Ja myslím že tyhle situace pro CR moc nehrají do karet, ale aspoň těch 10cm by to za ty 2 dny dát mohlo
Diskuse o počasí Přechod tlakové níže a sněžení od 10.12.
Kokos342
Jj většinou platí (skoro vždycky), že nejsilnější srážky jsou při okraji TN, nikoliv ve středu. Pokud bude ta TN větších rozměrů, tak může mít střed klidně nad Slovenskem a Polskem a stejně větší zásyp dostanou Čechy i východní Německo. Snad bude na východě/JV od Česka dost teplého vzduchu, který tu níži nebude posouvat na východ, ale spíš držet na místě s pomalým posunem k Čechám.
Ondris
Chtělo by to nedělat předčasné závěry. Zrovna Vy jste minule psal haha bude poprašek Vy to prožíváte a potom za dva dny v okolí Prahy 5 cm to jsem nečekal. Nic proti.
Nejvíc se to vyřádí na Jablunkovsku vypadá to tam (zatím) na 40-50 cm který v kombinaci s větrem bude tvořit sněhové jazyky a závěje, no prostě blizard, navíc pokud bude střed nad J Polskem tak Beskydy obvykle z toho těží navíc
No jak je libo Swendo zažiješ slušnou kalamitu ale tebe to baví i když bude konec světa
Kokos342
Tak jde o to že tak 50 % příspěvků je prostě k ..... Člověk co si chce přečíst něco o situaci tak se musí prodrat komentáři že borec má uklizeno i od listí a a tak po dvacáté zde v různých vláknech čtu že borec má česnek zasazený a je v klidu ....? Ano to má s touhle situaci hodně společného ? a každý druhý příspěvek je že u nás nebude nic max 5 cm ?
Aura1
Nechci být přehnaně pesimistický, ale souhlasím s tím, co se píše tady výše. Ty TN se sněhem jsou tak z 90% záležitostí východu. Viz třeba minulý prosinec, kdy byly na Moravě haldy sněhu a tady u nás neměřitelná břečka..
Pak je tady sice rok 2010, kdy tady napadalo půl metru, ale to je událost, která se stane jednou za (ani radši nechci vědět kolik let)
Takže cokoliv nad 5cm by pro mě bylo překvapení.
Uvidíme jak to nakonec dopadne
K té diskuzi, na této stránce, to bohužel tak je, že je tu prostě více členů, kteří místo konstruktivní kritiky povětrnostní situace, se nechávají spíše unášet emocemi a ve výsledku jsou z toho bezmyšlenkovité nicneříkající výkřiky do tmy, a to je škoda, protože to úroveň diskuze prostě ničí, a mnohé potencionální věcné diskutéry i odradí.
PS: Na mě to funguje tak, že podvědomě se tolik nesnažím dát do toho příspěvku tolik, než někde jinde na meteofórech, protože mě prostě připadá, že to tady tolik lidí neocení.
To jak je kdo nafoukaný, to už je druhá věc, každý sem tam pleteme a říkáme nesmysly, pak jen záleží jak je to časté a jak moc nesmyslné, viz minulí dawe nebo zimník.
K situaci, jak jsem psal i na jiných stránkách, tak to opravdu vypadá, že TN se oproti předchozím výstupům, bude posouvat východněji, a s tím je spojeno i více srážek na V a ve sněhové podobě než na západě. Přetočení TN nad jižním Polskem, by ovšem mohlo sněhově poléčit i Čechy.
Nyní to vypadá, že v půlce příštího týdne to bude opět přetahovaná. Ansábly jsou vesměs rozdělené na polovičky, s tím že hlavní běhy se přiklání k teplu. Ano je to daleko, nemusíme si to furt připomínat, ale tyto jakési náznaky by jme ignorovat neměli pokuď chceme nahlédnout více do budoucna. A já se obávám, že buď se dostaneme do tlakového bahna s nadvládou inverze, což by pro životnost sněhu byla spíš ta lepší varianta. A nebo to dopadne pořádným profukem. Ale pořádná zima z toho do budoucna zatím moc nekouká.
Aura1
OT
Podle mě to cos mi odepsal, už je pouze o subjektivním vnímaní dané diskuze. Na mě to spíš působilo tak, že mnozí tam již přispívali roky a měli určité zkušenosti, co ostatní ne. A taky to šlo vidět, když jim mnohdy ty předpovědi vycházeli. Mě nevadí se nechat poučit od zkušenějších, tak by snad i mělo být ne? To co popisuješ zní spíš jak nějaký komplex méněcennosti.
Ano tato diskuze je bohatší, ale je lepší mít kvantitu nad kvalitou?
Ano hodnocení je blbost, vzbuzuje to negace ve fóru, ale přispěvatelé se aspoň více snažili vydat ze sebe něco plodného.
ecmwf má tu níži nesmyslně na východ, to je blbos podivejte se na to teplotní rozhraní, stejně podělal tu níži teď šla o 50 km na zapad, podle mně pujde 50 - 100 km západnějc toť muj názor… nejvetší zásyp zase v pásu jih šumavy vysočina orlický+ jeseníky a beskydy dostanou taky, jižní morava jako sz čechy utřou.. v Praze bude solidní kalamitka, 15- 20 cm
S postupující zimou začíná počasí ve střední Evropě nabírat zimní charakter. A s velkou pravděpodobností ho koncem týdne umocní tlaková níže směřující z Itálie k severovýchodu. Takto postupující níže, označované někdy jako Vb (pět bé), bývají často příčinou výrazných projevů počasí ve střední Evropě.... Více >>
Je to pěkně napsaný, celková nejistota modelů jestli napadne víc v Čechách nebo na Moravě nebo kde přesně znamená, že se to ještě může všelijak posunout.
Jinak souhlasím ta kalamitní situace z toho úplně tříští.
Dovedu si teď představit i v Polabí 20 cm, vichr, teploty pod 0 a četné sněhové návěje.
Díky pane Žáku za shrnutí a objasnění situace. Předpovědi opravdu vypadají velmi zajímavě. V mojí lokalitě Polabí doufám v nejoptimičtější předpověď od GFS, ale to je podle mě poněkud nadhodnocené. Při štěstí tu čekám 10-15cm. V kombinaci vydatného sněžení se silným větrem to vypadá na slušnou kalamitu. Myslím, že v některých oblastech napadne nejvíce sněhu za dlouhou řádku let
Každopádně to bude jedna z nejzajímavějších situací za několik let. Těším se, jak to celé dopadne.
Aura1
No a 5 cm není poprašek? Jako jo dobře, nebudu dělat předčasné závěry a ani koukat na modely nejméně do víkendu, protože hýbat se s tím určitě bude a určitě souhlasím s tím, že z TN od jihu umí pěkně nasněžit i v okolí Prahy, ale případů, kdy to "vypapapají" na V bude násobně víc.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.