Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes už se objeví srážky a hlavně na západě přechodně chladněji

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2021/2022

# 24.01.2022, 09:27

Prožívám asi vrchol letošní zimy. V sobotu napadlo 8 cm, nejvíce za letošní zimu. Dnes je 6 cm, jasno, v 7 h bylo -10. Další delší sněhovou pokrývku zde do konce ledna nečekám. SF ve čtvrtek ukončí současný ráz počasí a zde přinese oteplení. Srážky budou formou místních prehanek a trvale sněhové asi od 500 m, možná výše. Letos je zima na moravských horách zatím hodně chudá na sníh.

380
# 24.01.2022, 22:37

Na tohle jsem zvědavej, jestli to tak bude, to je maglajz ve vortexu..:D Problém je ten, že to sem má dávat spíš teplo..

vortex k 9.2.
vortex 9.2. detailnější
pohled do 500hpa 9.2.
380
# 26.01.2022, 08:25

Tak vědí, jak bude za dvacet let, takže nějaký to jaro, co klepe na dveře, je jasný, ne?:D

165
# 26.01.2022, 15:44

Tak ten vortex vypadá že se nerozpadne tak do půlku února, znamenalo by to pak studené jaro když by se rozpadl ať někdy koncem února nebo začátkem března?

107
# 26.01.2022, 16:15

kuba
Pokud si dobře pamatuju z minulého jara, hlavně záleží na tom, jak se zvlní tryskové proudění. Dokonce může být i velmi horko.

182
# 26.01.2022, 17:53

Aldy1977

Tak Dáša už ví jistě jaké bude i léto .... její věštírna a skleněná koule je široce známa po veřejnosti. :D

486
# 26.01.2022, 18:56

Ke své každodenní statistice o počasí a teplotách jsem si přidal možný výhled do konce ledna. Pokud by se to naplnilo, leden by skončil s teplotní odchylkou cca +2,3 C, což je teplotně (silně) nadnormální měsíc. Připomínám, že prosinec skončil s odchylkou "pouze" +0,9 C (můj odhad z konce prosince byl +0,8 až +1,0 C).

Teplotní odchylku v lednu ovlivní hlavně první 4 velmi teplé dny měsíce, kdy padalo hodně teplotních rekordů (tyto samotné 4 dny udělají až cca +1,3 C v tepl. odchylce). Zbytek měsíce se nesl (nese) v relativně přiměřených / normálních teplotách, hlavně denní maxima. Co ale chybí jsou větší ranní mrazy, dosavadní Tmin v 7:00 je pouze -7,3 C. Zároveň je tento leden velmi slabý na sněhové srážky resp. akumulaci sněhu na povrchu.

Akt. stav sněhu přepočtený na vodní zásobu je ve Zlínském kraji cca 30% normálu, Beskydy, Jeseníky a jinde v ČR cca 40-60%.

Únor dle modelů vypadá také spíše do tepla, takže nic moc :(

Hezký večer.

380
# 26.01.2022, 21:18

Bavili jsme se o vortexu, předpokládali odborníci oslabení začátkem února, realita je jiná, na začátku února posílí .."V současné době je polární vír na úrovni 10 MB ve skutečnosti silnější než obvykle pro tuto roční dobu. Předpokládá se, že zůstane na silné úrovni s mírnými oscilacemi mezi nimi. Očekává se, že na začátku února dojde ke krátkému nárůstu výkonu."
a pokračujme, kde by mělo být chladno...
"Zároveň to podporuje severní proudění z polárních oblastí a prohlubuje nízký tlak nad východní Kanadou. Podíváme-li se na předpověď tryskového proudění níže, můžeme vidět tento proud větru z polárních oblastí v horních úrovních.
Jedná se o zvláštní vzorec, známý také jako křížový polární tok, který má tendenci přivádět chladnější arktický vzduch do Severní Ameriky, hlouběji ze severních oblastí."
"Až vstoupíme do začátku března, sluneční světlo se vrátí na severní pól a také zvyší teplotu ve stratosféře. To znamená, že polární vír slábne, protože teplotní rozdíl s jihem klesá. Polární vír může pomalu zmizet v průběhu času nebo se může zhroutit v jediné silné události."
"Předpověď stratosférického větru s rozšířeným dosahem ukazuje pozvolnější pokles výkonu polárního víru, jak jdeme na začátek března. Jedná se o typické sezónní oslabení polárního víru s malými známkami předčasného zhroucení."
"Vidíme také severní Atlantik v pozitivním režimu severoatlantické oscilace (NAO), což znamená zesílené tryskové proudění nad Britskými ostrovy a do Skandinávie. Jedná se o pozitivní nastavení NAO, což obecně znamená mírné/ teplejší podmínky pro Evropu a jihovýchodní Spojené státy."
"Podíváme-li se blíže na Evropu, vidíme, že povrchové teploty jsou většinou nad normálem. Teplejší teplotní anomálie a mírnější podmínky jsou pravděpodobnější směrem k východním oblastem. Centrální a západní oblasti pravděpodobně zaznamenají občasné studené fronty ze severozápadu během výkyvu tlakových vzorců."

No a kdo si to chce přečíst celé, pak je to zde: https://www.severe-weather.eu/global-weather/polar...

380
# 27.01.2022, 17:45

Snažil jsem se být trochu optimistou (při pohledu na dnešní 4 vločky ve vzduchu) , nicméně pro zhlédnutí reálné situace plus změn v predikcích si dám radši pečený vepřový koleno...CFS oteplil...NAO do plusu, AO po poklesu do plusu, vortex silný..čili už zbývá jen vzdálená naděje..:cool:

CFS únor do tepla
NAO do plusu
AO pokles a vzestup do plusu
# 28.01.2022, 08:45

Pro naší oblast je to nejhorší zima za celých 43 let co pamatuji. Souvislou pokrývku mohu počítat na hodiny, nikoli na dny. Teplota zatím nebyla nižší než - 5 st. je to velmi smutná realita a ukázka následujících dekád zimního počasí....Myslím, že GO se v Evropě a na Sibiři projevilo jednoznačně nejvíce v zimním období z celého světa.....

380
# 31.01.2022, 10:46

Tak poslední zimní měsíc před námi. Zkusím si zatipovat. Vzhledem k tomu, že vortex je silný docela dost, a dle předpovědi se to nemá změnit do poloviny února, plus indexy NAO i AO jsou v plusu, (navíc došlo před časem k slušné erupci na jihu, což, dle dřívějších porovnání většinou vede k tomu, že vortex je pak posílen ,proč, jsem se nedočetl, nicméně se uvádí..... pouze při erupcích v jižních oblastech) předpověď modelů se ustálila do cca 10.2. v teplejším módu, začínám to vidět na klasický průběh. Tedy zima bude pomalu ustupovat, pokud se vortex začne rozpadat, pak patrně nejdříve na dva víry, což by značilo, že sem stejně nic studeného nepůjde, pak, pokud by se rozpadl, a eventuálně by se otočilo proudění někdy v březnu, jednalo by se už o konečný rozpad s přechodem k jaru, což by byla dobrá varianta, a nemusely by přijít ty blbé jarní mrazy v květnu.. Tryskové proudění zachovává výraznou snahu meandrovat, což taky trvalému přílivu chladu nenahrává, je to ostatně vidět dva, tři dny studeněji, pak pět dní teplo.. a znova. Navíc už jsme se přehoupli přes vrchol zimy. Četl jsem také leckde, že si to ještě zima vynahradí v březnu, dubnu, do května.. ale nikde jsem nečetl, proč by to tak mělo být, a co tomu nasvědčuje..
Tedy predikce... setrvalý stav, s pozvolným oteplováním do konce zimního období, dle mne. Ještě přikládám print predikce vývoje ve vortexu..

predikce do jara
370
# 31.01.2022, 18:05

Chtělo by to přetočit Vortex o 90°..
Máme smůlu, když je takovéhle příznivé rozložení TÚ, TV se středem daleko západně od VB, TN nad Ruskem, volná cesta od S do stř Evropy..ale arktický vzduch je natažený svými chapadly nad Kanadu, USA a na druhé straně do Asie k Číně.. Evropa na něj působí vyloženě jako antimagnet..:D

TV nad Atlantikem
volná cesta k jihu od S mezi TV a TN , ale vůbec žádný tlak ze severních směrů
Je to třeba otočit :))
107
# 31.01.2022, 19:48

swan1
Já zase říkám, jen ať si tam ten studenej vzduch nechají, když vidím tu hrůzu z USA. Takovej Yurri by se dostal na záhony nejdřív v dubnu a to by ho určitě psychicky zničilo.;-)

107
# 01.02.2022, 13:43

Po teplotně mírně nadprůměrném prosinci následoval poměrně výrazně nadprůměrný leden, kdy průměrná teplota v Brně Tuřanech byla +1,4°C podle dat z Ogimetu. Současný výhled očekává podobný vývoj i v únoru, leč nechme se překvapit.

31
# 02.02.2022, 09:47

Do půlky února bude teplo nebo dokonce velmi nadprůměrné teplo. V nížinách možná kolem 10°C. A očekávat, že druhá půlka února nebo snad dokonce první půlka jarního března nějak zachrání zimu a do nížin se vrhnou týdenní celodenní mrazy a sněhy je trošku naivní. Od půlky února se šance na takové počasí velmi rychle snižují. Tato zima bude ve výsledku totální propadák. Větší než vloni. Bohužel je dost pravděpodobné, že zde budou studené vpády (nikoliv zima jako taková) až do léta, tedy třeba květnové mrazíky, protože podprůměrné počasí má potřeba se někdy "vybouřit".

# 02.02.2022, 09:59

Praha - Libuš měla lednový průměr 2,3°C a normál je -0,3°C takže odchylka +2,6°C je poměrně silný nadprůměr.
Únor podle aktuálních výhledů vypadá, že bude mít ještě větší odchylku. Už tento první týden bude slabě nadprůměrný a příští týden to vypadá na nefalšované jaro a dvouciferná maxima.
Pokud se nestane zázrak v druhé polovině února, tak to bude letos jedna z nejslabších zim historie. Jeden ledový den za zimu a to 26.12. Takže asi tak..

370
# 02.02.2022, 09:59

V příštím týdnu tu lze reálně očekávat, že vyleze ven česnek, sněženky, pupeny stromů se začnou nalévat, ptáci naplno spustí jarní písně..
V první půlce února je na tohle příliš brzy..
To je špatný...

380
# 02.02.2022, 10:07

Tak v tom příštím týdnu budu muset posekat trávu na zahradě, za "zimu" popolezla tak o osm centimetrů, a počítám, že na konci té teplé epizody už bude docela dost vysoká, teda v půlce února jsem v životě trávu nesekal..:!!: 6 ledových dní od listopadu do dneška, a 35 dní s poklesem teploty pod bod mrazu, včetně toho listopadu.. no, nic moc, vlastně spíš nic...
A něco pro připomenutí, jak zima může vypadat...https://magazin.aktualne.cz/obrazem/obrazem-ozveny...

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.