívaly sněhu na horách |
11 (37 %) |
Přijde teplotně slabě/mírně podprůměrná zima s výraznějším množstvím sněhu obecně |
1 (3 %) |
Přijde mírná zima s přívaly sněhu na horách i mrazivější zima |
11 (37 %) |
Přijde mírná zima s přívaly sněhu na horách, mrazivější zima i tuhá zima |
1 (3 %) |
Přijde mírná zima s přívaly sněhu na horách, mrazivější zima, tuhá zima i tuhá zima s přívaly sněhu |
2 (7 %) |
Některé z těchto zim ještě přijdou, ale vzácně až po roce 2030 |
2 (7 %) |