Diskuse o počasí Přechod tlakové níže a sněžení od 10.12.
skupsw24
Je to hezký, u nás taky poprašek a teplota stejně jako vy v Jablunkově 0,6.
kapr84
1. To jsem samozřejmě sledoval, i tady měly být 40tky, dle výhledu, nakonec z toho bylo,,jen,, 36,5.. No tak to GFS o 3,5°C nevyšlo.. To ale všem modelům v teplotách o pár °C nevychází poměrně často!
2. Únor 2021..
Všichni krom GFS tam měli na 7-10 dní dopředu teplý JZ profuk kolem +10 °C..
Založilo se tu na to i téma , jediný GFS měl vpád arktického vzduchu, 10 dní dopředu..
Nakonec, 2 -3 dny před situací honem všichni, včetně ecáku honem otáčely do zimy..
Protože GFS měl pravdu.Přišel totiž týden s teplotami -17, -20°C..! Modely , krom GFS, se ještě 5dní před situací mýlily v predikci teplot o 25-30°C..
Tomu už říkám velká bota.
Ale to není jediný příklad , je jich mnohem víc..
Bavíme se o střednědobých výhledech (7-14 dní) a tam má GFS často pravdu..v základní otázce, jestli bude teplo nebo zima..
Tvrzení, že ecák má vždycky pravdu je lež a nesmysl..
Tak sníh dorazil i na západ Čech... Aktuálně drobné sněžení, máme - 0,5 a už je poprašek.
Tak jo ještě.. no jasně, že bude mít gfs pravdu, když stihne vystřídat všechny možné varianty.. když má 4krát denně výstupy donevidím, Ecák má jen dva hlavní do 240h a dva vedlejší do 90h.. ale nebudeme se hádat, máme zimu tak sledujme co se bude dít.. každý máme svou pravdu.
Z velkých měst se nejvydatnější nadílka čeká v Ostravě, kde by v pondělí večer mohlo ležet až 20 cm sněhu. ☃️ Pro děti to bude radost, pro řidiče komplikace - vát bude i vítr a tvořit se budou sněhové jazyky. Tato hodnota by zde byla nejbohatší nadílkou od roku 2013. Nutno podotknout, že v minulých letech bylo sněhu podprůměrně málo a dříve takové množství bylo obvyklejší (nebyl to sníh jednou za dekádu). Níže je patrná mapa nového sněhu do pondělního večera z modelu GFS (podobné hodnoty má pro tuto oblast i model ECMWF a ICON). Předpověď pro Ostravu je patrná na stránce: https://www.in-pocasi.cz/predpoved-pocasi/cz/morav... (v dolní části je i graf Nový sníh). Na mapě si všimněte i velmi nízké hodnoty nového sněhu u Šumperka, který bude v závětří (to sníží srážkové úhrny a samozřejmě komplikuje i předpověď).
swan1
Už se na to kouká pěkně jak se to začíná bělat. Uvidíme kolik napadá.. U tebe zatím nic? To se divím.
kapr84
Nejlepší je sledovat asi ALADINa, on to u srážek hodně mění, ale má to větší relevantnost na kratší dobu dopředu a dobré rozlišení, orografie atd. Z posledního výstupu už je opět vidět rozdíl mezi východem a západem ČR. Celkové sumy srážek u GFS na týden apod. nikdy moc nevyjdou. Jsem zvědavý, co udělá absence sněhu s teplotami, protože to vypadá na velmi slabou vrstvu, půda líp zmrzne, ale teploty nebudou tak nízké.
edit: Tak už tam nějaký sněžení je, vynikne to až na celkové sumě. Pár cm to bude.
Tak Aladin, který držel jako poslední naději pro Čechy to právě odstřelil. Takže snad jen doporučení pro všechny co bydlí na západ od Jihlavy, aby radši nic nečekali Nakonec to bude solidní (ale ne zas tak nečekaný propadák pro Čechy). Na východě to nakonec spadne, ostatně jako vždy. Tam se bude pouze řešit jestli 15 nebo 20cm
kuba
Doufám, že holomrazy nebudou. Já jsem JV část Středočeského kraje a potřebuju sníh, aby izoloval kořeny palem, které mám na zahradě
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.