Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Přechodně beze srážek, v noci na zítřek dorazí studená fronta

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2021/2022

173
# 28.10.2021, 22:53

Co jsem projížděl teplotní animaci ve výšce 10mb, tak v současné době to vypadá následovně.
Vortex je aktuálně nad krajním severem Ruska, je slabší než je normál, ale přesto bude poměrně výrazně posilovat. Posilování bude trvat až do třetí dekády listopadu, kdy s nastupující Uralskou blokací bude vortex slábnout. Bohužel to na žádné minor, či major SW nevypadá.

Ovšem začínám si všímat v modelech rozložení anomálii nad severem Kanady. Pokud jsem to správně pochopil jak psal Judah Cohen, tak to vylučuje možnost jednostranného rozpadu vortexu.

Bude zajímavé to sledovat.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Ovšem zajímavější děj nám začíná malovat GFS.
Kolem 12.listopadu zde maluje po vzoru zimy 09/10 masivní průnik arktické hmoty do Evropy, která by mohla přinést i první výraznější zimní situaci. Uvidíme co dále s postupem času, ale všímám si, že v posledních dnech modely začínají korespondovat s výraznějším ochlazením.

Hezký večer.

126
# 29.10.2021, 08:53

Aidamko1
Tak ta Uralská blokace nakonec bude, jo?

ota
2437
# 29.10.2021, 10:05

Aidamko1
A dnes už to zase vypadá jinak. Já na studený prosinec nevěřím, pokud bude zima tak podle mě tradičně až v lednu nebo únoru. Co mě každopádně těší je, že to vypadá, že snad konečně začne pršet. Podzim je tady opravdu hodně suchý.

244
# 29.10.2021, 18:16

Tak co, budou teda ty bílý Vánoce letos nebo ne? :D

VHK
31
# 29.10.2021, 18:42

Prady
Myslim ze to vam ted nikdo s jistotou nezodpovi, holt si budeme musrt jeste nejaky ten tyden pockat,za me by to bylo super prekvapeni, ale myslim ze to bude opet jako kazdy rok na blate...

# 29.10.2021, 19:28

Prady
Já myslím, že budou, protože letos bude zima opravdu hrozná. Budou mrazy, hromady sněhu a nejhorší situace bude na Moravě a ve Slezku. Čeká nás dlouhá zima.

VHK
31
# 29.10.2021, 19:40

Jan Diatka
??? Zrejme dobrej voddil,a ted tu o popelce???

# 29.10.2021, 19:46

Jan Diatka
Haha :D Valašský humor :cool:

422
# 29.10.2021, 20:51

Jan Diatka
Když to takhle napíše Dagmar H. Je to pravidelně s tučným titulkem na první straně. A lidi to čtou s vážnou tváři, a zamyšleně hledí k obzoru. A pod článkem je vyzivna diskuze, takže, proč ne, třeba to vyjde, jako tej Dáše.:)

414
# 29.10.2021, 21:13

Aidamko1
Možná bych nekoukal tak daleko.
Ale tyhle dvě TN ze Středomoří by možná mohly být v příštím týdnu zajímavé..
Ta druhá by měla přejít přes ČR i svým středem..
Sníh ale přinesou spíše do Alp, než do ČR..

+84h
+144h
306
# 30.10.2021, 12:47

palma
Pak se diví, že už si z toho lidi dělají srandu a nevěří ničemu, právě díky nesmyslným titulkům, ten kdo tohle povolí zveřejnit nemá špetku soudnosti, informace o počasí jsou lakmusový papírek věrohodnosti dotyčných webových stránek, co teprve opravdu důležité věci.

# 30.10.2021, 20:13

palma
Ano Dáša počítá s tím, že od půlky listopadu bude sníh i ve středních polohách. Dáše to určitě vyjde. Já ji věřím :D;-). Přeci teď ji to vyjít musí. :)

126
# 31.10.2021, 11:30

Jan Diatka
To je otázka, kam na to Dáša chodí, když aktuální dlouhodobý výhled ČHMÚ tam ani minima nedává pod nulu....

162
# 01.11.2021, 20:19

https://udalosti247.cz/domaci/predpoved-pocasi-zim... OK...:led:
Je zajímavé že je to už nejmíň desátý článek co čtu o „nadcházející tuhé zimě" a všechny jsou skoro na slovo stejné. Něco na tom asi bude.

# 01.11.2021, 20:24

DeggyCZ
Je to přepsaná předpověď z AccuWeather. Takže jsou všechny ty články logicky stejné jen na jiných webech - na tom není nic zajímavého kromě toho, že to všichni neustále přepisují a recyklují.. AccuWeather je navíc bulvární server, který patřil k jedněm z prvních, kteří v USA šířili bulvární informace o počasí: https://en.wikipedia.org/wiki/AccuWeather sekce Kritika: The Washington Post asserted that AccuWeather's forecasts at the 25-day range were often wrong by as many as ten degrees, no better than random chance and that the forecasts missed half of the fourteen days of rain that had occurred during the month of the assessment.

Steve Tracton, who holds a Ph.D. in meteorology from MIT, said: “It undermines the credibility of the science of meteorology. There cannot be skill at those ranges – it goes back to chaos theory.” https://www.washingtonpost.com/news/capital-weathe...

422
# 01.11.2021, 22:07

Tohle pobaví, dva studené výlevy okolo 15.-17.11. a hádejte jaká země je přesně veprostřed, mezi tím..;-) , ono se to bude měnit, ale obrázek je to dobrej..

17.11. 500hpa
# 02.11.2021, 15:00

V ani ne ještě půlce listopadu a bude skoro mrznout, to ještě kdyby vyšlo nebo bylo ještě míň než teď očekávaný. Určitě zas změní na teplo

87
# 02.11.2021, 15:53

Peter Sedlák 1
No letos možná ten Martin na bílém koni přijede :D:D

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.