Diskuse o počasí Jaká bude zima 2021/2022
swan1
Bacha aby nectila i GFS...
Ten najednou maluje 9cm i do Brna!
Vypadá to jako klasický boj Praha-Brno.
Ale teď vážně. Popsal jsi to dobře. Rozvlněnej Jet Stream a už to jede. Modely plodí.
Jak jsem již psal, tak stačí vytvoření TN nad středomořím a už i pro ČR modely malují první snížek i v nížinách. Šance jsou asi malé, ale jednou ta TN prostě dorazit musí. Vždy na konci listopadu, či začátku prosince jedna do ČR dorazí.
Tak uvidíme.
Konstelace tl útvarů by měla být od toho ctvrtka ideální, výrazná, rozsáhlá TV pod Grónskem a bloklý Atlantik, v severní Evropě tlakové níže, plus středomořská TN..
Samozřejmě, být tahle situace o měsíc později, bylo by to vše ještě o něco chladnější..
Ale i tak by to mohlo být zajímavé..
Stranik
Já bych taky trochu tlumil to nadšení. Jiné modely, ale i jiné výpočty GFS dávají propad studeného vzduchu západněji a k nám i teploty kolem 10°C. Jediné co už je více méně jisté je to ochlazení po víkendu, ale to přinese jen lehce podprůměrné teploty a sníh možná tak do hor. Co bude pak nikdo neví.
kuba
Jaká je šance, že to na tu sobotu vyjde? 30%?
Každopádně i Ecák dává stejnou situaci s TN od jihu, je to nadějné že to vyjde
Ota
No schválně jsem se koukl a většina výstupu souhlasí s tím že se od příštího týdne výrazně zmeni situace ale zajímavé že včera tam z velké části dávali teplo
Pro mě už začne zima v pondělí, má být jen okolo 3 stupňů a v noci na úterý mráz až -4, to už je zima sice nebude ještě sněžit ale atmosféra už bude zimní
Aktuální stav polárního vortexu a jeho vývoj na cca 30-40 dní - https://twitter.com/mikarantane/status/14594915696... aktuálně je silnější než normál, ve výhledu takovýto nejspíš zůstane možná až do konce roku ... PS. v diskuzi pod obrázky jsou pak i možnosti QBO - vortex apod.
Asi nelze moc předpokládat, že začneme lyžovat v listopadu
Týden před situaci bych určitě neházel flintu do žita. Kde kolik spadne teď přesně žádný model spočítat nedokáže, bude se to ještě dost měnit, ty predikce...
Mohla by to ale být vcelku příjemná, první zimní navštívenka.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.