Jsem zvědavý, jak bude příští týden ta zima povolovat. Zatím je jisté, že pondělí bude ještě dost mrazivý den, od úterý se začnou lámat ledy, ale někde mráz vydrží určitě ještě o trochu déle.
kuba Myslím, že mráz se moc neudrží, ale bude jen slabě nad 0 a sníh bude tát pomalu a v noci vždy přimrzne. Pokud nebude svítit slunce, tak asi vydrží.
Musím říct, že je to teda velmi předčasné, ale oba hlavní modely tam mají pro nás teploty lehce nad nulou, což je změna proti včerejšku, kdy GFS mrazil, ale teď je tam pěkně vidět vítr od Dunaje.
ludvicek No koukam teď na výstup GFS z dneška 00 hod. novější mi to zatím nedává..a koukejme co tam je i na Štědrý den..a ECMWF je pro změnu nakloněn inverzi a na nule přes den.. tak uvidíme
GFS se střídá s Ecákem v těch předpovědích, jsem zvědavý, jaká varianta nakonec zvítězí. Pro naši oblast by tohle byl docela sympatický scénář se sněhem na Vánoce. Držme si palce, ať teplo zůstane více na jihu.
Přijde mi, že skoro každý rok to vypadá podobně a nadějně, ale čím jsme blíže, tak pak nastane zlom a teplota vystřelí nahoru ke skoro jarním teplotám.
Vokr Počítal jsem to pro moji lokalitu, průměr na Vánoce za posledních 15 let je asi +3°C ± 3 (zaokrouhlená směrodatná odchylka, reálně jsme tedy v intervalu 0 - 6)), takže ano, může být někdy denní průměr pod nulou, ale už je to z kategorie "stane se občas", zatímco ty teploty nad nulou jsou "stane se pravidelně".
Vždy jsem psal před Vánoci modely nevědí jak bude ani tři dny do předu. Každý se snaží na svátky dát co nejlepší a nejpřesnější předpověď. Ale tím dochází velkým chybám. A před svátky modely jsou mimo. Stačí třeba gfs pro Trutnov. Interval teplot je od +3 do -10. Tak si pak stačí vybrat co se hodí.
Pavell88 Tak to si dovolím nesouhlasit že se oteplí je již docela jasné a není vůbec jistota že sníh vydrží i na horách.....pokud do toho zacnejako že asi nejspíš začne ,bude sníh pryč během jednoho dvou dnů.Takze opět bahno,bahno?jak já to bláto nesnáším,raději nemělo vůbec